Како да конвертирате табела на Word во табела на Excel (6 методи)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Често, можеби ќе треба да ја конвертирате табелата Word во Excel за различни цели. Во оваа статија, ќе ви покажам 6 методи, кои вклучуваат трикови за едноставна табела, како и сложена табела, за да ја конвертирате табелата Word во табела Excel.

Преземете ја работната книга за вежбање

Конвертирање табела на Word во Excel табела.xlsx

6 методи за конвертирање табела на Word во табела Excel

Претпоставувајќи дека имате табела како следнава еден во вашиот Word документ. Овде, Извештајот за продажба на овошни артикли е даден заедно со потребните информации, т.е. ID на производ , Овошје , Единечна цена и Продажба во УСД.

Сега, треба да ја претворите горната табела во програма за табеларни пресметки на Excel користејќи ги следните методи. Првите 5 методи се погодни за конвертирање на едноставна табела. А методот за одмор е корисен за конвертирање сложена табела.

1. Користете ја алатката за копирање и залепување

Во почетниот метод, ќе ви го покажам едноставниот метод со помош на алатката за копирање и залепување да ја конвертирате табелата Word во Excel. Ве молиме следете ги чекорите подолу.

 • Кликнете над горната лева стрелка на табелата за да ја изберете целата табела.
 • Потоа, кликнете со десното копче и изберете Копирај опција од Контекстното мени .

 • Следно, одете во табелата на Excel и изберете која било ќелија во работната книга на пр. . B2 ќелија. На крај,изберете ја опцијата Залепи од лентата Табла со исечоци (во картичката Дома ).

Конечно, ќе го добиете следниот излез.

По неопходното форматирање и прилагодување на ширината на колоната, излезот ќе изгледа вака.

Прочитајте повеќе: Како да конвертирате Word во Excel со колони (2 методи)

2. Користење кратенка на тастатура

Ако сте навикнати да ја користите кратенката на тастатурата, можете да го следите овој метод.

 • Само, кликнете на горната лева стрелка и притиснете CTRL + C за да ја копирате целата табела.

 • Потоа, одете во табелата на Excel и притиснете CTRL + V за да ја залепите копираната табела.

На крајот, ќе го добиете следниот излез.

3. Повлечете и спуштете ја табела со Word во Excel

Наместо да притискате кое било копче или алатки, можете брзо да ја копирате табелата со зборови во Excel! Сè што треба да направите е да ја повлечете масата и да ја пуштите на саканото место. Следете ги процедурите за да го разберете процесот.

 • Прво, доведете ги зборовите и Excel еден до друг.
 • Второ, повлечете ја табелата со зборови и испуштете ја табелата во која било одредена ќелија во табела.

Значи, ќе го добиете следниот излез.

Откако ќе го примените форматирањето, излезот ќе изгледа вака.

4. Претворете ја табела со Word во Excel со форматирање

Понекогаш, виеможе да има претходно дефинирано форматирање во вашата табела на Excel. И, треба да го задржите форматирањето откако ќе ја копирате табелата Word.

 • Првично, копирајте ја табелата со зборови (притискање на CTRL + C ).
 • Подоцна, изберете ја опцијата за залепување Match Destination Formatting .

Значи, излезот ќе биде како што следува каде што преовладувало и форматирањето.

Прочитајте повеќе: Како да конвертирате Word во Excel, но да продолжите да форматирате (2 лесни методи)

5. Применете ги карактеристиките за конвертирање во текст и текст во колони

Покрај овие методи, можете да ја конвертирате табелата во текст во Word, а потоа да ги копирате текстовите во Excel.

 • Првенствено, изберете ја табелата и кликнете на паѓачката листа од опцијата Податоци во картичката Layout . Потоа, изберете ја опцијата Конвертирај во текст .

 • Подоцна, ќе видите прозорец за дијалог имено Конвертирај Табела во текст каде што треба да изберете кој било разграничувач (на пр. Запирки ). И, притиснете OK .

 • Потоа, ќе го добиете следниот излез и треба да го зачувате овој излез како .txt датотека. За да го направите ова, одете во Датотека > Зачувај како .

 • Сега, наведете го форматот како обичен текст и кликнете на копчето Зачувај.

Ако ја отворите текстуалната датотека со помош на Notepad, ќе го видите следново излез.

 • Значи, изберете ги текстовите и копирајте гисо притискање на CTRL + C .

 • Потоа, одете на Податоци таб > изберете ја опцијата Текст во колони од табулаторот Алатки за податоци .

Откако ќе го конвертирате текстот во Excel со колони, ќе го добиете следниот излез.

Прочитајте повеќе: Како да увезете податоци од Word во Excel (3 лесни методи)

6. Претворете ја табела Word во Excel без разделување ќелии

Ако имате прекини на линиите во вашата табела со Word, не можете да конвертирате таков тип табела во табела на Excel користејќи ги горенаведените методи . На пример, релевантните информации (т.е. Полно име , Состојба и Е-пошта ) на Претставник за продажба се дадени како што е прикажано во табелата подолу .

Сега, ако ја користите алатката за копирање и залепување, ќе го добиете следниот излез каде што ќелиите се поделени.

Ајде да истражиме зошто клетките се делат. Ако го вклучите Прикажи/Скриј (знак Pilcrow)  од картичката Home во документот Word, ќе го видите знакот Pilcrow за секоја линија пауза.

Сепак, треба да ја конвертирате табелата во Excel без да се разделите. Направете ги следните чекори.

 • Додека работите во Word документ, притиснете CTRL + H прво за да ги отворите Најди и Заменете го дијалогот. Алтернативно, можете да го отворите полето за дијалог од Дома табот > Замени опцијата (од Уредување лента).
 • Подоцна, вметнете ја ознаката за став ( ^p ) во полето по Најди што опцијата и -прекин на линија- по опцијата Замени со .
 • На крај, притиснете го копчето Замени ги сите .

Веднаш, ќе ја видите следнава порака.

И, излезот ќе биде како што следува.

 • Сега, копирајте ја целата табела и залепете ја во која било ќелија во табелата на Excel.

 • Повторно , отворете ја алатката Најди и замени дијалог поле во Excel (едноставно можете да притиснете CTRL + H ).
 • Потоа, вметнете -линија прекин- по опцијата Најдете што и притиснете CTRL + J за да внесете прекин на линијата во просторот по опцијата Замени со .
 • На крајот, изберете го копчето Замени ги сите .

 • Понатаму, изберете го B5 :B9 ќелии и изберете AutoFit Row Height од опцијата Format .

На крајот, вие ќе го добие следниот излез t.

Прочитајте повеќе: Како да копирате од Word во Excel во повеќе ќелии (3 начини)

Работи што треба да се запаметат

 • Додека ја залепувате табелата Word во Excel, проверете дали ќелиите се празни. Бидејќи копираната табела ќе ги замени сите постоечки податоци.
 • Додека го користите Волшебникот за увоз на текст , отстранете го непотребниот простор во текстуалната датотека.

Заклучок

Тоа е крајот на денешната сесија. Цврсто верувам дека можете лесно да конвертирате табела Word во табела на Excel користејќи ги горенаведените методи. Како и да е, не заборавајте да ги споделите вашите размислувања во делот за коментари подолу.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.