Како да се пресмета данокот на промет во Excel (4 соодветни начини)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Данок е износот на пари што го плаќа клиентот. Задолжително е да се плати данок при купување на производ освен за производи без царина. Во оваа статија, ќе покажеме како да се пресмета данокот на промет во Excel .

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја оваа работна книга за вежбање за да вежбате додека сте ја читате оваа статија.

Пресметајте данок на продажба.xlsx

4 начини да се пресмета данокот на продажба во Excel

Додека се пресметува данок обично се гледаат две ситуации. Едниот е данокот е вклучен во цената, или ова може да биде ексклузивно. Овде ќе разговараме за двата случаи. Можеме да видиме примерок од потврдата за купување на производот.

1. Добијте данок на промет со едноставно одземање

Во овој дел, ќе го одредиме данокот користејќи едноставно одземање. Кога купуваме цена на производ, даночната стапка и вкупната цена обично се споменуваат на сметката. Од тие информации, можеме да го добиеме данокот едноставно преку процес на одземање.

Во потврдата може да се види цената, даночната стапка и вкупната цена.

📌 Чекори:

 • Едноставно ја одземаме вредноста на цената од вкупната цена и го добиваме износот на данокот. Одете во Ќелија C7 и ставете ја следнава формула.
=C6-C4

 • Потоа, притиснете го копчето Enter .

Го добиваме износот на данокот.

2. Пресметајте го данокот на промет кој не е вклучен во цената

Во овој дел, ниеможе да се види дека данокот е исклучен од цената. Даночната стапка е дадена овде. Ќе го пресметаме данокот врз основа на цената на производот и даночната стапка.

📌 Чекори:

 • Одете на Ќелија C6 . Ставете ја следната формула врз основа на множење на цената на производот и даночната стапка.
=C4*C5

 • Конечно, притиснете го копчето Enter .

Ова е стандарден метод за пресметување на данокот на промет.

Слични читања

 • Прогнозирајте ја продажбата користејќи регресивна анализа во Excel (3 методи)
 • Како да се предвиди продажбата во Excel (5 лесни начини )
 • Пресметајте го процентот на продажба во Excel (5 соодветни методи)
 • Како да се пресмета растот на продажбата во текот на 3 години во Excel (2 методи)
 • Пресметај ја годишната продажба во Excel (4 корисни методи)

3. Пресметајте го данокот на промет вклучен во цената

Во овој дел се појавува друга ситуација. Овде цената на производот е вклучена со данок. Не ја знаеме вистинската цена на производот. Ја знаеме само даночната стапка. Во оваа ситуација, имаме два начина да го одредиме данокот на промет. Погледнете подолу за детали.

Случај 1:

 • Ставете ја следнава формула на Cell C6 >

Во вториот дел од формулата ја пресметуваме цената без данок и потоа ја одземаметоа за да го добиете данокот.

Случај 2:

 • Копирајте ја и залепете ја формулата подолу на Ќелија C6 .
=(C4/(1+C5))*C5

 • Повторно притиснете го копчето Enter .

Во делот прво ја одредуваме цената без данок. Потоа, помножете го тоа со даночната стапка за да добиете данок.

4. Пресметајте го двостепениот данок на промет

Во овој дел, ќе разговараме за тоа како да се пресмета двостепен данок на промет во Excel . Во овој систем, до одредена граница, органот одредува даночна стапка. Над таа вредност се зголемува даночната стапка. Овој систем се применува на луксузни производи.

Функцијата IF проверува дали условот е исполнет и враќа една вредност ако TRUE , и друга вредност ако FALSE .

Во податоците, можеме да видиме едно поле за продажен износ и данок. И уште една кутија за даночни стапки. Поставивме дека тие вредности се под или еднакви на 1000$ , а даночната стапка е 5% . И, горенаведениот износ се оданочува со стапка од 8% . Ја користевме функцијата IF во пресметката.

📌 Чекори:

 • Ставете го формула на Ќелија C5 .
=IF(B5<=$F$7,B5*$F$5,$F$7*$F$5+(B5-$F$7)*$F$6)

 • Притиснете Внесете го копчето за извршување.

 • На крајот, повлечете ја иконата Рачка за пополнување надолу.

Во формулата прво проверуваме дали нашата цена е под или над границата. Ако е во граници, тогаш едноставно пресметајтеданок со стапка Ниво 1 . Или ако вредноста е над границата, тогаш следете го извршувањето на вториот дел од формулата. Овде, го пресметуваме данокот до стапката Ниво 1 и дополнителната вредност по лимитот, помножена со стапката Ниво 2 .

Заклучок

Во оваа статија, ние како да пресметаме данок на промет во Excel во различни ситуации. Се надевам дека ова ќе ги задоволи вашите потреби. Ве молиме погледнете ја нашата веб-страница Exceldemy.com и дајте ги вашите предлози во полето за коментари.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.