Нова линија во формулата за ќелии во Excel (4 случаи)

  • Споделете Го Ова
Hugh West

Постојат неколку методи за вметнување нова линија во формулата за ќелии на Excel. Меѓу нив, ќе ви покажеме 4 лесни и ефективни методи.

Преземете работна книга

Нова линија во Cell Formula.xlsx

4 Случаи на нова линија во формулата за ќелии во Excel

Следната табела Список на наставници прикажува колони со Бр на ID , Име и Оддел . Ќе користиме 4 методи за вметнување нови линии на Excel во формулата на ќелијата. Овде, користевме Excel 365. Можете да користите која било достапна верзија на Excel.

Случај-1: Додајте нова линија во ќелијата со формула

Тука, ние ќе ја користи функцијата CONCATENATE за да ги собере вредностите од повеќе ќелии и ќе вметнеме нови линии во формулата за ќелиите на Excel.

➤ Прво, треба да ја напишеме следната формула во ќелијата F5 .

=B5&CHAR(10)&C5&CHAR(10)&D5

Тука, функцијата CHAR(10) ни помага да вметнеме линија се прекинува помеѓу.

➤ Сега, ќе притиснеме ENTER .

Можеме да го видиме резултира во ќелија F5 .

➤ Тука, треба да го завиткаме текстот за да добиеме приказ на линиите. За да го сториме тоа, ќе ја избереме ќелијата F5 и ќе кликнете на Завиткајте текст .

Можеме да го видиме прекинот на линијата во ќелијата F5 .

➤ Формулата ќе ја повлечеме надолу со алатката Пополнете рачка .

Можеме види дека од ќелиите F5 до F9 информациите од повеќе ќелии сега се споени во едноќелија.

Овде, ја зголемивме висината на редот за да ги прилагодиме прекините на линиите во ќелиите.

Прочитај повеќе: Како да додадете нова линија со формулата CONCATENATE во Excel (5 начини)

Случај-2: Користење на функцијата TEXTJOIN за вметнување нова линија во формулата за ќелии

Во овој метод, ќе користете ја функцијата TEXTJOIN за да ги соберете вредностите од повеќе ќелии и да вметнете нови линии во ќелија. Во Excel за Office 365, Excel 2019 и Excel 2019 за Mac, можеме да ја користиме функцијата TEXTJOIN .

➤ За почеток, ќе ја напишеме следнава функција во ќелијата F5 .

=TEXTJOIN(CHAR(10),TRUE,B5:D5)

Тука,

  • CHAR(10) враќа превоз помеѓу секој од текстовите.
  • TRUE → ја активира формулата за игнорирање на празни ќелии.
  • B5:D5 → опсег за приклучување.

➤ Сега, притиснете ENTER .

Резултатот можеме да го видиме во ќелијата F5

➤ Ќе ја повлечеме формулата со алатката Рачка за пополнување .

Конечно, можеме да видиме дека сите ќелии од F5 до F9 содржат 3 линии информации во една ќелија.

Прочитајте повеќе: Како да ставите повеќе линии во ќелијата на Excel (2 лесни начини)

Случај-3: Користење на опцијата за замена

Во овој метод, ќе вметнеме линијата се прекинува во ќелијата користејќи ја опцијата Замени .

Пред да го направиме тоа, треба да ги комбинираме информациите заедно. И тука, ќе ги одвоимекомбинација прво со запирка. Подоцна ќе ја замениме запирката со нова линија.

➤ Прво, ќе ја напишеме следната формула во ќелијата F5 .

=B5&CHAR(44)&C5&CHAR(44)&D5

Тука, функцијата CHAR(44) ни помага да вметнеме запирки помеѓу.

➤ Сега, ќе притиснеме ENTER .

Резултатот можеме да го видиме во ќелијата F5 .

➤ Ќе ја повлечеме формулата со Пополнете рачка алатка.

Конечно, можеме да видиме дека сите ќелии од F5 до F9 содржи запирки помеѓу информациите во една ќелија.

Сега, сакаме да ги замениме овие запирки со прекини на линии.

➤ За да го направите тоа, прво од сите, ќе го избереме опсегот.

➤ Потоа, ќе одиме во табулаторот Дома > изберете Уредување опција > изберете Најди&Избери > изберете

Замени опција.

Сега, ќе се појави прозорец Најди и замени .

➤ Ќе напишеме CHAR(44) во полето Најди што и ќе напишеме CHAR(10) во Замени со поле.

➤ Кликнете Замени ги сите .

Ќе се појави прозорец Microsoft Excel .

➤ Ќе кликнеме OK .

Сега, можеме да видиме дека нема запирка помеѓу информациите во ќелиите F5 до F9 .

➤ Сега, за да го видиме прекинот на линијата во ќелијата, ќе ја избереме ќелијата F5 , и ќе кликнеме на Wrap Text .

Конечно, можемевидете ги прекините на линиите во ќелијата F5 .

Можете да го сторите истото за другата ќелија по процесот.

Случај-4 : Формула аргументи во нова линија

Во следната табела Список на наставници , додаваме колона Плата и ќе напишеме формула во Тип на плата колона.

➤ Тука, ја напишавме следната формула во ќелијата F5 .

=IF(E5>1000,"Great",IF(E5=1000,"Satisfactory",IF(E5<1000,"Bad")))

➤ Сега, притискаме ENTER .

Резултатот можеме да го видиме во ќелијата F5 .

➤ Формулата ќе ја повлечеме надолу со алатката Пополнете рачка .

Можеме да го видиме типот плата во Тип на плата колона.

➤ Сега, ако кликнеме на ќелијата F5 , ја гледаме формулата во една линија.

Ја сакаме оваа формула во нови линии.

За да го направите тоа, поставете го курсорот на глувчето пред саканиот параметар што треба да го поместите, можете да го направите ова од ќелијата или во лентата со формули , потоа притиснете ALT+ENTER .

➤ Тука, го ставаме курсорот на глувчето пред IF , и после тоа, притискаме ALT+ENTER .

➤ Сега, притискаме ENTER за да ја комплетираме формулата и да излеземе од режимот на уредување.

Конечно, можеме да ја видиме формулата во нови редови.

Прочитај повеќе: Како да Одете на следната линија во Excel Cell (4 едноставни методи)

Заклучок

Овде, се обидовме да ви покажеме неколку лесни и ефективни методи кои ќе ви помогнат да вметнете нова линијаво формулата за ќелии на Excel. Се надеваме дека овој напис ќе ви биде корисен. Ако имате какви било прашања или предлози, ве молиме слободно да не знаете во делот за коментари.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.