Стожерната табела не се освежува (5 проблеми и решенија)

  • Споделете Го Ова
Hugh West

Несомнено, Pivot Table е суштинска алатка во Excel за ефективно сумирање на поголема база на податоци. Сепак, корисниците може да се вознемируваат бидејќи Стартната табела не се освежува автоматски. Во оваа статија ќе посочам 5 прашања за кои Pivot Table не се освежува ниту со нивните решенија.

Преземете ја работната книга за вежбање

Прашања & засилувач; Решенија на Pivot Table Not Refreshing.xlsx

Pivot Table не се освежува: 5 прашања & Решенија

Ова е нашата денешна база на податоци каде што Категорија на производ , Количина , и продажба се дадени врз основа на состојби.

Можете да ја посетите статијата Како да креирате стожерна табела за да вметнете Сточна табела за горната база на податоци. Веќе создадов Стожерна табела која е како што следува.

Претпоставувајќи дека треба да додадеме уште 3 редови по постојната база на податоци, односно, можеме да го провериме прашања за она што Pivot Table не го освежува и дознајте ги решенијата за нив.

Ајде да одиме во главниот дел

1 Кога не се вклучени нови податоци додека се освежуваат

Откако ги додадов тие нови податоци, го притиснав копчето Освежи со десен клик на ќелија во Стартната табела (кратката тастатура е ALT + F5 ) како следнава слика од екранот.

За жал, Pivot Table не се ажурира со новата податоци што значи декаопцијата за освежување не работи добро.

Па, како да го решиме проблемот?

Само следете ги чекорите подолу.

Чекори:

⏩ Изберете клетка во креираната Сточна табела .

⏩ Кликнете на Промени извор на податоци... од од Променете го изворот на податоци во табулаторот Анализа на PivotTable .

⏩ Потоа, ќе добиете дијалог-кутија имено Премести PivotTable . Исто така, поправете го новиот опсег на изворни податоци како $B$4:$E$15 и притиснете OK .

⏩ На крајот, излезот ќе изгледа вака каде што се видливи нова колона на состојби, имено Аризона, и новите податоци.

Можете да ја посетите Како да се ажурира статијата Pivot Table за истражување на други ефикасни методи, на пр. создавање табела на Excel & засилувач; динамички опсег, користејќи ја функцијата OFFSET & засилувач; VBA код за автоматско освежување на Pivot Table.

Прочитајте повеќе: Pivot Table не подига податоци во Excel

2. Прикажување порака за грешка на PivotTable додека се освежува

Слично на процесот на освежување како што беше дискутирано во претходниот дел, сакам да освежам Pivot Table но Excel го прикажува порака за грешка „ Името на полето PivotTable не е валидно “.

Ако внимателно ја погледнете следната слика од екранот, ќе видите дека полето Состојбите не постојат.

Оттука, јасно е дека Стартната табела не работи илиосвежи освен ако името на полето.

Меѓутоа, ако сакате да го решите проблемот, треба да го додадете името на полето.

Под услов да се додаде името на полето States , и по притискање на копчето Освежи , излезот ќе изгледа вака.

Ако сакате да истражите повеќе прашања во врска со името на полето, можете посетете го Причини & засилувач; Корекции за Името на полето за стожерна табела не е валидно статија.

Прочитајте повеќе: [Поправено!] Името на полето на стожерната табела веќе постои (2 брзи методи)

3. Проблем со преклопување и неосвежување на стожерната табела

Сега, ќе ви покажам различен проблем додека ја освежувам Стожерната табела . За да го направиме тоа, треба да додадеме нови податоци каде што Категоријата на производи е нова. Тоа значи дека сакам да создадам повеќе редови во Стартната табела .

Веднаш, ако сакаме да ја ажурираме Сточната табела користејќи го копчето Освежи , Excel ја прикажува пораката за грешка поради која причина Стартната табела не се ажурира.

Во еден збор, можеме да кажеме дека проблемот е „се преклопува“.

Всушност, има две Стажни табели во тековниот работен лист.

Ако сакаме да го освежиме PivotTable1 , ќе се протега преку различните долунаведени PivotTable .

Но, тоа не е можно бидејќи Excel не дозволува ова преклопување.

Затоа, кога ќе ја преместиме PivotTable2 во ќелиите подолу иосвежете ја PivotTable1 , ќе се види следниот излез.

Црвено обоените нови податоци создадоа проблем со преклопување за непосредно подолу PivotTable2

По преместувањето на табелата, PivotTable1 добро се освежува.

Прочитајте повеќе: Како да ги освежите сите стожерни табели со VBA (4 начини)

Слични читања

  • Како да уредувате стожерна табела во Excel (5 методи)
  • VBA за освежување на стожерната табела во Excel (5 примери)
  • Како автоматски да се ажурира стожерната табела кога се менуваат изворните податоци

4. Проблем со неосвежување на стожерната табела кога се отвора работната книга

Понекогаш користиме некои функции како ДЕНЕС & СЕГА во нашата база на податоци и извештаи кои се променливи со текот на времето. Во таква ситуација, треба секој пат да ја освежуваме Привотната табела , што е навистина досадна задача.

Наместо да ја користиме следнава опција за ажурирање на целата работна книга кога корисниците ќе отворат работната книга во Excel.

За да го направите ова, треба да кликнете Анализа на PivotTable > Опции .

Потоа штиклирајте го полето пред опцијата Освежете ги податоците при отворање на датотеката .

Прочитајте повеќе: Како за автоматско освежување Pivot Table без VBA во Excel (3 паметни методи)

5. Проблем со промена на форматот при освежување на Pivot Table

Во моментов, разговарам за друго прашање заформатирање што може да се смени додека се освежува Стартната табела .

На пример, ширината на колоната е 12, а границата на ќелијата е достапна во следната Сточна табела .

Сега, ако сакаме да ја освежиме Привотната табела со кликнување на копчето Освежи , ќе го видите следниот излез каде се менува ширината на колоната и другото форматирање на ќелијата.

За да го решиме проблемот, треба да ги отвориме Опциите на PivotTable со десен клик откако ќе изберете ќелија во рамките на Сточна табела .

Во полето за дијалог Опции за стожерна табела , отштиклирајте го полето пред Автоматско прилагодување на ширината на колоните при ажурирање опцијата и штиклирајте го полето пред опцијата Зачувај го форматирањето ќелија при ажурирањето .

Ако го направите тоа, излезот ќе биде само како што следува каде ширината на колоната и форматирањето на ќелијата сè уште не се менуваат.

Прочитајте повеќе: Како да вметнете стожерна табела во Excel ( Упатство чекор-по-чекор)

Заклучок

Овие се проблемите и нивните решенија за она што не го освежува Привотната табела . Очигледно, верувам дека овој напис може да биде корисен за вас. Во секој случај, ако имате какви било прашања и предлози, не заборавајте да ги споделите во следниот дел за коментари.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.