Како да подредите по презиме во Excel (5 корисни методи)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Ако работите со збирки на податоци во Excel , честопати ќе треба да ги сортирате овие збирки на податоци по име. Понекогаш. Можеби ќе треба да ја сортирате базата на податоци врз основа на вашето презиме. Во оваа статија, 5 Корисни методи се опишани за Подреди по презиме во Excel.

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете го овој примерок на работна книга на вежбајте сами.

Подреди по презиме.xlsx

5 корисни методи за подредување по презиме во Excel

За да се илустрира процедури, еве примерок на податоци од 10 лица со Полно име во опсегот на ќелии B5:B14 .

Сега, да ги следиме методите подолу за да ги подредиме имињата според нивните презимиња.

1. Користете Find & Заменете ја функцијата за екстракција и подредување по презиме

Во овој прв метод, ќе ги користиме Најдете & Заменете ја карактеристиката на Excel за да ги поделите и сортирате презимињата од базата на податоци. За да ја извршите задачата, следете ги чекорите подолу.

 • Прво, копирајте ја колоната B со притискање Ctrl + C на вашата тастатура и залепете ја на колона C со притискање Ctrl + V .

 • Потоа, изберете колона C и притиснете Ctrl+H за да го отворите полето за дијалог Најди и замени .
 • Овде, ставете Ѕвездичка ( * ) следејќи празно место во полето Најди што .
 • Заедно со него, држете го празно полето Замени со .
 • Следно, кликнете на Замени ги сите >Затвори .

 • Конечно, успешно ќе ги извлечете презимињата во Опсегот на ќелии C5:C14 .

 • Сега, изберете ги двете колони B и C и одете во Податоци јазичето за да ја изберете иконата Сортирај од Подреди & Филтрирај група.

 • Потоа, изберете Подреди по како Презиме и Нарачајте како A до Z .
 • На крај, притиснете OK .

 • Конечно, збирката на податоци со целосните имиња се појавува по азбучен ред врз основа на презимето.

2. Примени ја опцијата текст во колони за подредување по презиме во Excel

Во овој дел, ќе ги подредиме презимињата користејќи го методот Текст во колони . Следете ги чекорите подолу за да ја извршите задачата.

 • Прво, изберете Податоци и притиснете ја опцијата Текст во колони во Алатки за податоци група.

 • Како резултат на тоа, ќе видите дека се појавува дијалогот Конвертирај текст во колона Волшебникот .
 • Овде, изберете Ограничено и кликнете Следно .

 • Потоа, изберете Простор како раздвојувач и притиснете Следно .

 • Следувате, изберете Дестинација од вашата работна книга и притиснете Заврши .

 • Конечно, ќе ја добиете Првата и Презимињата одделно вака.

3. Вметни формулада Подреди по презиме во Excel

Третиот метод е подредување на базата на податоци по презиме со помош на формула. Придобивката од овој метод е тоа што резултатот е динамичен во споредба со другите два методи опишани погоре, бидејќи ако додадам повеќе имиња на мојата листа, можам едноставно да ја копирам и залепам формулата во ќелиите на колоната.

 • Прво, изберете ја празната Ќелија C5 и внесете ја формулата таму.
=RIGHT(B5,LEN(B5)-FIND(" ",B5))

 • Потоа, притиснете Enter .
 • Следува, Презимето се појавува во ќелијата.

Во оваа формула, функцијата RIGHTја извлекува најдесната вредност од Cell B5. Потоа, функцијата LENја дефинира должината на текстуалната низа. И на крај, функцијата FINDго бара потребниот текст.

 • На крај, примени ја алатката Автоматско пополнување за да ги добиеш сите презимиња одеднаш.

 • Покрај тоа, ако пред името има средно име или титула (како г-дин или г-ѓа), треба да ја користите следнава формула:
=RIGHT(A2,LEN(A2)-FIND("@",SUBSTITUTE(A2,"","@",LEN(A2)-LEN(SUBSTITUTE(A2," ","")))))

Горената формула ја наоѓа позицијата на последниот празен знак и потоа ја користи за извлекување презимето.

4. Користете ја опцијата Flash Fill за подредување по презиме

Друг брз и брз метод е методот Flash Fill . Тоа помага да се манипулира со податоците преку идентификување на обрасци. За да функционира ова, треба да го пополните очекуваниот резултат во првата ќелија додобијте го целокупниот резултат.

 • Прво, внесете го презимето на Cell B5 во Cell C5 .
 • Потоа, повлечете го надолу курсорот над долниот десен дел од изборот.

 • Следно, курсорот се менува во икона плус.
 • Тука, изберете ја опцијата Автоматско пополнување и изберете Пополнување блиц .

 • Конечно, презимињата се појавуваат во колона C .

5. Динамички подредување по презиме и екстракт со Power Query

Во овој последен метод, ние ќе ја користи алатката Power Query во ексел за динамично подредување на презимињата. Ајде да видиме како функционира.

 • Прво, изберете ја базата на податоци со Имиња и притиснете Ctrl + T на тастатурата.
 • Потоа, означете ја опцијата Мојата табела има заглавија во прозорецот Креирај табела и притиснете OK .

 • Како резултат на тоа, ќе ја добиете базата на податоци како ваква табела.

 • Следно, одете на Податоци табот и изберете Од Табела/Опсег под Преземи & Трансформирајте податоци дел.

 • Според тоа, ќе го добиете прозорецот Power Query Editor .
 • Во овој прозорец, кликнете со десното копче на првата колона и изберете Duplicate Column .

 • Потоа, кликнете на Поделете ја колоната во групата Трансформирајте .

 • Во паѓачкото мени изберете ПоРаздвојувач .

 • Потоа, ќе го добиете прозорецот Поделете ја колоната по раздвојувач .
 • Овде, чувајте ги селекциите како што е прикажано на сликата подолу и притиснете ОК .

 • Следува, презимињата ќе се појават во нова колона како оваа.

 • Сега, кликнете со десното копче на заглавието на втората колона и кликнете на Отстрани за да го избришете .

 • После ова, кликнете на стрелката за заглавие на колоната Полно име- Копирај.2 и изберете Подреди растечки .

 • На крај, одете во картичката Дома и изберете Затвори & Вчитај во .

 • Затоа, изберете ја локацијата за да ги ставите податоците во полето за дијалог Увези податоци и притиснете Во ред .

 • Конечно, ќе ги добиете имињата подредени според презимињата покрај оригиналната база на податоци.

Дополнителни совети

 • Бидејќи методот Flash Fill работи на идентификување шема, во некои случаи овој метод може да не работи . Ако се појави овој проблем, повторете го очекуваниот резултат во уште една или две ќелии.
 • Проверете дали вашата оригинална база на податоци нема непотребни празни места. Во спротивно, ќе се врати во празна ќелија.

Заклучок

Значи, ова се 5 различни начини што можете да ги користите за подредување на податоците по презиме. Се надеваме дека оваа статија ви беше корисна. Можете да користите кој било од овие методи исподелете ги вашите размислувања со нас. Слободно истражете повеќе упатства во ExcelWIKI .

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.