Како да споредите две колони во Excel за Match (8 начини)

  • Споделете Го Ова
Hugh West

Споредувате две колони во Excel на повеќе начини. Во оваа статија, ќе ве запознаам со 8 начини за споредување на две колони во Excel за совпаѓање со соодветни примери.

Размислете за следнава база на податоци. Овде се дадени податоци за продажба од 10 дена на двајца различни продавачи. Секој од нив продаваше по еден автомобил дневно кои се дадени во колоните B и C. Сега ќе ги споредиме овие две колони за да дознаеме кои модели се продаваат од двајцата во ист ден или во различни денови.

Преземете ја работната книга за вежбање

Споредете две колони во Excel за Match.xlsx

8 начини да споредите две колони во Excel за Match

1. Условно форматирање за споредба на две колони во Excel за Match

Користењето условно форматирање е најлесниот начин да се споредат две колони за совпаѓање. Прво, изберете ги ќелиите што сакате да ги споредите. Потоа одете во Дома> Условно форматирање > Означете ги правилата за ќелии > Ќе се појави полето Duplicate Values

Duplicate Values ​​ . Изберете Дупликат од полето од левата страна и потоа кликнете на ОК. Можете да го промените форматот со кој вредностите ќе бидат означени од полето од десната страна ако сакате.

Сега вредностите кои се заеднички во двете колони ќе бидат означено.

Прочитајте повеќе: Како да споредите две колони или листи во Excel

2. Наоѓање совпаѓање во две колони со едноставни Формула

Можете да споредите две колони за наоѓање совпаѓање во истиот ред со користење на едноставна формула. За да ги споредите колоните B и C, напишете ја формулата во која било празна ќелија ( D6) ,

=B6=C6

Притиснете ENTER. Сега, ако B6 и C6 клетките имаат иста вредност D6 ќе се прикажат TRUE и ако B6 и C6 клетките имаат различни вредности, D6 ќе прикажат FALSE. За нашата база на податоци, имаме Toyota во ќелијата B6 и Hundai во ќелијата C6. Тие се различни, така што ќелијата D6 се прикажува неточно.

Повлечете ја ќелијата D6 до крајот на вашата база на податоци . Ќе ја примени истата формула во сите други ќелии во колоната D.

Гледајте, ја имаме истата вредност во ќелиите B10 и C10, така што ќелијата D10 покажува ТОЧНО . Слично на тоа, ја имаме истата вредност во ќелијата B14 и C14, така што ќелијата D14 покажува TRUE . Сите вистински вредности означуваат совпаѓање во двете колони од истиот ред.

3. Споредете две колони според функцијата VLOOKUP

Можете да споредите две колони за кои било совпаѓања меѓу сите редови користејќи функцијата VLOOKUP . Внесете ја следната формула во ќелијата D6,

=IFERROR(VLOOKUP(C6,$B$6:$B$15,1,0),"No Match")

Притиснете ENTER . Сега, ако C6 ја има истата вредност како и која било од вредностите во колоната B , D6 ќе ја прикаже вредноста и ако C6 има уникатенвредност, D6 ќе покаже Нема совпаѓање . За нашата база на податоци Hundai во ќелијата C6 што е единствена, па ќелијата D6 не покажува совпаѓање.

Повлечете ја ќелијата D6 до крајот на вашата база на податоци. Ќе ја примени истата формула во сите други ќелии во колоната D.

Вредностите во ќелиите C8, C10, и C14 имаат совпаѓање со колоната Б. Како резултат на тоа, ќелиите D8, D10, и D14 ги прикажуваат соодветните вредности.

Прочитајте повеќе: VLOOKUP Формула за споредба на две колони во различни листови!

4. Ако функцијата за споредба на две колони во Excel

Можете да споредите две колони за наоѓање совпаѓање во истиот ред со користење функцијата IF . За да ги споредите колоните B и C, напишете ја формулата во која било празна ќелија ( D6) ,

=IF(B6=C6, "Match", "Mismatch")

Притиснете ENTER. Сега, ако B6 и C6 ќелиите имаат иста вредност D6 ќе прикажат Match и ако B6 и C6 клетките имаат различни вредности, D6 ќе прикаже Несовпаѓање . За нашата база на податоци, имаме Toyota во ќелијата B6 и Hundai во ќелијата C6. Тие се различни, така што ќелијата D6 покажува Несовпаѓање.

Повлечете ја ќелијата D6 до крајот на вашата база на податоци. Ќе ја примени истата формула во сите други ќелии во колоната D.

Гледајте, ја имаме истата вредност во ќелиите B10 и C10, такаќелијата D10 прикажува Match. Слично на тоа, ја имаме истата вредност во ќелиите B14 и C14, така што ќелијата D14 покажува совпаѓање.

Слични читања:

  • Excel Споредете текст во две колони (7 плодни начини)
  • Excel Споредете текст во две ќелии (9 примери)

5. Споредете две колони  за Функцијата совпаѓање по MATCH

Можеме да ја користиме и функцијата MATCH за да споредиме две колони за наоѓање соодветни вредности. Внесете ја следнава формула во ќелијата D6,

=NOT(ISNUMBER(MATCH(C6,$B$6:$B$15,0)))

Притиснете ENTER. Сега, ако C6 ја има истата вредност како и која било од вредностите во колоната B , D6 ќе покаже FALSE и ако C6 има единствена вредност, D6 ќе прикаже TRUE. За нашата база на податоци, Hundai во ќелијата C6 што е единствена , , така што ќелијата D6 покажува TRUE .

Повлечете ја ќелијата D6 до крајот на вашата база на податоци. Ќе ја примени истата формула во сите други ќелии во колоната D.

Вредностите во ќелиите C8, C10, и C14 имаат совпаѓање со колоната Б. Како резултат на тоа, ќелиите D8, D10 и D14 го прикажуваат совпаѓањето FALSE.

6. Споредете две колони во Excel за Функција Поклопување по INDEX

Со функцијата INDEX , можете да споредите две колони за наоѓање совпаѓање во истиот ред. Внесете ја формулата во ќелијата D6,

=INDEX(B6:B15,MATCH(C6,B6:B15,0))

Притиснете ВЛЕЗЕТЕ. Сега, ако B6 и C6 клетките имаат иста вредност D6 ќе ја покажат вредноста и ако B6 и C6 клетките имаат различни вредности, D6 ќе прикаже #N/A. За нашата база на податоци имаме Toyota во ќелијата B6 и Hundai во ќелијата C6. Тие се различни, така што ќелијата D6 покажува #N/A .

Повлечете ја ќелијата D6 до крајот на вашата база на податоци. Ќе ја примени истата формула во сите други ќелии во колоната D.

Погледнете, ја имаме истата вредност Audi во ќелии B10 и C10, така што ќелијата D10 прикажува Audi . Слично, ја имаме истата вредност Ford во ќелијата B14 и C14, така што ќелијата D14 покажува Ford .

7. Споредете две колони со Оди во специјална команда

Можете и да споредите две колони со помош на командата Оди во специјална команда. Прво изберете ги колоните што сакате да ги споредите. Потоа одете во Дома> Уредување> Најдете & засилувач; Изберете> Одете во.

Ќе се појави поле Оди во . Кликнете на Специјални.

Сега ќе се појави полето Оди во специјално . Изберете Ред разлика и кликнете OK.

Сите единствени вредности во колоната C ќе бидат означени . Така, ќе го најдете совпаѓањето помеѓу две колони со гледање на неозначените ќелии.

8. Споредете две колони по ТОЧНА функција

Виеможе да спореди две колони за наоѓање на совпаѓањето во истиот ред со користење на функцијата EXACT . За да ги споредите колоните B и C, напишете ја формулата во која било празна ќелија ( D6) ,

=EXACT(B6,C6)

Притиснете ENTER. Сега, ако B6 и C6 клетките имаат иста вредност D6 ќе се покаже TRUE и ако B6 и C6 клетките имаат различни вредности, D6 ќе прикажат FALSE. За нашата база на податоци имаме Toyota во ќелијата B6 и Hundai во ќелијата C6. Тие се различни, така што ќелијата D6 се прикажува неточно.

Повлечете ја ќелијата D6 до крајот на вашата база на податоци. Ќе ја примени истата формула во сите други ќелии во колоната D.

Гледај, ја имаме истата вредност во ќелијата B10 и C10, така што ќелијата D10 покажува ТОЧНО . Слично на тоа, ја имаме истата вредност во ќелиите B14 и C14, така што ќелијата D14 покажува TRUE . Сите вистински вредности покажуваат совпаѓање во двете колони од истиот ред.

Заклучок

Со примена на кој било од методите ќе можете да споредите две колони во Excel за Match. Ако се соочите со било каков вид на проблем додека споредувате две колони во ексел, ве молиме оставете коментар. Ќе се обидам да го решам вашиот проблем.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.