Како да се пресмета цената по фунта во Excel (3 лесни начини)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Excel е најкористената алатка кога станува збор за справување со огромни збирки на податоци. Можеме да извршиме огромен број задачи со повеќе димензии во Excel . Понекогаш, треба да пресметаме цена по фунта за нашите дневни активности. Во оваа статија, ќе покажам како да се пресмета цената за фунта во Excel . Овде ќе покажам 3 лесни начини.

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја работната книга и вежбајте додека поминувате низ овој напис.

Calculate-Price-per-Pound.xlsx

3 лесни начини за пресметување на цената по фунта во Excel

Ова е базата на податоци што ќе ја користам. Ги имам количините на некои производи и нивната цена. Сега ќе пресметам цена по фунта ( lb ).

1. Поделете ја сумата по цена за да ја пресметате цената по фунта

Ова е многу едноставен метод. Ајде да го извршиме чекор по чекор.

Чекори:

 • Одете на E5 . Запишете ја следната формула
=C5/D5

 • Притиснете ENTER . Ќе ја добиете цената за фунта .

 • Користете ја Рачка за пополнување до Автоматско пополнување до E9 .

Прочитајте повеќе: Како да се пресмета цената по квадратен метар во Excel (3 практични методи)

Слични читања

 • Како да се пресмета продажната цена од цената и маржата во Excel
 • Пресметајте ги трошоците по единица во Excel(Со лесни чекори)
 • Како да се пресмета стапката на купони во Excel (3 идеални примери)
 • Пресметајте ја малопродажната цена во Excel (2 соодветни начини )
 • Како да се пресмета пондерирана просечна цена во Excel (3 лесни начини)

2. Претворете ја количината во кг во фунта

Понекогаш количините се во кг . Во овие случаи, треба да ја претвориме количината од kg во lb . Врската помеѓу kg и lb е 1 kg = 2,2 lb .

Чекори:

 • Одете на E5 . Запишете ја следната формула
=D5*2.2

 • Притиснете ENTER за да конвертирате од кг до кг .

 • Користете Рачка за пополнување до Автоматско пополнување до E9 .

Сега да ја пресметаме цената за фунта користејќи ги износите во lb . За да го направите тоа,

 • Одете на F5 и запишете ја формулата.
=C5/E5

 • Притиснете ENTER . Ќе добиете цена по фунта .

 • Потоа користете Рачка за пополнување до Автоматско пополнување до F9 .

Прочитајте повеќе: Како да се пресмета единечната цена во Excel ( 3 Брзи методи)

3. Користете ја функцијата CONVERT за пресметување на цената по фунта

Можеме да ја користиме и функцијата CONVERT за да ја конвертираме количината од кг во фунта . Потоа можеме да ја пресметаме цената по износ.

Чекори:

 • Одете на E5 и напишетепо следнава формула
=CONVERT(D5,"kg","lbm")

Додека ја пишувате оваа формула, Excel ќе покаже листа на единици . Можете или да изберете од овие или да пишувате рачно.

 • Сега притиснете ENTER . Excel ќе ги конвертира износите.

 • Потоа, користете Рачка за пополнување во Автоматско пополнување до E9 .

Потоа, ќе пресметаме цена за фунта . За да го направите тоа,

 • Одете на F5 . Запишете ја следната формула
=C5/E5

 • Потоа, притиснете ENTER за да го добиете резултатот.

 • Користете Рачка за пополнување до Автоматско пополнување до F9 >>> Во оваа статија, покажав 3 ефективни методи за тоа како да се пресмета цената за фунта во Excel . Се надевам дека им помага на сите. И на крај, ако имате какви било предлози, идеи или повратни информации, ве молиме слободно коментирајте подолу.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.