Како да се користи ColorIndex во Excel VBA (4 примери)

  • Споделете Го Ова
Hugh West

Во оваа статија, ќе ви покажам како можете да го користите својството ColorIndex во Excel VBA . Ќе научите да ја поставувате бојата на заднината, фонтот и границата на една или повеќе ќелии користејќи го својството ColorIndex на VBA , како и да ја поставувате бојата на една ќелија според онаа на друга.

Excel VBA ColorIndex Codes

Пред да одите на главната дискусија, погледнете ја сликата подолу за да го знаете ColorIndex на сите бои достапни во Excel VBA .

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја оваа работна книга за вежбање за да вежбате додека ја читате оваа статија.

VBA ColorIndex.xlsm

4 примери за користење на својствата ColorIndex во Excel VBA

Овде имаме збир на податоци со Имиња, почетни плати и сегашни плати на некои вработени во компанија наречена Jupyter Group.

Нашата цел е да видиме различни употреби на својството ColorIndex на VBA на овој сет на податоци.

1. Поставете ја бојата на позадината на ќелијата користејќи ColorIndex во Excel VBA

Можете да ја поставите бојата на позадината на ќелијата на сè што сакате користејќи го својството ColorIndex на VBA .

Ајде да ја смениме бојата на позадината на опсегот B4:B13 во зелена.

VBA код:

Линијата на кодот ќе биде:

Range("B4:B13").Interior.ColorIndex = 10

[10 е Индекс на бои од бојата зелена . Погледнете ја табелата со бои.]

Излез:

Изврши го овој код и ќе ја најдеш бојата на позадината на опсегот B4:B13 стана зелен .

2. Поставете боја на фонтот на ќелијата користејќи ColorIndex во Excel VBA

Можете исто така да ја поставите бојата на фонтот на текстот на која било ќелија користејќи го својството ColorIndex на Excel VBA .

Ајде да ја смениме бојата на фонтот на опсегот B4:B13 во црвено.

VBA код:

Ринијата на кодот ќе биде:

Range("B4:B13").Font.ColorIndex = 3

[3 е Индексот на бои од Црвено .]

Излез:

Изврши го овој код , и ќе ја најдете бојата на фонтот на опсегот B4:B13 стана црвена .

3. Поставете ја бојата на границата на ќелијата користејќи ColorIndex во Excel VBA

Сега ќе ја поставиме бојата на границата на ќелијата користејќи го својството ColorIndex на VBA .

Ајде да ја смениме бојата на границата на опсегот B4:B13 во црвена.

VBA код:

Ринијата на кодот ќе биде:

Range("B4:B13").Borders.ColorIndex = 3

Излез:

Изврши го овој код. Ќе ја смени бојата на границите на опсегот B4:B13 во црвена.

4. Поставете ја бојата на ќелијата на бојата на друга ќелија користејќи ColorIndex

Конечно, ќе ви покажам дека можете да ја промените бојата на една ќелија според бојата на друга ќелија.

Ајде да ја смениме позадината боја на ќелијата B5 до зелена .

Сега, ќесменете ја бојата на позадината на ќелијата D5 според онаа на ќелијата B5 .

VBA код:

Ринијата на кодот ќе биде:

Range("D5").Interior.ColorIndex = Range("B5").Interior.ColorIndex

Излез:

Изврши го овој код. Ќе ја смени бојата на позадината на ќелијата D5 според онаа на ќелијата B5 .

Слично, можете да ја промените бојата на фонтот или бојата на границата на која било ќелија според онаа на друга ќелија со користење на својството ColorIndex .

Повеќе учење

Во овој напис, ние ја сменив бојата на ќелиите на ќелиите користејќи го својството ColorIndex на VBA .

Покрај својството ColorIndex , постои уште едно својство наречено Боја во VBA , која се занимава со бои.

Кликнете овде за да ја дознаете детално.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.