Како да групирате ќелии во Excel (6 различни начини)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Во Microsoft Excel , групирањето ќелии вклучува комбинирање на една или повеќе ќелии во табела. Групирањето ќелии може да помогне да се читаат податоците попрецизно, па дури и да се автоматизираат некои дополнувања во контурите. Воспоставувањето и одржувањето на добро организиран модел на финансирање бара групирање на редови и колони во Excel. Microsoft Excel го олеснува категоризирањето на податоците во групи. Во оваа статија, ќе покажеме различни начини за групирање ќелии во Excel.

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете да ја преземете работната книга и да вежбате со нив.

Group Cells.xlsm

6 различни начини за групирање ќелии во Excel

Табеларни пресметки со различни информации може да бидат застрашувачки понекогаш, па дури и може да биде тешко да се разберат правилно. Можеме да генерираме преглед ако имаме листа на податоци за подредување и сумирање.

За да ги групираме ќелиите во ексел, ќе ја користиме следната база на податоци. Податокот содржи некои производи B , името на брендот на тие производи во колоната C , исто така и продажбата во јануари, февруари и март соодветно во колоните D , E , F, и вкупната продажба на секој производ во колоната G .

Да претпоставиме дека не ни е потребна индивидуалната продажба во поединечни месеци и исто така не им треба продажба за одделни брендови. За да можеме да ги групираме. Ајде да ги разгледаме методите за групирање на тие ќелии во ексел.

1.Групирање на ќелии со помош на функцијата на групата Excel

Придобивката од користењето на групните функции во Excel е да се сокријат ќелиите и иконите се додаваат на листот за да биде очигледно дека тие се скриени. Со оваа групна карактеристика, можеме да групираме ќелии само со следење на неколку едноставни и лесни чекори надолу.

ЧЕКОРИ:

 • Прво, изберете ги податоците што ќе бидат се користи за групирање на клетките. Значи, ги избираме податочните ќелии од колоните D , E и F .
 • Второ, одете во Податоци табот од лентата.
 • Потоа, кликнете на паѓачкото мени Group .
 • Понатаму, изберете ја опцијата Group во лентата со алатки за преглед како што е илустрирано на сликата подолу.

 • Ова ќе додаде симбол на знакот минус на прегледот над избраните ќелии и ќе можеме да ги групираме ќелиите во нашата ексел табела.

 • Со истиот знак, претпоставиме дека сега сакаме да ги групираме ќелиите од редовите 5 , 6 , 7 , 8 . Значи, избираме ќелии од редови 5 , 6 , 7 , 8 .
 • Понатаму, одете на Податоци табот во лентата со алатки на Excel и потоа изберете ја опцијата Група .

 • И, тоа е тоа ! Сега, кога сакате да ги скриете тие ќелии, можете лесно да го направите тоа, бидејќи тие клетки сега се во група.

Прочитај повеќе: Како да преместите група ќелии во Excel (4 лесни начини)

2. Пријавете сеСубтотална команда за групни ќелии

Алатката за субтотал на ексел помага во анализата на податоците. Опцијата за субтотал дозволува да се конструираат групи и потоа да се користат збир, просек, итн, и други ексел функции на групираните ќелии. Ајде да ја погледнеме постапката подолу за групирање ќелии во ексел со помош на алатката субтотал.

ЧЕКОРИ:

 • На почетокот, изберете го целиот лист со кликнување на зелениот триаголник на горниот дел од левиот агол на листот на Excel.
 • Следно, одете во картичката Податоци на лентата.
 • Потоа, кликнете на Subtotal опцијата под Outline категоријата.

 • A Microsoft Excel Ќе се појави скокачки прозорец. Едноставно кликнете на копчето OK .

 • Потоа, ќе можете да го видите Потвкупниот број дијалог прозорец.
 • Потоа, изберете ги колоните што сакате да ги групирате.
 • Сега, кликнете OK .

 • Ова ќе создаде нови редови после секој производ, а тоа се вкупните продажби за секој месец.
 • И, ако погледнете на левата страна од табелата, можете да видите дека клетките на производите сега се во група.

Прочитај повеќе: Како да се направи група на клетки негативни во Excel (5 методи)

3. Кратенки на тастатура за групирање ќелии во Excel

Користењето на кратенките на тастатурата наместо глувчето ја зголемува продуктивноста и овозможуваеден за да заврши повеќе активности. Можеме да ја користиме кратенката на тастатурата за да ги групираме ќелиите. За ова, треба да ги следиме едноставните и брзи чекори подолу.

ЧЕКОРИ:

 • Прво, изберете ги ќелиите што сакате да ги групирате. Значи, ги избираме соодветно колоните D , E и F .
 • Второ, притиснете Shift + Alt + Десна стрелка .
 • И, тоа е тоа. Сега можете да видите дека ќелиите се во група сега.

Прочитајте повеќе: Како да заклучите група на ќелии во Excel (7 различни методи)

Слични читања

 • Како да влечете ќелии во Excel користејќи тастатура (5 мазни начини)
 • Поделете група на ќелии со број во Excel (3 методи)
 • Како да ги заштитите избраните ќелии во Excel (4 методи)
 • Отклучете ќелии без лозинка во Excel (4 методи)
 • Како да ги преместите ќелиите нагоре во Excel (3 лесни начини)

4. Користете ја опцијата Auto Outline за групирање ќелии со иста вредност

Алатката Auto Outline во Excel брзо овозможува гледање само сумирани податоци. Само заглавијата и ќелиите за сумирање се видливи кога се користи оваа функција. За да ја користиме оваа алатка, треба да додадеме дополнителни редови по секој производ, именувајќи ги вкупниот број на секој производ. Сега, можеме да ја користиме оваа алатка за групирање ќелии. За ова, да поминеме низ процедурата.

ЧЕКОРИ:

 • Исто така и претходните методи, на прво место,изберете ги сите ќелии со податоци.
 • На второ место, одете во картичката Податоци од лентата.
 • Трето, одете на Групата паѓачкото мени под категоријата Outline .
 • Следно, кликнете на командата Auto Outline .

 • И, еве! Сега, поединечните производи се во група како што е прикажано на следната слика.

Прочитајте повеќе: Како да изберете ќелии со одредена вредност во Excel (5 методи)

5. Применете ја Стожерната табела на групни ќелии со иста вредност

За да ги организирате и сумирате податоците во табелата, Стабната табела е една од најдобрите алатки во Excel. Можеме да користиме Excel Pivot Table за групирање на податоците и можеме да ја смениме групата во секое време кога ни треба да се групираат на друг начин. Сега, ајде да ја погледнеме постапката за групирање ќелии во ексел со помош на Привотната табела .

ЧЕКОРИ:

 • Прво, на ист начин како и досега, изберете ги сите податоци како што сакаме да ги групираме на нашиот посакуван начин.
 • Второ, одете во картичката Вметни .
 • Трето, во категоријата Табели , одете во паѓачкото мени PivotTable и кликнете на Од табела/опсег .

 • Ова ќе го отвори полето за дијалог PivotTable од табелата или опсегот .
 • Сега, изберете го Новиот работен лист и кликнете на копчето OK .

 • Со тоа, PivotTable ќе се појави во нов работен лист.
 • Сега, од полето за дијалог PivotTable Fields поставки, групирајте ги податоците како што сакате. Значи, ги ставаме информациите за производот во делот Колони , Брендот во делот Редови и Вкупната продажба во Вредностите .

 • Конечно, сите податоци сега се групирани. Можеме да промениме ако се променат барањата.

6. Excel VBA до групни ќелии

Visual Basic за апликации (VBA) е програмски јазик развиен од Microsoft. Excel VBA секогаш ја завршува задачата на ист начин како што функционираат вообичаените функции и алатки во ексел. Excel VBA може да ја заврши операцијата значително побрзо отколку рачно. Можеме да групираме ќелии користејќи Excel VBA . Ајде да видиме како да го направиме тоа.

ЧЕКОРИ:

 • Прво, одете во картичката Програмер на лентата.
 • Второ, кликнете на Visual Basic или притиснете Alt + F11 за да го отворите Visual Basic Editor .

 • Друг начин за отворање на Visual Basic Editor е, едноставно кликнете со десното копче на листот и изберете Прегледај код .

 • Ова ќе го отвори Visual Basic Editor каде што можете да го напишете кодот.
 • Сега, запишете го VBA Код подолу.

VBA код:

3505
 • Сега, извршете го кодот со притискање на копчето F5 или кликнување наКопче Изврши под .

Склопи & засилувач; Проширете ги ќелиите по групирање

Можеме брзо да ги скриеме и откријат ќелиите во ексел користејќи групи и контури. Со кликнување на едно копче, секоја група може да се прошири или да се сруши. За да ги соберете групираните ќелии, лево, кликнете на иконите минус („ “). Или, можете да кликнете на броевите. Горенаведените броеви ќе ги склопат ќелиите.

За да ги проширите групираните ќелии, користете го знакот плус (' + ') а тоа ќе ја прошири колабираната колекција на клетки. Или, кликнете на броевите потоа. Внатрешните броеви ќе ги прошират ќелиите.

Одгрупирајте ги ќелиите во Excel

Ако не ни требаат сумирани или групирани ќелии повеќе. Или, ако треба да ги видиме деталните податоци. Можеме да ги одгрупираме групираните ќелии. За да го направите ова, треба да следиме неколку чекори прикажани подолу.

ЧЕКОРИ:

 • Прво, одете до листот, каде што претходно ги групирате вашите податоци.
 • Второ, одете во картичката Податоци .
 • Трето, од категоријата Outline , кликнете на падот Одгрупирај -долу мени и изберете Одгрупирај .

 • Ова ќе отвори прозорец за избор Одгрупирај . Од таму, треба да изберете дали сакате да ги одгрупирате Редовите или Колоните .
 • На крајот, само кликнете на копчето OK . И, тоа е тоа!
 • Или, можете да ги одгрупирате ќелиите со користење на тастатуратакратенка Shift + Alt + лева стрелка .

Заклучок

Горените методи ќе ви помогнат да ги групирате ќелиите во Excel. Се надевам дека ова ќе ви помогне! Ако имате какви било прашања, предлози или повратни информации, ве молиме кажете ни во делот за коментари. Или можете да фрлите поглед на другите наши статии во блогот ExcelWIKI.com !

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.