Како да креирате калкулатор за километражата ZIP до ZIP во Excel (2 ефективни начини)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Можеме да извршуваме различни задачи во MS Excel . Обезбедува многу различни вградени функции. Овие функции ни помагаат да преземеме бројни математички операции. Понекогаш, можеби ќе треба да пресметаме ZIP до ZIP километражата за одредена цел. Но, овој процес на пресметка не е лесен. Затоа што треба да разгледаме повеќе работи. Во оваа статија, ќе ви ги покажеме ефективни начини за Креирање а ZIP до ZIP калкулатор за километража во Excel .

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја следнава работна книга за сами да вежбате.

ZIP до ZIP километражата Calculator.xlsx

2 Ефективни начини да се создаде калкулатор за километражата ZIP до ZIP во Excel

Ќе ни требаат Широчините и Госочините заедно со ZIP шифрите за дознајте ја ZIP до ZIP километражата . За илустрација, ќе користиме примерок на база на податоци како пример. На пример, во следната база на податоци, имаме ZIP шифри. Имаме и Широчини и Госочини на различни локации. Овде, ќе ја одредиме Километражата во колоната H .

1. Направете Excel формула за да добиете ZIP до ZIP Калкулатор за километража

Дадените Широчини и Госочини се во формат Степен . Мораме да ги претвориме во Радијански . Ќе ја користиме функцијата RADIAN за да го промениме форматот. Функцијата SIN го дава синусот на anагол. Функцијата COS го генерира косинусот на аголот. Функцијата ACOS ќе генерира аркозин од одреден број. аркозинот е агол. Косинусот на аголот е број. Затоа, следете ги чекорите подолу за да ги комбинирате сите овие функции за да создадете формула за да добиете ZIP до ZIP калкулатор за километража во Excel . На крајот, ќе се помножиме со 3958,8 , што е радиусот на Земјата во Миле .

ЧЕКОРИ:

 • Прво, изберете ја ќелијата H5 .
 • Потоа, напишете ја формулата:
=ACOS(COS(RADIANS(90-C5))*COS(RADIANS(90-F5))+SIN(RADIANS(90-C5))*SIN(RADIANS(90-F5))*COS(RADIANS(D5-G5)))*3958.8

 • Потоа, притиснете Enter . Така, ќе го врати саканиот излез.

 • Подоцна, користете ја алатката Автоматско пополнување .
 • Оттука, ќе ги видите сите резултати во колоната H .

🔎 Како Работата на формулата?

 • COS(RADIANS(90-C5))*COS(RADIANS(90-F5))+SIN(RADIANS(90-C5))*SIN (RADIANS(90-F5))*COS(RADIANS(D5-G5))

Овој дел од формулата го враќа излезот од операторите за тригонометрија.

 • ACOS(COS(RADIANS(90-C5))*COS(RADIANS(90-F5))+SIN(RADIANS(90-C5))*SIN(RADIANS(90-F5))*COS(RADIANS (D5-G5)))

Функцијата ACOS генерира инверзна косинус вредност( аркозин ).

 • ACOS(COS(RADIANS(90-C5))*COS(RADIANS(90-F5))+SIN(RADIANS(90- C5))*SIN(RADIANS(90-F5))*COS(RADIANS(D5-G5)))*3958,8

На крајот, множењето на 3958,9 го претвора излезот во Мајлии .

Прочитај повеќе: Како да се пресмета километражата во Excel (Водич чекор-по-чекор)

2. Направете калкулатор за километражата ZIP до ZIP користејќи Power Query во Excel

Друг метод за креирање на ZIP to ZIP километражата е преку Excel Power Query Editor . Алатката Power Query е достапна во MS Excel . Тоа помага да се увезуваат податоци од различни извори. Потоа можеме да ги трансформираме или менуваме податоците според нашите барања. Значи, научете ги чекорите подолу за да ја извршите операцијата.

ЧЕКОРИ:

 • Прво, одете на картичката Податоци.
 • Таму, изберете Од табела/опсег .

 • Како резултат, дијалог полето ќе се појави.
 • Сега, изберете го вашиот опсег на податоци и притиснете OK .

 • Следствено, ќе се појави Power Query Editor .
 • Видете ја сликата подолу за подобро да разберете.

 • Следно, под табулаторот Додај колона , изберете Прилагодена колона .

 • Така, Прилагодена Ќе се појави дијалог-кутија Column .
 • Во полето Ново име на колона , напишете Lat1_Rad или што сакате.
 • Потоа, во Прилагодена колонаполе за формула , вметнете ја формулата подолу:
([Latitude] / 180) * Number.PI

 • Потоа, притиснете OK .
 • Повторете ги горните чекори 3 уште пати. На овој начин, ќе ги врати Широчините и Госочините во формат Радијан.
 • Во делот за формула, напишете го соодветното наглавјето на колоната името ( Госочина , Широчина3 , Логнитуда4 ) на местото на Latitude.
 • На следната слика, ќе ги видите 4 новите колони во опсегот на податоци.

 • Повторно, вметнете ја последната приспособена колона.
 • Впишете Километража во полето Име на нова колона.
 • После тоа, во полето Прилагодена формула за колона , внесете ја следната формула:
Number.Acos(Number.Sin([Lat1_Rad]) * Number.Sin([Lat2_Rad]) + Number.Cos([Lat1_Rad]) * Number.Cos([Lat2_Rad]) * Number.Cos([Lon2_Rad]-[Lon1_Rad])) * 3959

 • На крај, притиснете OK .

 • Така, ќе ја врати новата колона со име Километражата со сите прецизни пресметки.

 • Сега, изберете Затвори & Вчитај под картичката Дома.
 • Ова ќе ги вчита наодите Power Query во работниот лист Excel .

 • Оттука, ќе врати нов работен лист со сите резултати што ги најдовме.
 • На овој начин, можете да ја добиете Километражата .

Прочитајте повеќе: Како да направите дневен извештај за километражата и горивото на возилото во Excel

Заклучок

Отсега натаму , следете ги гореопишаните методи за Креирање а ZIP до ZIP калкулатор за километража во Excel . Продолжете да ги користите. Кажете ни дали имате повеќе начини за извршување на задачата. Следете ја страницата ExcelWIKI за повеќе статии како оваа. Не заборавајте да кажете коментари, предлози или прашања доколку имате во делот за коментари подолу.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.