Excel VBA: Форматирајте ја ќелијата како текст (3 методи)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Овој напис илустрира како да форматирате а ќелија како текст користејќи VBA код во Excel со 3 различни методи. Со помош на функциите Text и Format и Range . NumberFormat NumberFormat , можеме да поставиме кодот за формат на броеви за лесно конвертирање на вредноста на ќелијата во текст. Ајде да нурнеме во примерите и да ги примениме овие техники.

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја оваа работна книга за вежбање за да вежбате додека ја читате оваа статија.

Форматирајте ја ќелијата како Text.xlsm

3 соодветни методи за форматирање ќелија како текст користејќи VBA во Excel

Во овој дел, ние ќе покаже како можеме да ја форматираме ќелијата како текст користејќи VBA во Excel. Но, прво, треба да знаеме како да го отвориме прозорецот за визуелен основен уредувач во ексел.

Напишете код во уредувачот на Visual Basic

Следете ги чекорите за да го отворите визуелниот базичен уредник и да напишете некој код таму.

 • Одете во картичката Програмер од Excel Ribbon .
 • Кликнете на опцијата Visual Basic.

 • Во прозорецот Visual Basic за апликации , кликнете на паѓачкото мени Вметни за изберете Новиот модул

Сега кога нов модул е отворен , напишете некој код таму и притиснете F5 за да се изврши.

1. Користење на својствата Range.NumberFormat за форматирање на ќелијата какоТекст

Во овој пример, ќе го користиме својството Range.NumberFormat во нашиот VBA код to формат a ќелија како текст . На сликата од екранот подолу, во ќелијата C5 имаме краток датум кој ќе го променуваме како текст .

Сега, во визуелниот основен уредник копирајте и залепете го следниот код .

9258

Сега притиснете F5 за да го извршите кодот.

Тука можеме да го видиме краток датум форматирана ќелија е променета во текствна вредност .

Објаснување на кодот:

 • Го користевме Објектот опсег за да избереме ќелијата во работниот лист што го содржи влезот
 • за форматирајте ја влезната вредност како текст , треба да ја ставиме NumberFormat вредноста како „@ ".

Слично на тоа, со примена на истото парче код, можеме да промениме различни формати на броеви во текст .

Прочитајте повеќе: Како да форматирате ќелија и централен текст со Excel VBA (5 начини)

Слични читања

 • Како да ја смените големината на фонтот на целиот лист со Excel VBA
 • Како да напишете 001 во Excel (11 ефективни методи)
 • Порамнување на текст со командно копче VBA во Excel (5 методи)
 • Како да додадете текст по број со прилагоден формат во Excel (4 начини)
 • Како да се големи буквите од првата буква од секој збор во Excel (4Начини)

2. Упатете ја функцијата TEXT во VBA код за да ја форматирате ќелијата како текст

Функцијата T EXT Функцијата во Excel е функција работен лист која конвертира нумеричка вредност или низа во одреден формат . Иако не е а VBA функција , можеме да ја користиме со повикување на Објект на функцијата на работен лист за форматирање а ќелија на текст . Да речеме дека имаме Долг датум во клетката B6 што сакаме да форматираме како текст .

Ставете го следниот код во визуелниот базичен уредник за да го постигнете ова.

9247

Со извршување кодот од користејќи F5 го претвори долгиот датум во текст вредност. Исто така, можеме да форматираме ќелија која содржи различни формати на броеви во текст .

Објаснување на кодот:

 • Го користевме Објектот опсег за одбереме ќелиите во работниот лист што содржат влез и излезни вредности.
 • Објектот WorksheetFunction ни овозможи да ја користиме функцијата TEXT во VBA-кодот .
 • На функцијата TEXT потребни се 2 аргументи-

вредност – на внесете референца на ќелија (во овој пример B6 ).

format_text- користевме ” ' 0 “ во конвертирате вредноста во текстуален формат.

Прочитајте повеќе: Како да го форматирате текстот во ќелијата на Excel (10Пристапи)

3. Користење на функцијата VBA формат за форматирање ќелија како текст во Excel

Функцијата Формат е една од функциите за конверзија во VBA Excel. Ова враќа форматиран израз заснован на форматот кој е наведен како втор аргумент на функцијата . Во овој пример, користејќи го следниот код ние сакавме а Долг датум во ќелијата C5 до текст .

7716

Објаснување на кодот:

 • Го користевме Објектот опсег за да одберете клетките во работниот лист што содржат влезни и излезни вредности.
 • Форматот на функцијата потребни се 2 аргументи-

израз референцата на влезната ќелија (во овој пример B6 ).

формат- користевме ” ' 0 “ во конвертирај форматот на текст вредноста до .

Алтернативен код:

1363

Прочитај повеќе: Како да го форматирате текстот за да ја капитализира првата буква во Excel (10 начини)

Забелешки

 • Додадовме единечен цитат ( ' ) пред нула за да го внесете шифрата за формат на броеви како ” ' 0 " во Текст и Формат функцискиот аргумент да форматира а ќелија во текстуална вредност.
 • За да го видите кодот поврзан со 3 различни методи, кликнете на десното копче на име на листот и изберете опцијата Прегледај код.

Заклучок

Сега , знаеме како да форматираме ќелија како текст користејќи VBA код во Excel со 3 различни примери. Се надеваме дека ќе ви помогне да ги користите овие методи посигурно. Сите прашања или предлози не заборавајте да ги ставите во полето за коментари подолу.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.