Excel Прикажи ја формулата како текст во друга ќелија (4 лесни методи)

  • Споделете Го Ова
Hugh West

Во Excel, внесувате формула, избирате референци и притиснете Enter . И повлечете ја Рачка за пополнување за да ја примените формулата на останатите ќелии. Сега, сакате само Формулата да се прикажува во ќелијата наместо вредностите. За да го направите тоа, можете да користите Рибон или Кратенка на тастатура , Функција , Ставање Апострофа или Простор пред на знакот за еднаквост на функцијата.

Имам база на податоци слична на сликата прикажана подолу

Збирка на податоци за преземање

Вежбајте работна книга.xlsx

4 лесни методи за прикажување на формулата на Excel како текст во друга ќелија

Метод 1: Користење на лента со формули

Чекор 1 : Одете во Формули Лента >> Изберете Прикажи формули ( од Секција за ревизија на формули).

По изборот на командата Прикажи формула , резултатот ќе биде сличен како што е прикажано подолу.

Можете да ја користите кратенката на тастатурата CTRL+ ` за да ја активирате командата Прикажи формула во Excel .

Прочитајте повеќе: Како да престанете да прикажувате формули во Excel (2 методи)

Метод 2: Користење на картичката Датотека за различни работни листови

Кога имате неколку работни листови на Excel во работната книга на Excel & засилувач; конкретно сакате да прикажувате формули на еден или два работни листови. Можете да користите Татотека >> Опции >> Напредно за да изберете кој било конкретен работен лист и Проверете опцијата ПрикажиФормули во ќелии наместо нивните пресметани резултати .

Чекор 1: Кликнете на табулаторот Датотека . Се појавува страничен прозорец.

Чекор 2: Изберете Опции од менито.

Чекор 3: Се појавува друг прозорец. На левата страна од прозорецот, изберете Напредно.

Чекор 4: Десно, скролувајте надолу до Опција за приказ за овие работни листови >> Изберете кој било лист што го сакате.

Чекор 5: Проверете ја опцијата Прикажи формули во ќелии наместо нивно пресметано Резултати.

Чекор 6: Кликнете OK.

Извршувањето на чекорите носи исход сличен на сликата прикажана подолу

Прочитајте повеќе: Како да се прикаже формулата во Excel Ќелии наместо вредност (6 начини)

Метод 3: Користење на функцијата FORMULATEXT

Функцијата FORMULATEXT презема Формула како текст од референца. Во потрага по прикажување формула применета во ќелија на друга ќелија, FORMULATEXT е доста корисна.

Чекор 1: Изберете клетка во непосредна близина на ќелиите што ја содржат формулата.

Впишете

=FORMULATEXT(Reference)

Изберете Референца , во овој случај, F4.

Чекор 2: Притиснете Enter. И Fill Handler остатокот од ќелиите.

За еден момент, исходите ќе се покажат слични на сликата подолу.

Прочитајте повеќе: Како да конвертирате текст воФормула со користење на функцијата INDIRECT во Excel

Метод 4: Користење Find & Изберете

Во случај да постои веќе применета формула, можете да користите Дома Tab>> Најди & Изберете >> Замени за да ги конвертирате вредностите во текстот .

Метод 4.1: Вметнување водечки апостроф

Чекор 1 : Одете во Почетна картичка>> Кликнете Најдете & Изберете (во делот Уредување )>> Изберете Замени.

Чекор 2: Во командното поле Замени, во полето Најди што напишете Еднакво (= ) и Замени со кутијата притиснете го копчето Апостроф (`) па Еднакво (=). Кликнете на Најди ги сите.

Чекор 3: Потоа кликнете на Замени ги сите .

Чекор 4: Се појавува скокачки прозорец кој наведува нешто како Готово. Направивме 9 замени. Кликнете OK .

Сите чекори резултираат со слика слична на сликата подолу.

Прочитајте повеќе: Како да покажете вредност наместо формула во Excel (7 методи)

Метод 4.2: Вметнување водечки простор

Чекор 1: Повторете го Чекор 1 од горенаведениот метод . Во командното поле Замени, во полето Најди што напишете Еднакво (=) и замени со кутијата притиснете го копчето Простор еднаш & Еднакво (=). Кликнете на Најди ги сите .

Чекор 2: Потоа кликнете на Замени ги сите .

Чекор 3: Поп-се појавува горе прозорец со цитирање на нешто како Сè е завршено. Направивме 9 замени . Кликнете ОК.

Сите чекори резултираат со слика слична на сликата подолу.

Прочитајте повеќе: Како да се прикажат формули при печатење во Excel

Само-практикување

За самостојно вежбање, прикачувам примерок на податоци со Збирка на податоци за Преземи. Проверете, ќе најдете слично на сликата подолу

Заклучок

Во случај на разбирање на базата на податоци, прикажувањето на применетите формули е доста корисен начин да се помине низ . Во оваа статија, покажавме како постоечката формула се прикажува во Active Cell или друга ќелија користејќи алатки Excel. Користивме Excel Ribbon , Опција на картичката датотека , функцијата FORMULATEXT и Find & Изберете за да ги прикажете формулите како текст во ќелиите на Excel. Се надевам дека овие методи ви се корисни & засилувач; Штедење на време. Коментар, ако ви требаат дополнителни појаснувања & засилувач; има што да додаде.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.