Како да се сумираат колони во табелата на Excel (7 методи)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Збирот на повеќе броеви во Excel е вообичаена задача. Уверен сум дека оние кои користат Excel барем еднаш ја користеле оваа функција. Постојат неколку начини за сумирање на броеви во Excel. Можеме да сумираме преку редови и колони. Во овој контекст, ќе ви покажеме како да ги сумирате колоните во табелата на Excel.

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја оваа работна книга за вежбање за вежбање додека ја читате оваа статија.

Сумирање на колони во Табела.xlsx

7 лесни начини за сумирање колони во табела Excel

Во овој напис, ќе покажеме 7 лесни трикови за додавање повеќе колони до табелата на Excel. За тоа размислуваме дата на 10 вработени во една компанија и нивните приходи за првите 2 месеци од годината. Нашата база на податоци е во опсегот на ќелии B5:E14 . Имињата на вработените се во Колона Б . Приходите од месец јануари и февруари се во колоните C и D соодветно, а збирната вредност ќе ја прикажеме во колоната E .

1. Употреба на функцијата AutoSum за сумирање на колони во табелата на Excel

Ова е лесен пристап за сумирање колони во табелата на Excel. Ќе ја користиме функцијата AutoSum за да ги сумираме колоните од табелата на Excel. Нашиот сет на податоци е во опсегот на ќелии B5:E14 . Чекорите се дадени подолу:

📌 Чекори:

 • Прво, изберете го целиот опсег на ќелии B4:E14 .

 • Сега, во табулаторот Вметни , изберете Табели > Табела . Или можете да притиснете 'Ctrl+T' на вашата тастатура за да ја креирате оваа табела.

 • Мало поле за дијалог со наслов <Ќе се појави 6>Креирај табела .
 • Кликнете на Мојата табела има заглавија и OK на дното на тоа поле.

 • Табелата ќе се креира. Го поставивме името на табелата 'Приход_1' од картичката Дизајн на табела .

 • Сега, изберете опсегот на ќелии C5:E5.

 • Потоа, во лентата Дома , одете до опцијата Уредување .
 • Потоа, изберете Автоматска сума .

 • Вие може да ја најдете оваа алатка во Формула во картичката Формула , изберете Автоматско збир > Сума .

 • За секунда ќе го добиете резултатот.

Така, можеме да кажеме дека алатката функционираше совршено.

👉 Работи што треба да ги знаете

Како што го конвертиравме листот со податоци во a  табела функцијата Autosum ќе се копира низ колоната. Не треба повеќе да ја користиме иконата Рачка за пополнување . Табелата на Excel ни обезбедува многу повеќе вакви објекти. Некои од нив ќе најдете во нашата друга содржина.

Прочитај повеќе: Како да сумирате цела колона во Excel (9 лесни начини)

2. Кратенка на тастатура до колони за суми

Овој процес е исто така еден од најлесните начини за додавање повеќе колони на табелата на Excel. За аплицирањеовој метод треба да ја запаметите кратенката на тастатурата на функцијата AutoSum. Чекорите на овој процес се објаснети подолу:

📌 Чекори:

 • Изберете го целиот опсег на ќелии за да го претворите листот со податоци во Табела на Excel . Го поставивме името на табелата 'Приход_2' од табулаторот Дизајн на табела .

 • По креирањето на табела, изберете опсег на ќелии C5:E5 .

 • Сега, притиснете 'Alt+=' на вашата тастатура.
 • Ќе го добиете збирот на Колоните C и D според редот во насловите на колоните Вкупно .

Конечно, можеме да видиме дека нашата кратенка на тастатурата функционира точно.

Прочитајте повеќе: Како да сумирате колони во Excel кога се филтрирани ( 7 начини)

3. Користење на функцијата SUM

Во овој метод, ќе ја користиме широко користената функцијата SUM за да ги собереме колоните на нашиот лист со податоци. Ќе ја сумираме колоната наречена Приходи јануари и Приходи во февруари и ќе го ставиме резултатот во Колона Е или Вкупно . Чекорите се дадени на следниов начин:

📌 Чекори:

 • Прво, изберете го целиот опсег на ќелии за да го претворите листот со податоци во Табела на Excel . Ќе ни обезбеди повеќе капацитети. Го поставивме името на табелата како „Приход“ од лентата Дизајн на табела .

 • Изберете ќелија E5 .
 • Потоа, запишете ја следната формула воќелија.
=SUM(Income[@[Jan Income]:[Feb Income]])

 • Притиснете го копчето Enter на вашата тастатура и ќе го добиете резултатот.

Конечно, можеме да кажеме дека нашата функција функционираше успешно.

Прочитај повеќе: Како да се собираат колони во Excel (12 методи)

4. SUBTOTAL Функција на Sum Columns

Овој процес е исто така доста сличен на претходниот метод. Сепак, ќе ја користиме функцијата SUBTOTAL наместо функцијата SUM . Ги користиме истите податоци што ги користевме во другите наши методи. Постапката на овој метод е дадена на следниов начин:

📌 Чекори:

 • На почетокот на овој метод, изберете го целиот опсег на ќелии за конвертирање на лист со податоци во Табела на Ексел . Го поставивме името на табелата како „Приход_5“ од табулаторот Дизајн на табела .

 • Сега, изберете ќелија E5 и запишете ја следната формула во ќелијата.
=SUBTOTAL(9,Income5[@[Jan Income]:[Feb Income]])

 • Притиснете го копчето Enter на вашата тастатура и ќе го добиете резултатот за сите редови.

На крајот, можеме да кажеме дека нашата функција функционираше совршено и го добиваме резултатот.

Прочитај повеќе: Сумирање повеќе колони врз основа на повеќе критериуми во Excel

5. Примена на функцијата АГРЕГАТ во Табела на Excel

Функцијата AGGREGATE ќе се користи во овој процес за додавање на колоните. Нашите податоци се во опсегот на ќелии B5:E14 . Чекорите на овој процес се дадени подолу:

📌 Чекори:

 • На почетокот, изберете го целиот опсег на ќелии и претворете го листот со податоци во Табела на Ексел . Го поставивме името на табелата како „Приходи56“ од табулаторот Дизајн на табела .

 • Сега, изберете ќелија E5 и запишете ја следната формула во ќелијата.
=AGGREGATE(9,3,Income56[@[Jan Income]:[Feb Income]])

 • Притиснете го копчето Enter на вашата тастатура и ќе го добиете резултатот за сите редови.

Значи, можеме велат дека функцијата функционирала ефикасно.

Прочитај повеќе: Како да се сумираат колони по боја во Excel (6 лесни методи)

6. Дефинирање Опсег на имиња за додавање колони во Excel

Можеме исто така да додадеме повеќе колони со Дефинирај функција за име . Еве, ние ви ја прикажуваме процедурата. За тоа го користиме и истиот лист со податоци. Процесот е опишан подолу чекор по чекор:

📌 Чекори:

 • Изберете опсег на ќелии C5:D5 .
 • Сега, запишете го името на опсегот во полето кое ни го покажува активниот број на ќелија .

 • Го избираме името на вработениот Хари како име на опсегот.
 • Притиснете Enter на вашата тастатура.
 • Слично , дефинирајте го опсегот на имиња за останатите редови.
 • Потоа, изберете ја ќелијата E5 и запишете ја следната формула воќелија.
=SUM(Harry)

 • Притиснете Enter за да ја внесете сумата во ќелија.
 • Запишете ја формулата слична за остатокот од редот за да ги додадете.

Конечно, можеме да го видиме резултатот во нашата саканата колона.

👉 Работи што треба да ги знаете

Во овој метод, не треба да го претворате опсегот на ќелиите во табела на Excel. Затоа што ќе ви создаде неволја. Сте виделе во други методи, дека кога ја запишуваме формулата во ќелијата E5 од табелата на Excel за да ги сумираме колоните, таа ја копира формулата за збир за другите редови од колоната E . Во овој случај, табелата на Excel ќе ја копира формулата „ SUM(Harry) “ во останатите редови, наместо нивното дефинирано име. Како резултат на тоа, сите редови од оваа колона ќе го покажат истиот резултат .

7. Збир на колони на повеќекратни Excel Табели

Преку овој процес, можеме да ги додадеме колоните од две различни Excel табели и да го добиеме резултатот во нашата посакувана колона. За да го демонстрираме овој процес, ја поделивме нашата претходна табела со податоци на две табели. Првиот го содржи Име на вработените и Јан приход , додека вториот ги содржи Име на вработените и Приходи во февруари . Сега, ќе ги сумираме Приходите од јануари и приходите во февруари и ќе го ставиме резултатот во колоната Вкупно. Дадени се чекорите на овој процесподолу:

📌 Чекори:

 • Прво, изберете го опсегот на ќелиите B5:C14, E5 :F14 и H5:H14 за да ги претворите во 3 различни табели. Колоната со наслов Вкупно ја претворивме во една табела за да не се користи Рачка за пополнување . Но, ова не е задолжително, го поставивме името на табелата од табулаторот Табела Дизајн како и претходните методи.

 • Сега , изберете ќелија H5 .
 • Запишете ја следната формула во ќелијата.
=SUM(Income567[@[Jan Income]],Table8[@[Feb Income]])

 • Притиснете го копчето Enter на вашата тастатура.
 • Ќе го добиете збирот на двете колони за секој ред.

Конечно, можеме да видиме дека нашиот метод функционира успешно и можеме да сумираме колони во табелите на Excel.

Заклучок

Тоа е крајот на оваа статија. Се надевам дека ова ќе ви помогне и ќе можете да сумирате повеќе колони од табелата во Excel. Доколку имате дополнителни прашања или препораки, споделете ги со нас во делот за коментари подолу.

Не заборавајте да ја проверите нашата веб-локација ExcelWIKI за неколку проблеми и решенија поврзани со Excel. Продолжете да учите нови методи и да растете!

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.