Копирај табела од PDF во Excel со форматирање (2 ефективни начини)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Ако имате табела во PDF формат што сакате да ја копирате на вашиот работен лист во Excel, може да добиете измешани и неформатирани резултати. Бидејќи PDF и Excel не споделуваат заеднички интереси, не е лесно да се копираат табелите PDF во Excel со форматирање. Во ова упатство, ќе научите 2 брзи начини да го направите тоа со соодветни примери и илустрации.

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете да ја преземете работната книга за вежбање што ја користевме за да ја подготвиме оваа статија.

Копирај табела од PDF во Excel.xlsx

Копирај табела од PDF во Excel.pdf

2 практични начини за копирање табела од PDF во Excel со форматирање

Прво да го претставиме нашиот примерок на база на податоци. Табелата е во PDF режим, нашата цел е да ја копираме табелата од PDF во Excel со форматирање.

1. Увезете податоци од PDF и копирајте табела во Excel со форматирање

Со користење на функцијата за увоз, можете лесно да копирате табела од pdf формат во датотека Excel. Само следете ги чекорите подолу.

Чекори:

 • Прво, отворете нова работна книга или продолжете со работен проект во Excel.

 • Изберете ќелија (Во овој пример, B2) каде што треба да ја започнете првата ќелија од вашата табела.
 • Одете во картичката Податоци > Добијте податоци > Од датотека > Од PDF.

 • Excel ќе го прикаже вашиот менаџер на датотеки за Windows. Сега, кликнете двапати на датотеката PDF каде што стемасата е. Или само кликнете за да ја изберете датотеката PDF и потоа кликнете Увези.

 • Во прозорецот Навигатор , кликнете на табелата која е веќе означена со број на страница. Можете да видите преглед на табелата на десната страна. Ако ова е вашата посакувана табела, тогаш кликнете Вчитај.

Конечно, еве го резултатот.

Прочитајте повеќе: Како да извлечете податоци од PDF во Excel (4 соодветни начини)

2. Копирајте податоци од табела од PDF во Word и Потоа во Excel

Можете да копирате табела од PDF во Excel со користење на посредничка апликација која е позната како Word документ. Само следете ги чекорите подолу.

Чекори:

 • Прво, отворете ја PDF-датотеката каде што е вашата табела.
 • Изберете ја и копирајте ја табелата со притискање CTRL+C.

 • Потоа, отворете Празно документ во вашиот MS word.

 • Притиснете CTRL+V за да ја залепите табелата на документот Word. Податоците во табелата ќе се појават без решетки како PDF-датотека.

 • Сега, означете ги податоците во документот Word со притискање на CTRL +A.
 • Одете во Вметни > Табела > Конвертирај текст во табела. А Ќе се појави прозорец Конвертирај текст во табела .

 • Изберете Друго под Одделен текст во секцијата . Оставете празно место во полето за опцијата Друго . Конечно, кликнете Во ред.

Во оваа фаза, на вашиот Word документ ќе се појави несовршено форматирана табела. Притиснете CTRL+C за да ја копирате табелата и да ја залепите во вашата датотека Excel.

 • Отворете работен лист на Excel каде што сакате да го имате маса. И означете ја првата ќелија на овој работен лист (во овој пример, B2). Оваа ќелија ќе биде првата клетка од вашата табела.

 • Сега, притиснете CTRL+V за да ја залепите табелата од MS word. Конечно, податоците ќе бидат табелирани во Excel на следниов начин.

Прочитајте повеќе: Како да Конвертирајте PDF во Excel без софтвер (3 лесни методи)

Заклучок

Во оваа статија научивме како да копираме табели од PDF во Excel со форматирање. Се надевам дека оваа дискусија беше корисна за вас. Ако имате какви било прашања или каков било вид повратни информации, ве молиме не двоумете се да не известите во полето за коментари. Можете да ја посетите нашата веб-локација ExcelWIKI за да дознаете повеќе содржини поврзани со Excel. Среќно читање!

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.