Како да додадете цртички на SSN во Excel (6 методи)

  • Споделете Го Ова
Hugh West

Microsoft Excel нуди повеќе начини за додавање цртички на броевите за социјално осигурување (SSN). Можете да користите формули или Форматирање ќелии дијалог поле за додавање исцртува на SSN . Во оваа статија, ќе научите 6 методи за лесно додавање цртички на SSN во Excel.

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете да преземете датотеката Excel од следниот линк и вежбајте заедно со неа.

Додајте цртички на SSN.xlsx

6 Методи за додавање цртички на SSN во Excel

1. Користете ја функцијата TEXT за додавање цртички на SSN во Excel

Можете да додавате цртички на броевите за социјално осигурување ( SSN ) користејќи ја TEXT функција .

За тоа,

❶ Изберете ја ќелијата D5 прво.

❷ Потоа вметнете ја следната формула:

=TEXT(B5,"???-??-????")

Каде,

  • B5 се однесува на SSN без било кои цртички .

❸ После тоа притиснете го копчето ENTER за да ја извршите формулата.

❹ Земете го курсорот на глувчето во десниот долен аголот на ќелијата D5 .

A плус(+)<2 Ќе се појави икона слична на>, наречена Рачка за пополнување .

❺ Повлечете ја надолу иконата Рачка пополнете до ќелијата D14 .

После тоа, вие ќе ги има сите броеви за социјално осигурување со цртички .

Прочитај повеќе: H ow да напишете телефонски број во Excel (на секој можен начин)

2. Комбинирајте ги LEFT, MID, &Функции RIGHT за додавање цртички на SSN во Excel

Можете да ги комбинирате функциите LEFT , MID и RIGHT за да креирате формула за додавање цртички на SSN во Excel.

За да го направите тоа,

❶ Прво, изберете ја ќелијата D5 .

❷ Сега копирајте ја и залепете ја следната формула во ќелијата D5 .

=LEFT(B5,3)&"-"&MID(B5,4,2)&"-"&RIGHT(B5,4)

Во оваа формула:

  • LEFT(B5,3) извлекува 3 цифри од левата страна на SSN .
  • MID( B5,4,2) извлекува 2 цифри почнувајќи од 4-та цифра на SSN .
  • RIGHT(B5,4) ги извлекува последните 4 цифри од десната страна на SSN .
  • LEFT(B5,3)&”-“&MID( B5,4,2)&"-"&RIGHT(B5,4) вметнува цртички (-) по 3-то и 5-то цифра на SSN

❸ Конечно притиснете го копчето ENTER .

❹ Сега повлечете иконата Рачка за пополнување од ќелијата D5 до ќелијата D14 .

Конечно, ќе ги имате сите SSN-ите со цртичките како на сликата подолу:

Прочитајте повеќе: Како да го форматирате телефонскиот број со екстензија во Excel (3 лесни начини)

3. Користете ја функцијата REPLACE за додавање цртички на SSN во Excel

Инкорпорирањето на функцијата REPLACE е уште една опција за додавање цртички на броевите за социјално осигурување во Excel.

За тоа,

❶ Вметнете ја следната формула во ќелијата D5 .

=REPLACE(REPLACE(B5, 4, 0, "-"), 7, 0, "-")

Тука,

  • REPLACE(B5, 4, 0, “ -“) воведува цртичка (-) на четвртата позиција на SSN број од ќелијата B5 .
  • REPLACE(REPLACE(B5, 4, 0, „-“), 7, 0, „-“) внесува друга цртичка (-) на Седма положба на SSN број од ќелијата

❷ Потоа притиснете го копчето ENTER .

❸ Сега повлечете ја иконата Рачка за пополнување од ќелијата D5 до D14 .

Потоа ќе ги имате сите социјални броеви ( SSN ) со цртички како на сликата подолу:

Прочитајте повеќе: Како да форматирате телефонски број со цртички во Excel (2 начини)

4. Додајте цртички на SSN со специјално форматирање на броеви во Excel

За да додадете цртички на SSN со специјално форматирање на броеви во Excel,

❶ Прво изберете ги сите SSN броеви.

8>

❷ Потоа притиснете CTRL + 1 за да го искористите полето за дијалог Форматирај ќелии .

❸ Одете во Број таб.

❹ Изберете Специјални од списокот Категорија .

❺ Потоа изберете Број за социјално осигурување од Тип дел.

❻ Конечно притиснете го копчето OK за да ги примените промените.

Потоа ќе ги видите сите избрани SSN-ите се фрагментирани со цртички како следнава слика од екранот:

Прочитај повеќе: Формула на Excel за да го промените форматот на телефонскиот број (5Примери)

5. Применете го приспособено форматирање на броеви за да додадете Dahses на SSN во Excel

Друг начин за додавање цртички на SSN е со примена на Прилагодено форматирање на броеви од полето за дијалог Format Cells .

За да го направите тоа,

❶ Изберете ги сите SSN .

❷ Сега притиснете CTRL + 1 за да го добиете полето за дијалог Format Cells .

❸ Одете до картичката Број .

❹ Изберете Прилагодено од списокот Категорија .

❺ во Впишете ја полето , вметнете ја следнава формула.

000-00-0000

❻ Конечно притиснете го копчето OK .

Потоа, ќе ги видите SSN-ите со цртички додека го поставувате форматот на броеви .

Прочитај повеќе: [Решено!]: Форматот на телефонски број на Excel не работи (4 решенија)

6. Користете Flash Пополнете за да додадете цртички на SSN во Excel

Flash Fill е неверојатна функција вградена во Microsoft Excel 2019 и понови верзии.

Можете да користите оваа функција за додавање на цртички на сите SSN-ите во Excel.

За тоа,

❶ Направете друга колона во непосредна близина на колоната со SSN-и без цртички .

❷ Во горната ќелија на новата колона вметнете цртички на SSN рачно.

❸ Потоа изберете ја целата колона.

❹ Потоа одете во Дома > Уредување > Пополнете > Flash Fill.

Откако ќе кликнете на командата Flash Fill , Excelќе го добие шаблонот и ќе наметне цртички на сите SSN како во следната слика од екранот.

Работи што треба да се запамети

  • Flash Fill е достапно во Excel 2019 и Microsoft Office 365.
  • Една замка во врска со употребата на функцијата Flash Fill е тоа што таа не поддржува Автоматски ажурирања.

Дел за вежбање

Можете да вежбате сите методи во следниот дел за вежбање.

Заклучок

Како да се сумира, разговаравме за 6 начини за додавање на цртички броеви за социјално осигурување ( SSN ) во Excel. Ви се препорачува да ја преземете работната книга за вежбање прикачена заедно со овој напис и да ги вежбате сите методи со тоа. И не двоумете се да поставите какви било прашања во делот за коментари подолу. Ќе се обидеме да одговориме на сите релевантни прашања што е можно поскоро. И посетете ја нашата веб-локација Exceldemy за да истражите повеќе.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.