Како да направите калкулатор за плаќање HELOC во Excel

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Можете да направите широк опсег на работа во работните листови Excel . Excel е разноврсна апликација која се користи и во економскиот сектор. На пример, можете да креирате белешки за готовина или да одржувате евиденција на паричните текови во Excel . Можете исто така да пресметате плаќање HELOC во Excel . Во оваа статија, ќе покажам како да направите калкулатор за плаќање HELOC во Excel . Ќе покажам четири лесни чекори за да го направите овој HELOC калкулатор во Excel . Се надеваме дека ова ќе ви помогне да ја зголемите вашата Excel вештина.

Преземете ја работната книга за вежбање

Ве молиме преземете ја работната книга за да вежбате сами.

HELOC Payment Calculator.xlsx

Вовед во HELOC

Кредитните линии за домашен капитал се познати како HELOC . Тоа е уникатен вид на заем заснован на капиталот во хипотеката на сопственикот на куќата. Тој се разликува од другите заеми со капитал во домот, како што се хипотеките и готовинските рефинансирања, исто така. Подолу ќе го прикажам начинот на пресметка за HELOC плаќања.

HELOC Плаќање =  (CHB × RATE) × ( (1 + RATE)^(12 × RP)) / ( (1 + СТАПКА)^(12 × RP) – 1 )

Каде,

CHB = Тековно салдо HELOC (Главниот износ)

RP= Периоди на отплата во години

RATE= Месечна каматна стапка

Чекор-по-чекор процедури за правење калкулатор за плаќање HELOC во Excel

Овде, ќе разгледам база на податоци за Детали за плаќање на ABC Traders . Базата на податоци има двеколони, B и C наречени Својство и Вредност . Опсегот на податоци се движи од B4 до C11 . Колоната Вредност е празна овде. Ќе ги внесам бараните вредности чекор по чекор и ќе ги завршам сите постапки прикажани подолу. Процесот не е толку сложен. Ги додадов потребните слики со чекорите за ваша погодност.

Чекор 1: Изработка на сет на податоци

Ова е првиот чекор од овој напис. Овде ќе ја направам базата на податоци. Следете ги чекорите дадени подолу и направете база на податоци слична на мојата.

 • Избрав 8 редови и 2 колони за сетот.
 • Двете колони B и C се нарекуваат Својство и Вредност.

Прочитајте повеќе: Како да креирате калкулатор за плаќање на кредитна линија во Excel

Чекор 2: Внесување на влезните вредности

Сега, ќе го опишам вториот чекор од оваа постапка, тука ќе ги внесам бараните вредности. Следете ги чекорите и сликите за да направите HELOC калкулатор за плаќање во Excel .

 • Прво внесете ја вредноста од 3000 долари како CHB во ќелијата C5 .
 • Потоа, внесете ја вредноста на стапка од 5% во C6 ќелијата.
 • Потоа, внесете ја вредноста RP како 2 во ќелијата C7 .

Прочитајте повеќе: Како да се пресмета автоматско плаќање заем во Excel (со лесни чекори)

СличноЧитања

 • Како да се пресмета авансното плаќање во Excel користејќи VLOOKUP
 • Пресметајте плаќање со балон во Excel (2 лесни методи)
 • Како да пресметате месечна исплата со APR во Excel
 • Пресметајте месечна исплата во Excel (2 практични начини)
 • Како да креирате калкулатор за годишно плаќање заем во Excel (3 начини)

Чекор 3: Пресметување месечни камати со други параметри

Ова е најважниот чекор од ова статија. Ќе пресметам различни важни параметри за правење HELOC калкулатор за плаќање. Овие параметри имаат важно влијание врз пресметката на HELOC плаќањата. Затоа внимателно следете ги чекорите. Покрај тоа, се надевам дека ова ќе ја зголеми вашата вештина за ексел.

 • Прво, изберете ја ќелијата C8 .
 • Дополнително, запишете ја следната формула во C8 ќелија.
=C5*C6

 • Потоа, притиснете го копчето enter .

 • Следствено, резултатот од 150 долари ќе го најдете во C8 ќелијата.

 • Потоа, изберете ја ќелијата C9 .
 • Запишете ја следнава формула во избраната ќелија.
=1+((C6/100)/12)

 • Откако ќе притиснете enter , ќе најдете резултатот како сликата дадена подолу.

 • Сега, изберете ја ќелијата C10 .
 • После тоа , копирајте ја следната формула воизбраната ќелија.
=12*C7

 • Откако ќе притиснете enter, ќе го најдете резултатот како на сликата дадено подолу.

Прочитај повеќе: Како да се пресмета месечната исплата на заем во Excel (2 начини)

Чекор 4: Пресметување на конечниот HELOC

Ова е последниот чекор од оваа статија. Во последната точка од овој напис, ќе го пресметате конечниот HELOC за ABC Трговците. Следете ги едноставните чекори споменати подолу.

 • Прво изберете ја ќелијата C11 .
 • После тоа, копирајте ја следната формула во C11 ќелија.
=C8*((C9^C10)/((C9^C10)-1))

 • Во меѓувреме, притиснете enter копче.
 • Како последица на тоа, ќе ја добиете конечната HELOC плаќање во ќелијата C11 .

Прочитајте повеќе: Како да се пресмета плаќањето на заемот во Excel (4 соодветни примери)

Работи што треба да се запаметат

 • Внимавајте на параметрите што сте ги користеле во целиот процес бидејќи тие имаат влијание врз пресметката на HELOC Payment.

Заклучок

Во оваа статија, се обидов да објаснам како да направите калкулатор за плаќање HELOC Excel . Се надевам дека научивте нешто ново од оваа статија. Сега, проширете ја вашата вештина следејќи ги чекорите на овие методи. Вакви интересни блогови ќе најдете на нашата веб-страница Exceldemy.com . Сепак, се надевам дека уживавте во целото упатство.Покрај тоа, ако имате какви било прашања, слободно прашајте ме во делот за коментари. Не заборавајте да ни дадете повратни информации.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.