Како да конвертирате минути во децимални во Excel (3 брзи начини)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Во оваа статија, ќе научиме да конвертираме минути во децимални во Excel . За да го сториме тоа, прво треба да го претвориме времето во минути. Потоа, претворете ги минутите во децимални. Овде ќе покажеме 3 лесни методи. Користејќи ги овие методи, ќе можете лесно да ги конвертирате минутите во децимални. Значи, без дополнително одложување, да ја започнеме дискусијата.

Преземете ја книгата за вежбање

Преземете ја книгата за вежбање овде.

Конвертирај минути во децимална.xlsx

3 брзи начини за претворање на минути во децимални во Excel

За да ги објасниме методите, ќе користиме база на податоци што содржи одредено време во Формат на време . Овие времиња ќе ги конвертираме во минути, а потоа во децимален формат.

1. Претворете ги минутите во децимални користејќи едноставно множење во Excel

Можеме да користиме едноставно множење да ги конвертирате минутите во децимали во Excel. Овој процес е едноставен и лесен за разбирање. Ајде да ги следиме чекорите подолу за да дознаеме повеќе.

ЧЕКОРИ:

 • Прво, изберете Cell C5 и напишете ја формулата:
=B5*24*60

 • Второ, притиснете Enter за да ја видите резултат.

 • Трето, кликнете двапати на Рачката за пополнување за автоматско пополнување на останатите ќелии.

 • Во следниот чекор, изберете ги ќелиите што ги содржат минутите. Избравме Ќелија C5 до C7 .

 • После тоа,притиснете Ctrl + 1 за да го отворите прозорецот Форматирајте ќелии .
 • Во прозорецот Форматирајте ќелии , изберете го Број табула.
 • Потоа, изберете Број во делот Категорија и кликнете OK за да продолжите.

 • По кликнување на OK , ќе видите резултати како на сликата подолу.

 • За прикажување минути без дропка, напишете ја формулата подолу:
=INT(B5*24*60)

Овде, ја користевме функцијата INT за да го изразиме целиот број.

 • На крајот, притиснете Enter и користете ја Рачката за пополнување за да ги видите сите резултати.

Забелешка: За да го изразите времето во часови, користете ја формулата подолу:

=B5*24

И за изразување во секунди, можете да користите:

=B5*24*60*60

Прочитајте повеќе: Како да Претворете ги часовите во децимални во Excel (3 лесни методи)

Слични читања

 • Како да ги конвертирате децималните во денови часа и минути во Excel (3 методи)
 • Конвертирај децимална во минута s и секунди во Excel (3 лесни начини)
 • Како да ги поправите децималните места во Excel (7 едноставни начини)
 • Вметнете точка помеѓу броеви во Excel (3 начини)
 • Како да се отстранат децималните места во Excel (5 лесни методи)

2. Вметнете Excel Time Functions за промена Minutes to Decimal

Друг начин да ги промените минутите во децимали во Excel е да ги вметнете временските функции. ВоExcel, HOUR , MINUTE и SECOND се временските функции. Повторно, ќе ја користиме истата база на податоци. Значи, без никакво одлагање, да преминеме на чекорите.

ЧЕКОРИ:

 • На почетокот, изберете Cell C5 и напишете формулата:
=HOUR(B5)*60+MINUTE(B5)+SECOND(B5)/60

Во оваа формула, функцијата HOUR го извлекува часот дел од Cell B5 и го претвора во минути. Исто така, функцијата MINUTE го извлекува минутниот дел. И функцијата SECOND ги претвора секундите во минути.

 • Потоа, притиснете Enter за да го видите времето во минути.

 • Сега, користете ја Рачката за пополнување за да ги видите резултатите во останатите ќелии.

 • Следно, изберете Ќелии C5 до C7 .

 • Во следниот чекор, притиснете Ctrl + 1 на тастатурата за да го отворите прозорецот Форматирајте ќелии .
 • Во Форматирајте ќелии прозорец, изберете Број во делот Категорија и кликнете OK .

 • Конечно, ќе видите резултати како скриншот подолу.

Забелешка: За да го изразите времето во часови, користете ја формулата подолу:

=HOUR(B5)+MINUTE(B5)/60+SECOND(B5)/3600

И за изразување во секунди, можете да користите:

=HOUR(B5)*3600+MINUTE(B5)*60+SECOND(B5)

Прочитај повеќе: Конвертирање на време во децимали во Excel (4 примери)

3. Применете ја функцијата CONVERT за да ги трансформирате минутите во децимални во Excel

Најбрзоначин да се трансформираат минутите во децимали во Excel е да се користи функцијата CONVERT . Функцијата CONVERT менува број од еден систем за мерење во друг. Уште еднаш, ќе ја користиме претходната база на податоци. Значи, ајде да ги набљудуваме чекорите подолу за да дознаеме повеќе за методот.

ЧЕКОРИ:

 • Прво, изберете Cell C5 и напишете формулата:
=CONVERT(B5,"day","mn")

 • Потоа, притиснете Enter за да видите резултатот.

 • Конечно, користете ја Рачката за пополнување за да ги видите резултатите во сите други ќелии.

Забелешка: За да го изразите времето во часови, користете ја формулата подолу:

=CONVERT(B5,"day","hr")

И за изразување во секунди, можете да користите:

=CONVERT(B5,"day","sec")

Прочитај повеќе: Како да ги конвертирате часовите и минутите во децимални во Excel (2 случаи)

Работи што треба да се запаметат

Во Excel, мора да знаете за форматите на ќелиите додека работите со времето. Бидејќи различни формати на ќелии даваат различни резултати во случај на време.

Заклучок

Во овој напис, покажавме 3 лесни методи за Конвертирање минути во децимална во Excel . Овде, користевме практични збирки на податоци за да го објасниме процесот. Се надевам дека овие методи ќе ви помогнат лесно да ги извршувате вашите задачи. Понатаму, ја додадовме и книгата за вежбање на почетокот на статијата. За да ги тестирате вашите вештини, можете да го преземете за да вежбате. Најпосле, ако иматепредлози или прашања, слободно прашајте во делот за коментари подолу.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.