Како да додадете минути на времето во Excel (5 лесни начини)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Можеме да ги составиме временските вредности за да генерираме кумулативна временска вредност. Бидејќи временските вредности се само децимално продолжување на шемата за сериско нумерирање на датумот. Можеби ќе сакаме да додадеме одреден број минути на постоечка временска вредност во различни случаи. Во оваа статија, ќе користиме за додавање минути на време во ексел.

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете да ја преземете работната книга и да вежбате со нив.

Додадете минути на времето.xlsx

5 лесни начини за додавање минути до Време Брзо Во Excel

Да речеме дека треба да додаваме минути на времето. Excel го олеснува додавањето даден број минути во одредено време. Сега, ќе поминеме низ неколку лесни начини за додавање минути на време во ексел.

1. Користете ја формулата за додавање минути на време во Excel

Во ексел, времињата се изразуваат како фракциони вредности од 24 часа. Можеме да додадеме минути поделени со 1440 . Еден час е 1/24 . Значи, минута е 1/(24*60) = 1/1440 .

Во следната група податоци, колоната B го содржи време и колона C ја содржи децималната вредност за минути. Откако ќе се додадат минути на време, резултатите ќе се прикажат во колоната D а колоната E ќе ја прикаже формулата. Сега, ајде да погледнеме како да ги додадеме минутите користејќи ја формулата.

ЧЕКОРИ:

 • Прво, изберете ја ќелијата E7 која е во колоната со резултати.
 • Потоа, запишете ја формулата. Општата формула за додавање минути на времињата е:
=time+(minutes/1440)

Во нашата база на податоци, ќе земеме ќелија B7 и ќелија C7 кои содржат последователно време и минути. Значи, нашата формула ќе биде:

=B7+(C7/1440)

Која можеме да ја видиме во колоната со формулата.

 • Потоа, притиснете Enter .

Ова ќе ги додаде минутите на времињата прикажани на сликата подолу. Проверете дали резултатите се форматирани како Време .

Поврзани содржини: Како да се пресметаат часовите и минутите за Excel (7 лесни начини)

2. Додавање минути на времето со користење на функцијата за форматирање ќелии

Исто така и претходниот метод, ја користиме истата база на податоци и исто така ја користиме истата формула. Но, проблемот е што ако не го промениме форматот на колоната за резултати во време, нема да го добиеме посакуваниот исход. Наместо рачно да го менуваме форматот, можеме да го приспособиме форматот со користење на функцијата Format Cells . За ова, треба да следиме неколку едноставни чекори.

ЧЕКОРИ:

 • Прво, го избираме опсегот E7:E10.
 • Потоа, кликнете со десното копче на глувчето и изберете Форматирајте ги ќелиите.

 • Ова ќе го отвори прозорецот Форматирајте ги ќелиите .
 • Следно, од прозорецот одете на време и изберете го како што сакате резултатот. Еве, да го избереме третиот кој ќе ги прикажува само часот и минутите.
 • По изборотформатот кликнете на копчето OK .

 • Или можеме да го приспособиме форматот според нашите барања. За ова само одете во опцијата Прилагодено , па изберете го потребниот формат. После тоа кликнете ОК.

 • Како што го избираме форматот на час и минута, нашето добиено време се прикажува во тој формат по додавањето минутите до времето.

Прочитајте повеќе: Додајте 15 минути до времето во Excel (4 лесни методи)

3. Примени ја функцијата TIME за додавање минути на времето во Excel

Нема да мора да ја паметиме формулата за претворање на децимални минути во ексел време ако ја користиме функцијата TIME . Кога вредностите ќе надминат 24 часа, функцијата TIME ќе се „преврти“ и ќе се врати на нула. Нашиот податок е ист како порано, сега ќе ја користиме функцијата TIME за да додаваме минути во времето следејќи неколку едноставни чекори.

ЧЕКОРИ:

 • На почетокот, мора да ја избереме ќелијата што сакаме да ја користиме формулата. Значи, ја избираме ќелијата E7.

 • Потоа само напишете ја формулата. Општата формула за функцијата TIME за додавање минути на времето е:
=time+TIME(0,minutes,0)

Следејќи ја горната формула, ќе напишете ја формулата:

=B7+TIME(0,C7,0)

Бидејќи времето и минутите веќе се во различни ќелии.

 • На крајот, притиснете Enter . И можеме да видиме дека записниците се додадени совремето.

Прочитај повеќе: Како да додадете време во Excel повеќе од 24 часа (4 начини)

Слични читања

 • Како да се сумира времето во Excel (9 соодветни методи)
 • Пресметај часови Помеѓу два пати во Excel (6 методи)
 • Како да се пресметаат вкупните часови во Excel (9 лесни методи)
 • Додадете минути и секунди во Excel (3 лесни методи)
 • Како да додадете часови, минути и секунди во Excel

4. Вметнете ја функцијата СЕГА за да додадете минути во тековното време

Ако сакаме да видиме колку ќе биде времето од сега по додавање различни минути. Можеме да го погледнеме и тековното време по додавањето минути со користење на функцијата NOW во ексел. Оваа функција нема аргументи.

ЧЕКОРИ:

 • За да додадете минути на тековното време, на почетокот, само запишете ја формулата во избраната ќелија .
=NOW()+C7/1440

 • Конечно, можеме да го видиме времето по додавањето минути во колоната со резултати. И запомнете дека, функцијата СЕГА континуирано ќе го ажурира времето.

Прочитајте повеќе: Како за да се вметне тековниот датум и време во Excel (5 лесни методи)

5. Соберете минути со функцијата SUM

Ако сакаме да го додадеме вкупното време, можеме да го направиме тоа со користење на функцијата SUM. Ја користиме истата база на податоци за да ги собереме минутите.

ЧЕКОРИ:

 • Прво, како штосакате да видите, дополнителните минути резултираат во ќелија E11 , па изберете ја ќелијата E11.
 • Потоа, само изберете ја ќелијата и напишете ја формулата:
=SUM(E7:E10)

 • Сега, ќе ги добиеме нашите резултати и формулата е исто така прикажана на сликата подолу.

Прочитај повеќе: Додавање часови и минути во Excel (4 соодветни методи)

Работи што треба да се запаметат

 • Во функцијата TIME , се појавува грешката #NUM! ако дадените часови се помали од 0.
 • Грешката #VALUE! се јавува кога некој од дадените влезови е ненумерички.

Заклучок

Со Следејќи ги тие едноставни методи, можете лесно да додавате минути на време во ексел. Се надевам дека ова ќе ви помогне! Ако имате какви било прашања, предлози или повратни информации, ве молиме кажете ни во делот за коментари. Или можете да фрлите поглед на другите наши статии во блогот ExcelWIKI.com !

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.