Како да конвертирате CM во стапала и инчи во Excel (3 ефективни начини)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Excel е најкористената алатка кога станува збор за справување со огромни збирки на податоци. Можеме да извршиме огромен број задачи со повеќе димензии во Excel . Понекогаш, треба да конвертираме сантиметри (cm) во стапки и инчи во Excel . Во оваа статија, ќе ви покажам 3 основни методи за Excel во конвертирање cm во стапки и инчи во Excel .

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја оваа работна книга и вежбајте додека го поминувате овој напис.

Конвертирај CM во Feet и Inches.xlsx

3 соодветни методи за конвертирање на CM во Нозе и инчи во Excel

Ова е базата на податоци за овој метод. Имаме некои ученици заедно со нивните висини и ќе ги конвертираме од cm во стапки и инчи .

Сега да се концентрираме на методите.

1. Примени ја функцијата CONVERT за конвертирање CM во стапала и инчи

Можете да ја користите функцијата CONVERT да го конвертирам CM во стапки и CM во инчи исто така.

1,1 CM во стапки

Прво, ќе го конвертирам cm користејќи функцијата CONVERT .

Чекори:

 • Одете во ќелија D5 и запишете ја следната формула
=CONVERT(C5,"cm","ft")

Во меѓувреме, додека ја пишувате оваа формула, Excel ќе ви ја покаже листата на единици . Можете да изберете од нив или да пишувате рачно.

 • Сега, притиснете ENTER . Ќе го добиетерезултат.

 • Сега користете ја Рачката за пополнување до Автоматско пополнување до D11 .

1,2 cm во инчи

Сега, ќе го конвертирам cm во инчи .

Чекори:

 • Одете во ќелија D5 и запишете следнава формула
=CONVERT(C5,"cm","in")

 • Сега, притиснете ENTER . Ќе го добиете резултатот.

 • Сега користете ја Рачката за пополнување до Автоматско пополнување до D11 .

Прочитај повеќе: Конвертирање CM во инчи во Excel (2 едноставни методи)

Слични читања

 • Конвертирај MM во CM во Excel (4 лесни методи)
 • Како за конвертирање инчи во квадратни стапки во Excel (2 лесни методи)
 • Конвертирај кубни стапки во кубни метри во Excel (2 лесни методи)
 • Како да конвертирате стапала и инчи во децимални во Excel (2 лесни методи)
 • Милиметар (мм) во формула за квадратни метри во Excel (2 лесни методи)

2. Конвертирај CM во стапала и инчи заедно

Сега ќе ги претворам cm во стапки и инчи заедно. Ќе ги користам функциите TRUNC , MOD и ROUND за да го направам тоа.

Чекори:

 • Одете во ќелијата D5 и запишете ја формулата
=TRUNC(C5/2.54/12)&"' "&ROUND(MOD(C5/2.54,12),0)&""""

Распределување на формулата:

MOD(C5/2.54,12) ⟶ Го враќа остатокот по делењето (C5/2.54) со 12.

Излез ⟶10.07874

ROUND(MOD(C5/2.54,12),0) ⟶ Заокружете го бројот на одредена цифра.

ROUND(10.07874,0)

Излез ⟶ 10

TRUNC(C5/2.54/12) ⟶ Скратува број на цел број.

Излез ⟶ 5

TRUNC(C5/2.54/12)&"' "&ROUND(MOD(C5/2.54,12),0)& """" ⟶ Го враќа конечниот излез.

5&"" "&10&"""""

Излез ⟶ 5'10”

 • Сега притиснете ENTER .

 • Сега користете го Рачка за пополнување до Автоматско пополнување до D11 .

Прочитајте повеќе: Како да конвертирате децимални стапки во стапки и инчи во Excel (3 методи)

3. Конвертирај CM во стапки и дел од инчи

Сега, ќе конвертирам cm на таков начин што ќе ја добијам и делот од инчи заедно со стапките .

Чекори:

 • Одете во ќелијата D5 и запишете ја формулата
=INT(CONVERT(C5,"cm","ft")) & "' " & TEXT(12*(CONVERT(C5,"cm","ft")-INT(CONVERT(C5,"cm","ft"))),"0.00") & """"

Распределување на формулата:

INT(CONVERT(C5,”cm”,”ft”)) ⟶ R го заокружува бројот до најблискиот цел број..

Излез ⟶ 5

12*(CONVERT(C5,”cm”,”ft”)-INT (CONVERT(C5,”cm”,”ft”))) ⟶ Го враќа излезот по конверзијата и пресметката.

Излез ⟶ 10.0787401574803

TEXT(12*(CONVERT(C5,”cm”,”ft”)-INT(CONVERT(C5,”cm”,”ft”))),”0,00″) ⟶ Го претвора бројот во текст со Формат 0,00.

Излез ⟶„10.08“

INT(CONVERT(C5,”cm”,”ft”)) & засилувач; "" " & засилувач; ТЕКСТ(12*(КОНВЕРТУВАЊЕ(C5,”cm”,”ft”)-INT(КОНВЕРТУВАЊЕ(C5,”cm”,”ft”))),”0,00″) & засилувач; „“““ ⟶ Го враќа конечниот излез.

5&”' „&10.08&“““““

Излез ⟶ 5'10.08”

 • Сега, притиснете ENTER . Excel ќе го врати излезот.

 • Сега користете ја Рачката за пополнување до Автоматско пополнување до D11 .

Прочитај повеќе: Како да конвертирате инчи во стапала и инчи во Excel (5 практични методи )

Работи што треба да се запаметат

Додека се конвертира, треба да се запамети следните односи.

 • 1 инч = 2,54 cm
 • 1 стапки = 12 инчи

Заклучок

Во оваа статија, покажав 3 ефективни методи во Excel да конвертирате сантиметри (cm) во стапки и инчи . Се надевам дека им помага на сите. И на крај, ако имате какви било предлози, идеи или повратни информации, ве молиме слободно коментирајте подолу.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.