Како да поврзете повеќе ќелии во Excel (7 лесни начини)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Понекогаш, корисниците треба да спојат повеќе ќелии во Excel. Нивните критериуми за поврзување на клетките не се секогаш исти. Исто така, понекогаш корисниците треба да запомнат некои точки пред да се спојат. Ако барате некои лесни & засилувач; практични начини за поврзување или комбинирање на повеќе ќелии во една, тогаш овој напис најмногу треба да ви помогне со голем број основни функции на Excel. Во оваа статија, ќе ви покажам како да споите повеќе ќелии во Excel.

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете да ја преземете бесплатната работна книга Excel овде и да вежбате сами .

Concatenate Cells.xlsx

7 корисни начини за поврзување на повеќе ќелии во Excel

За поврзување на повеќе ќелии во Excel, постојат неколку опции на располагање за да ги задоволат вашите барања. Во оваа статија, ќе видите седум корисни методи за поврзување на повеќе ќелии во Excel. Во првиот метод, ќе ја користам функцијата CONCATENATE на Excel. Потоа во втората постапка ќе го вметнам операторот амперсанд. Трето, ќе ги применам командите Merge and Center на Excel. Потоа ќе вметнам прекини на линии и ASCII кодови во ќелиите како моја четврта постапка за да го направам истото. Петто, ќе ја покажам употребата на функцијата TRANSPOSE во овој поглед. Исто така, ќе ја видите употребата на функцијата TEXTJOIN како шести метод.И на крај, ќе ја применам наредбата Fill Justify за поврзување на повеќе ќелии во Excel. Се надевам дека овие основни функции & засилувач; формулите ќе ги задоволат сите ваши потреби.

За да го илустрирам овој напис, ќе го користам следниов примерок сет на податоци.

1. Користење на функцијата CONCATENATE

Да претпоставиме дека имате нечија лична карта и неговото име и презиме во лист со податоци. Сакате да ги комбинирате во една единствена ќелија. Како ќе го направиш тоа? За да го направите тоа, можете да ја користите функцијата CONCATENATE на Excel. Со користење на оваа функција, можете да поврзете повеќе ќелии со разграничувачи како запирки или празни места во Excel. За подобро разбирање, поминете низ следните чекори.

Чекор 1:

 • Прво, изберете ќелија E5 во множеството податоци и потоа напишете ја следнава формула. формула на функција за поврзување на повеќе ќелии со празно место.

Чекор 2:

 • Второ, притиснете Внесете за да го видите резултатот како вредности на ќелиите од B5 , C5 и D5 ќе се поврзе со простор преку формулата.
 • Потоа, користете Автоматско пополнување за да ја повлечете формулата во долните ќелии од колоната.

Чекор 3:

 • Трето, со цел да се спојат повеќе ќелии со запирка, вметнете ја следната формула во ќелијата E5 .
=CONCATENATE(B5, ", ", C5, ", ", D5)

Чекор 4:

 • Четврто, откако ќе притиснете Enter , ќе го добиете посакуваниот резултат.
 • Следствено, добијте саканиот резултат за целата колона со користење на Рачка за пополнување .

2. Вметнување амперсанд (&) Оператор

Можете да го користите и операторот Ampersand (&) за да споите повеќе ќелии. Со користење на амперсанди како формула помеѓу две ќелии, ги спојувате овие ќелии заедно во ќелија во Excel. За подобро разбирање, видете ги следните чекори.

Чекор 1:

 • Најпрво, за да се спојат повеќе ќелии со амперсенд и користете ја следнава формула во ќелијата E5 .
=B5& " " &C5& " " &D5

Чекор 2:

 • Второ, за да го добиете посакуваниот резултат во ќелијата E5 притиснете Enter .
 • Потоа, со помош на AutoFill , пополнете ги долните ќелии од колоната.

3. Примена на спојување & засилувач; Централна команда за поврзување на повеќе ќелии во Excel

Да претпоставиме дека ги имате личните информации на лице во ќелија. Кога ќе ја изберете ќелијата, таа ќе покаже дека информациите се веднаш зад границата помеѓу две ќелии, што изгледа чудно, нели? Значи, мора да го примените Спој и засилувач; Центар команда тука. Погледнете ги следните чекори за да ја разберете оваа постапка.

Чекор1:

 • Прво, од следнава слика, можете да видите дека вредностите на ќелиите не се правилно приспособени и тоа изгледа чудно.
 • Значи, ќе ги спојам и центрирам овие вредности во следните чекори.

Чекор 2:

 • Второ, изберете ќелија B2:C2 за да се спои првото заглавие на множеството податоци.
 • Потоа, одете во јазичето Дома на лентата , и од групата Порамнување изберете Спој & засилувач; Центар .

Чекор 3:

 • Трето, ќе го видите вредноста на ќелијата на B2 се спои и центрира во опсегот на ќелиите B2:C2 .

Чекор 4:

 • Следствено, изберете опсег на ќелии B4:C4 за да ги споите и центрирате заглавие на втората колона во ќелијата B4 од множеството податоци.
 • Потоа, повторно одете во јазичето Дома и изберете Спој & засилувач; Центар .

Чекор 5:

 • Четврто, вредноста на ќелијата на ќелијата B4 ќе се спои и центрира по претходниот чекор.

Чекор 6:

 • Слично, следете ги претходните чекори за спојување на сите вредности на ќелиите една по една.
 • Овде, не заборавајте да ги споите вредностите на ќелиите една по една наместо да ги избирате сите заедно во исто време .
 • Инаку, ќе ја видите само вредноста на првата ќелија по спојувањето.

4. Вметнување прекин на линијата иASCII шифри за поврзување на ќелиите

Ако сакате да додадете прекин на линијата за време на спојување на повеќе ќелии, тогаш треба да вметнете ASCII кодно име CHAR(10) . За да дознаете повеќе за оваа постапка, видете ги следните чекори.

Чекор 1:

 • Прво, изберете го опсегот на ќелиите E5:E14 .
 • Потоа, одете во картичката Home и изберете Wrap Text .
 • Со тоа, по вметнувањето CHAR(10) , ќе се појави прекин на линијата внатре во излезот.

Чекор 2:

 • Второ, напишете ја следната формула во ќелијата B5 .
=B5& CHAR(10) &C5& " " &D5

Чекор 3:

 • Трето, откако ќе притиснете Enter , ќе го добиете посакуваниот резултат со прекин на линијата пред целосното име.
 • Следствено, повлечете ја формулата во долните ќелии користејќи AutoFill .

5. Користење на функцијата TRANSPOSE за поврзување на повеќе ќелии во Excel

Дополнително, можеме да ги користиме и двете CONCATENATE и TRANSPOSE функционира заедно за да комбинира опсег на ќелии од колона. Погледнете ги следните чекори за подобро разбирање.

Чекор 1:

 • Прво, земете го следниов сет на податоци каде што ги поделив зборовите во целост реченица во различни ќелии и сакам да направам целосна реченица со нивно спојување.
 • За да го направите тоа, вметнете ја следната формулаво ќелијата B14 .
=TRANSPOSE(B5:B11)

Чекор 2:

 • Второ, откако ќе притиснете Enter , ќе ги видите сите зборови во истиот ред, но во различни колони.

Чекор 3:

 • Трето, за да ги споите овие зборови во една ќелија, користете ја следнава формула.
=CONCATENATE(TRANSPOSE(B5:B11) & “ “)

Чекор 4:

 • Четврто, изберете го делот во функцијата CONCATENATE како следнава слика.
 • Потоа, наместо да притиснете Enter , притиснете F9 .

Чекор 5:

 • Следствено, овој процес ќе ги претвори сите ќелии во текстуални функции одеднаш.
 • Потоа, внатре во функцијата CONCATENATE , сега ќе видите два типа загради, отстранете ги кадравите.

Чекор 6:

 • Конечно, притиснете Внесете & засилувач; ќе го најдете целиот опсег на ќелии ( B4:B11 ) во една поврзана.

6 Користење на функцијата TEXTJOIN за поврзување на повеќе ќелии

Ако користите MS Office365 , тогаш ќе ја најдете оваа функција TEXTJOIN што попрецизно ќе ги задоволи вашите барања. Ќе ви помогне да поврзете повеќе ќелии без да правите дополнително форматирање како претходниот метод. Чекорите за извршување на оваа постапка се како што следува.

Чекор 1:

 • Прво,изберете ќелија B14 и напишете ја следнава формула.
=TEXTJOIN(" ", TRUE,B5:B11)

 • Тука , ” ” значи дека додавате празни места меѓу сите зборови и ТОЧНО означува дека функцијата ќе ги прескокне празните ќелии доколку се најде во вашиот опсег на ќелии.

Чекор 2:

 • Потоа, притиснете Enter & завршивте, штотуку го добивте посакуваниот резултат.

7. Примена на командата Fill Justify за поврзување на повеќе ќелии во Excel

Можете да ја користите командата Fill Justify и за побрзо да ги комбинирате или споите сите ќелии. За да ја разберете оваа постапка, следете ги следните чекори.

Чекор 1:

 • Прво, изберете опсег на ќелии B5:B11 за спојување.
 • Овде, зголемете ја ширината на колоната за да го прилагодите излезот по спојувањето.
 • Потоа, од картичката Home изберете Merge & Центар .

Чекор 2:

 • Второ, командата ќе покаже имате предупредување за задржување на податоците само од првата ќелија по спојувањето.

Чекор 3:

 • За да ги споите ќелиите во Excel без губење податоци, прво изберете го саканиот опсег на ќелии.
 • Потоа, од табулаторот Дома изберете го Пополнете го паѓачкото мени во групата Уредување .
 • На крај, изберете Оправдајте од паѓачкото мени.

Чекор 4:

 • Конечно,претходниот чекор ќе ги спои сите ќелии во едно без губење податоци.

Заклучок

Тоа е крајот на оваа статија. Се надевам дека овој напис ви е корисен. Откако ќе го прочитате горниот опис, ќе можете да споите повеќе ќелии во Excel. Ве молиме споделете какви било дополнителни прашања или препораки со нас во делот за коментари подолу.

Тимот ExcelWIKI секогаш е загрижен за вашите преференции. Затоа, откако ќе дадете коментар, дајте ни неколку моменти за да ги решиме вашите прашања, а ние ќе одговориме на вашите прашања со најдобрите можни решенија досега.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.