Како автоматско сортирање во Excel кога се внесуваат податоци

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Во ова упатство, ќе ви покажам 4 едноставни методи за автоматско сортирање во ексел кога се внесуваат податоци. Можете брзо да ги користите овие методи дури и во големи збирки на податоци за да ги сортирате вредностите по одреден редослед. Во текот на овој туторијал, ќе научите и некои важни алатки и функции на Excel кои ќе бидат многу корисни во секоја задача поврзана со ексел.

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете да ја преземете работната книга за вежбање од овде.

Автоматско сортирање кога се внесуваат податоци.xlsx

4 едноставни методи за автоматско сортирање во Excel кога се внесуваат податоци

Ние презедовме концизна база на податоци за јасно да се објаснат чекорите. Податокот има приближно 6 редови и 3 колони. Првично, ги чуваме сите ќелии во Генерален формат. За сите збирки на податоци, имаме 3 уникатни колони кои се Производ, Складирање (единици), и Подредени податоци . Иако може подоцна да го менуваме бројот на колони.

1. Користење на функцијата SORT за растечко подредување

Функцијата SORT во excel ги подредува вредностите во опсег што ги даваме како влез во растечки или опаѓачки редослед. Дозволете ни да видиме како да ја користиме оваа функција за автоматско сортирање во ексел кога внесуваме каков било вид на податоци.

Чекори:

 • Прво, одете во ќелијата E5 и вметнете ја следната формула:
=SORT(B5:C10,2,1)

 • Сега, притиснете Enter и ова ќе ги вметне податоците по сортирањетоги според поставените критериуми.
 • Овде, ако сега ја промените вредноста Складирање во првата табела за кој било производ, ова автоматски ќе го подреди во втората табела.

Прочитајте повеќе: Како да ги подредите податоците по вредност во Excel (5 лесни методи)

2 Подредување по опаѓачки редослед

Можеме да ја користиме и функцијата SORT за автоматско подредување во ексел по опаѓачки редослед кога податоците се внесуваат случајно. Следете ги чекорите подолу за да го направите ова.

Чекори:

 • За почеток, кликнете двапати на ќелијата E5 и внесете го под формулата:
=SORT(B5:C10,2,-1)

 • Следно, притиснете го копчето Enter и треба да ги добиете податоците во опаѓачки редослед.
 • Сега, ако промените некоја вредност во главните податоци, таа автоматски ќе ги подреди во новите податоци.

Прочитајте повеќе: Како да подредите алфанумерички податоци во Excel (со лесни чекори)

3. Автоматско сортирање на повеќе колони

Ако сакате автоматски да подредувате повеќе колони во ексел кога се внесуваат податоци, тогаш можете да го следите овој метод. Подолу се деталните чекори.

Чекори:

 • За да започнете со овој метод, кликнете двапати на ќелијата E5 и вметнете ја формулата подолу:
=SORT(B5:C10,{1,2},{1,1})

 • Следно, притиснете го копчето Enter и последователно , ова ќе ги подреди 2 колоните од главната табела со податоци дури и ако смениме некоја вредност одтоа.

Слични читања

 • Како да подредите по боја во Excel (4 критериуми )
 • Случајно подредување во Excel (формули + VBA)
 • Како да подредите по презиме во Excel (4 методи)
 • Научете Excel VBA програмирање & засилувач; Макроа (бесплатен туторијал – чекор по чекор)
 • Како да креирате приспособена листа за сортирање во Excel

4. Примена на функцијата VLOOKUP

Функцијата VLOOKUP во ексел може да ги бара вредностите вертикално во табела. Во овој метод, ќе видиме како да ја примениме оваа функција за автоматско сортирање во ексел кога внесуваме каков било вид на податоци.

Чекори:

 • За ова, одете до ќелијата B5 и вметнете ја формулата подолу:
=RANK.EQ(D5,$D$5:$D$10)

 • Потоа, притиснете Enter што ќе одлучи за рангирањето за сите вредности на податоците.
 • Следно, рачно запишете ги рангирањата во втората табела во растечки редослед како на сликата подолу.

 • Потоа, напишете ја оваа формула во ќелијата G5 :
=VLOOKUP(F5,$B$5:$D$10,2,FALSE)

 • Потоа, притиснете го копчето Enter и потоа вметнете ја следната формула во ќелијата H5 :
=VLOOKUP(F5,$B$5:$D$10,3,FALSE)

 • Конечно, повторно притиснете Enter и ова ќе ги подреди податоците во опаѓачки редослед.

Прочитај повеќе: Excel VBA за пополнување низа со вредности на ќелии (4 соодветни примери)

Работи што треба да се запаметат

 • СОРТИРАЊЕфункцијата е достапна само во Microsoft 365 .
 • Резултатот од оваа функција е динамична низа така што не може да се променат поединечните вредности.
 • Првиот аргумент на функцијата SORT мора да биде опсег од ќелии.
 • Ако не се наведени критериуми, оваа функција стандардно ќе се подреди во растечки редослед.
 • СОРТИРАЊЕ функцијата ќе даде грешка #VALUE ако индексот_сортирање е надвор од опсегот.

Заклучок

Се надевам дека можев да ги применам методите што ги прикажав во ова упатство за тоа како автоматско сортирање во ексел кога се внесуваат податоци. Како што можете да видите, постојат неколку начини да се постигне ова. Затоа, мудро изберете го методот што најмногу одговара на вашата ситуација. Ако заглавите во некој од чекорите, препорачувам да ги поминете неколку пати за да ја отстраните секоја конфузија. На крајот, за да дознаете повеќе техники на ексел , следете ја нашата веб-локација ExcelWIKI . Ако имате какви било прашања, ве молиме известете ме во коментарите.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.