Како да го вметнете тековниот датум и време во ќелијата A1 (6 лесни начини)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Треба да научите како да внесете тековниот датум и време во ќелијата A1 ? Понекогаш сакаме да го внесеме последното време кога вработен пристигнува на своето работно место или кога последен пат била уредена датотека. Ако барате такви уникатни видови на трикови, дојдовте на вистинското место. Овде, ќе ве водиме низ 6 лесни и практични методи за вметнување на тековниот датум и време во ќелијата A1 во Excel.

Преземете Работна книга за вежбање

Можете да ја преземете следната работна книга на Excel за подобро разбирање и вежбање.

Вметнување тековен датум и време во A1 Cell.xlsm

6 Методи за вметнување на тековниот датум и време во ќелијата A1

За појаснување, имаме Временски лист за вработени во нашите раце. Податокот ги содржи Име , ID и Статус на Вилијам Френк .

Сега, ќе го вметнеме Времето на влегување на овој вработен во ќелијата A1 користејќи различни методи. Затоа, ајде да ги истражиме еден по еден.

Овде, користевме Microsoft Excel 365 верзија, можете да користите која било друга верзија според вашата погодност.

1. Користење Кратенка на тастатура

Во првиот метод, ќе ви покажеме како да го вметнете тековниот датум и време во Excel користејќи ја кратенката на тастатурата. Следете ги чекорите дадени подолу за да го направите тоа на вашата сопствена база на податоци.

📌 Чекори:

 • На самиот почеток, изберете ќелијатековниот датум е присутен пред нас.

  Прочитајте повеќе: Како да го вметнете последниот изменет датум и време во Excel Cell

  Дел за вежбање

  За вежбање сами дадовме дел Вежба како подолу во секој лист од десната страна. Ве молиме направете го тоа сами.

  Заклучок

  Овој напис дава лесни и кратки решенија за вметнување на тековниот датум и време во ќелијата A1 во Excel. Не заборавајте да ја преземете датотеката Вежба . Ви благодариме што ја прочитавте оваа статија, се надеваме дека ова беше корисно. Ве молиме известете не во делот за коментари доколку имате какви било прашања или предлози. Ве молиме посетете ја нашата веб-локација Exceldemy за да истражите повеќе.

  A1 .
 • Потоа, притиснете CTRL + ; на тастатурата. (Го враќа тековниот датум)
 • Потоа, притиснете го копчето SPACE .
 • Подоцна, притиснете CTRL+SHIFT+; на вашата тастатура ( Го враќа тековното време).

Во овој момент, избраната ќелија ги прикажува тековниот датум и време во една линија.

Но, ќе биде попримамливо ако датумот и времето останат на различни линии. За да го направите ова, треба да ја форматираме ќелијата. Затоа, следете ги чекорите подолу.

 • Прво, притиснете CTRL + 1 на тастатурата.
 • Веднаш, Форматирајте ги ќелиите се отвора дијалог прозорец.
 • Потоа, одете во табулаторот Број .
 • Потоа, изберете Прилагодено како Категорија .
 • Следно, запишете дд-мм-гггг ч:мм AM/PM во полето Тип .

 • Сега, отстранете го просторот помеѓу yyyy и h .
 • Подоцна, држете го копчето ALT и напишете 0010 на нумеричката подлога.

По пишувањето 0010 , временскиот дел изгледа како да исчезнува во Полето Впишете . Но, всушност сега е во втората линија.

 • Потоа, продолжете до јазичето Порамнување .

 • Во табулаторот Порамнување , штиклирајте го полето Завиткајте текст во делот Контрола на текст .
 • Конечно, кликнете Во ред .

Во моментов, датумот и времето во ќелијата A1 изгледаат како на сликатаподолу.

Прочитајте повеќе: Како автоматски да вметнете записи од временски печат во Excel (5 методи)

2. Вметнување на функцијата NOW

Во овој метод, ќе ја користиме функцијата NOW за да го добиеме тековниот датум и време. Тоа е толку едноставно & засилувач; лесно, само следете го.

📌 Чекори:

 • На почетокот, запишете Претставете како Статус во ќелијата C6 .

 • Потоа, одете во ќелијата A1 и запишете ја следната формула.
=NOW()

NOW функцијата се враќа со тековниот датум и време форматирани како датум и време .

 • Подоцна, форматирајте ја ќелијата за да го прикаже резултатот во саканиот формат исто како Метод 1 .

Прочитајте повеќе: Како да вметнете статички датум во Excel (4 едноставни методи)

3. Користење на вгнездени IF и Функции NOW

Во овој метод, ќе ги користиме вгнездените функции IF и NOW за да ги внесеме датумот и времето во Excel. Вгнездената IF функција се користи за проверка на повеќе услови во Excel и функцијата NOW ги враќа тековниот датум и време.

📌 Чекори:

Пред да одиме понатаму, треба да ја овозможиме функцијата итеративна пресметка во Excel. Затоа, следете ги чекорите подолу.

 • Прво, одете на јазичето Датотека .

 • Второ, изберете Опции одмени.

 • Веднаш, се појавува прозорецот Excel Options .
 • Овде, скокнете на <1 Картичката>Формули .
 • Во делот Опции за пресметување , штиклирајте го полето Овозможи итеративна пресметка .
 • На крајот, кликнете Во ред .

Сега, можеме да ја примениме нашата формула на листот.

 • Првично, изберете ќелија A1 и напишете ја формулата подолу.
=IF(C6"",IF(A1"",A1,NOW()),"")

Тука, во функцијата IF , прво, проверивме ако ќелијата C6 не е еднаква на празна тогаш ќе се изврши друга функција IF или пак ќе се врати празно . Втората функција IF ќе провери дали ќелијата A1 не е еднаква на празна . Ако вредноста е TRUE тогаш ќе ја врати ќелијата A1 или во спротивно ќе ја изврши функцијата NOW .

 • Соодветно, притиснете ENTER .

Од сликата погоре, можеме да видиме дека формулата се враќа празно во ќелијата A1 како таму нема вредност во ќелијата C6 . Значи, ајде да провериме дали формулата работи кога има вредност во ќелијата C6 .

 • Во моментов, запишете Present во ќелијата C6 и притиснете ENTER .

Одеднаш, тековниот датум и време ќе се прикажат во ќелијата A1 .

Слични читања

 • Како да се вметне печат на датум на Excel кога ќелиите во редот се изменети
 • Вметни Временски печат во Excel кога ќелијата се менува (2Ефективни начини)
 • Како да вметнете временски печат на Excel кога ќелијата се менува без VBA (3 начини)
 • Како да го конвертирате временскиот печат на Unix во датум во Excel (3 методи)

4. Употреба на комбинирани функции

Сега, ќе покажеме како можете да вметнете време во Excel со ажурирања користејќи ја ADDRESS Функциите КЕЛТИЈА , КОЛУМНА , АКО , СЕГА и РЕД . Ве молиме поминете низ чекорите за да го направите тоа во вашата сопствена база на податоци.

📌 Чекори:

 • Првенствено, изберете ќелија A1 и внесете ја следнава формула во таа ќелија.
=IF(C6"",IF(AND(A1"",CELL("address")=ADDRESS(ROW(C6),COLUMN(C6))),NOW(),IF(CELL("address")ADDRESS(ROW(C6),COLUMN(C6)),A1,NOW())),"") Разложување на формулата
 • ROW(C6)→ Функцијата ROW го враќа бројот на редот на одредена ќелија.
  • Излез: 6
 • COLUMN(C6)→ Функцијата COLUMN ја враќа колоната број на одредена ќелија.
  • Излез: 3
 • ADDRESS(ROW(C6),COLUMN(C6))→ The Функцијата ADDRESS ја враќа адресата на дадената ќелија.
  • ADDRESS(6,3)→ се претвора во
   • Излез: $C$6
 • CELL(„адреса“)=ADDRESS(ROW(C6),COLUMN(C6))→ Функцијата CELL враќа информации за одредена дадена ќелија.
  • CELL(„адреса“)=ADDRESS(6,3))→ се претвора во
   • Излез: FALSE
 • CELL(„адреса“)ADDRESS(ROW(C6),COLUMN(C6))→ се претвора во
  • Излез:TRUE
 • AND(A1””,CELL(“адреса”)=ADDRESS(ROW(C6),COLUMN(C6)))→ The Функцијата CELL враќа информации за одредена дадена ќелија.
  • AND(A1"",{FALSE})→ се претвора во
   • Излез: FALSE
 • IF(CELL(„адреса“)ADDRESS(ROW(C6),COLUMN(C6)),A1,NOW())),→ Функцијата IF враќа вредност ако условот е TRUE и враќа друга вредност ако е FALSE .
  • IF({TRUE},A1,NOW())→ се претвора во
   • Излез: 44816.522597
 • IF(AND(A1"),CELL("адреса")=ADDRESS(ROW(C6),COLUMN(C6))),NOW(),IF(CELL( „адреса“) ADDRESS(ROW(C6),COLUMN(C6)),A1,NOW()))““)→ се претвора во
  • IF(C6““,44816.522597 ,””))→ се претвора во
   • Излез: 44816.522597
 • После тоа, притиснете го копчето ENTER .

 • Штом ќе напишеме нешто во ќелијата C6 , тековниот датум и време стануваат видливи во ќелијата A1 .

Разликата помеѓу овој метод и претходниот е во тоа што кога сменивме вредноста на ќелијата C6 датумот и времето во ќелијата A1 не се ажурираа во Методот 3 . Но, во нашиот сегашен метод, тој се ажурира секогаш кога ја менуваме содржината во ќелијата C6 .

 • Значи, сменете ја содржината на ќелијата C6 во P .

Сега, ни го покажува моменталното ажурирано време.

5.Примена на VBA код

Дали некогаш сте помислиле да ги автоматизирате истите здодевни и повторувачки чекори во Excel?

Не размислувајте повеќе, бидејќи VBA го опфативте. Всушност, можете целосно да го автоматизирате претходниот метод со помош на VBA . Ајде да го видиме на дело.

📌 Чекори:

 • На почетокот, одете во Програмер табот.
 • Овде, изберете Visual Basic во групата Code .
 • Алтернативно, притиснете ALT + F11 за да реплицирате задачата.

Веднаш, се појавува прозорецот Microsoft Visual Basic за апликации .

 • Потоа, кликнете двапати на соодветниот лист VBA за да го отворите модулот за код.

 • Во модулот за код, запишете го следново код.
8459

Разложување на кодот
 • За да креирате приватна подлога, прво изберете го Работен лист наместо Општо и Промени како Декларација . Секогаш кога ќе се случат какви било промени во тој код на работниот лист ќе работи сам по себе.
 • Потоа, ја користевме функцијата IF каде што проверивме дали опсегот Статус не е еднаков на празно користејќи го методот Вредност и, исто така, ако бројот на колоната е 3 користејќи го методот Колона .
 • Сега, ние поставете го Application.EnableEvents како False .
 • Потоа, го поставивме поместувањето (-5,-2) за да го вметне датумот и време во со поместување 5 редови нагоре иПреостанати се 2 колони.
 • Овде, функцијата Сега ќе го даде неодамнешното време и форматот ќе биде дд-мм-гггг ч:мм AM /PM ако вредноста е TRUE .
 • Следствено, го поставивме Application.EnableEvents како True .
 • На крај, прекинете ја под-процедурата со End Sub .
 • Потоа, вратете се на работниот лист.
 • И запишете Present во колоната Статус .
 • Автоматски, ние може да ги види датумот и времето во ќелијата A1 .

Прочитај повеќе: Excel VBA: Вметни Временски печат кога се извршува макро

6. Имплементирање на функцијата дефинирана од корисникот

Дополнително, можеме да ги вметнеме сегашниот датум и време во Excel автоматски со примена на функција дефинирана од корисникот. Ајде да го истражиме методот чекор по чекор.

📌 Чекори:

 • Прво, отворете го Microsoft Visual Basic за апликации прозорец како пред .
 • Второ, преместете се во картичката Вметни .
 • Подоцна, изберете Модул од опциите.

 • Во модулот за код, залепете го следниот код.
9749

. Опсег.
 • Потоа, ја користевме изјавата If каде што проверивме дали опсегот Статус не е еднаков на празно користејќи го Вредност метод.
 • Потоа, ниепоставете Вметни_Тековен_Датум_Време еднаква на вредноста на функцијата Сега и форматирајте ја ќелијата како дд-мм-ггг ч:мм AM/PM ако вредноста е ТОЧНО .
 • Во спротивно, ќе биде празно .
  • Во овој момент, вратете се на работниот лист.
  • Потоа, изберете ја ќелијата C1 и почнете да го пишувате името на функцијата.
  • Само откако ќе напишете =во функцијата ќе биде видлива.
  • Следно, изберете ја функцијата со притискање на копчето TAB на тастатурата.

  • Потоа, дајте ја ќелијата C6 како референтен опсег на функцијата и притиснете ENTER .

  Но, ќелијата A1 сè уште е празна бидејќи ќелијата C6 исто така е празна.

  • Во моментов, запишете Претставете во ќелијата C6 и веднаш добијте го тековниот датум и време во ќелијата A1 .

  Вметнете го тековниот датум и време во ќелијата A1, но не го вклучувајте тековното време

  Овде, ќе ги вметнеме тековниот датум и време во ќелијата A1 не вклучувајќи го и тековното време. Всушност, бара да се внесе само тековниот датум. За да го направите ова како нас, следете ги чекорите подолу.

  📌 Чекори:

  • Најпрво, изберете ја ќелијата A1 и ставете ја следната формула во таа ќелија.
  =TODAY()

  Функцијата ДЕНЕС го враќа тековниот датум форматиран како датум.

  • Потоа, притиснете го копчето ENTER .

  Едноставно,

  Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.