Како да конвертирате датум во формат dd/mm/yyyy hh:mm:ss во Excel

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Овој напис илустрира како да конвертирате а датум во Excel во дд/мм/гггг ч:мм:сс формат користејќи функцијата TEXT , Прилагодено форматирање и VBA кодот со соодветни примери . Excel обезбедува можност за прикажување датуми на корисниците во различни формати. Затоа, треба да ги знаеме методите за промена на форматите на датумите за да ни ја олесниме работата. Ајде да нурнеме во примерите за да добиеме јасно разбирање за методите.

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја оваа работна книга за вежбање за да вежбате додека ја читате оваа статија.

Конвертирај датум Format.xlsm

4 Методи за конвертирање на датум во дд/мм/ггг ч:мм:сс Форматирајте во Excel

Кога ставаме датум во работниот лист на Excel, тој го складира во форма на секвенцијални сериски броеви кој започнува од 1 на 1ви јануари 1900 г. Системот го додава серискиот број за еден за секој ден наваму . Ова е корисно додека се вршат различни пресметки со датуми. Но, Excel ни дава флексибилност да прикажеме а датум во различни човечки читливи формати . Следниве методи ќе опишат како да конвертирате а датум во специфичен формат т.е. дд/мм/гггг ч:мм:сс формат.

1. Променете го стандардниот датум & засилувач; Формат на време во dd/mm/yyyy hh:mm:ss во Excel

Во моментот кога ќе напишеме датум во ќелија на Excel работен лист , тој го складира во неговиот стандарден формат . Овде во ќелијата B3 , напишавме 24 април 2021 17:30 . Excel го складираше како 24.4.2021 17:30:00 што е како mm/dd/yyyy hh:mm:ss tt формат.

Овој формат доаѓа од стандардниот датум & T поставки за време на компјутерот на корисникот. За да проверете стандардниот формат

 • Одете во Контролниот панел.
 • Кликнете на врската Промени датум, време или формат на броеви под Часовник и регион.

 • Во прозорецот Регион , можеме да го видиме стандардниот формат на компјутерот како англиски (Соединети Американски Држави) што користи М/д/ггг ч:мм tt како формат на датум и време.

Променете го форматот во dd/mm/yyyy hh:mm:ss:

 • Од паѓачкото мени Форматирај , изберете ја опцијата англиски (Обединето Кралство).

 • Овој регион го користи нашиот посакуван формат . Сега притиснете OK за да го направите нашиот стандарден формат на датум и време.

 • После тоа, затворете ја апликацијата Excel и повторно отворете ја .

Датумот и времето сега се во дд/мм/гггг ч:мм:сс формат.

Прочитајте повеќе: Како да конвертирате датум во месец и година во Excel (4 Начини)

2. Користете ја функцијата TEXT за конвертирање датум во дд/мм/ггггhh: mm:ss Формат во Excel

Користејќи ја функцијата TEXT можеме да примениме специфичен формат на вредност на датумот . Функцијата има два аргумента-

=TEXT(вредност, текст_формат)

Само треба да ја ставиме референцата на ќелијата како аргумент за вредност кој го држи датумот и потоа наведете го посакуваниот формат како аргумент текст_формат.

Овде, имаме датум кој е во м/д/гггг ч:мм:сс AM/PM формат во ќелија B5. Да го ставиме следново формула во ќелија C5.

=TEXT(B5,"dd/mm/yyyy hh:mm:ss")

Успешно го конвертиравме датумот и времето во дд/мм/гггг ч:мм: формат сс.

Прочитајте повеќе: Како да конвертирате текст во датум со Excel VBA (5 начини)

Слични читања:

 • Добијте го првиот ден од тековниот месец во Excel (3 методи)
 • Како да го добиете првиот ден од месецот од името на месецот во Excel (3 начини)
 • Добијте го последниот ден од претходниот месец во Excel (3 методи)
 • Како да конвертирате 7-цифрен Јулијански датум во календарски датум во Excel (3 начини)
 • Запрете го Excel од автоматско форматирање податоци es во CSV (3 методи)

3. Конвертирај датум во dd/mm/yyyy hh:mm: ss Формат користејќи прилагодено форматирање во Excel

Можеме да поставиме код за приспособен формат на ќелија вредност во додавање на предефинираните формати со користење на Форматирање ќелии опции. Во овој пример, ќе го промениме форматот ( м/д/ггг ч:мм:сс AM/PM) на датум во ќелијата B5 до дд/мм/гггг ч:мм: формат сс. Ајде да ги следиме едноставните чекори за да го постигнеме тоа.

 • Изберете ја ќелијата B5 која го држи датумот во м/д/гггг ч:мм:сс формат AM/PM.

 • Постојат различни начини за отворање на прозорецот Форматирај ќелии. Најлесен начин е да притиснете Ctrl + 1 копче на вашата тастатура .
 • Сега во Прозорот за форматирање ќелии , одете на картичката Број .
 • Потоа од листата Категории , изберете ја Прилагодена опција .
 • Потоа, во полето Внеси внесување стави дд/мм/гггг ч:мм: сс.
 • И конечно притиснете OK за зачувајте промената.

 • Датумот

Прочитај повеќе: Поправете го датумот на Excel што не е правилно форматиран (8 брзи решенија)

4. Стартувај VBA код за да конвертираш датум во dd/mm/yyyy hh:mm:ss Формат во Excel

Својството Range.NumberFormat во VBA кодот ни овозможува да поставиме прилагоден формат на броеви на вредност на ќелијата . Во овој пример, ќе ја користиме оваа својство во нашиот VBA код за да го промениме форматот ( m/d/ yyyy h:mm:ss AM/PM) од датумот во ќелијата B5. Следете ги чекорите подолу за дапримени го кодот.

 • Одете во картичката Програмер од Excel лента .
 • Кликнете на Опција за Visual Basic.

 • Во прозорецот Visual Basic за апликации , кликнете на Вметни паѓачкото мени за изберете опцијата Нов модул.

 • Сега копирајте и залепете следниот код во визуелниот базичен уредник.
9833

 • На крајот, притиснете F5 за да се изврши кодот и излезот е на следната слика од екранот.

Прочитајте повеќе: Како да конвертирате датум во месец во Excel (6 лесни методи)

Работи што треба да се запаметат

Како покажавме во првиот пример, промената на стандардната конфигурација на датумот и времето на вашиот компјутер може да влијае на други важни поставки.

Заклучок

Сега, знаеме како да конвертираме датум во формат dd/mm/yyyy hh:mm:ss користејќи 4 различни методи. Се надеваме дека ќе ви помогне да ги користите овие методи посигурно. Било какви прашања или предлози не заборавајте да ги ставите во полето за коментари подолу.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.