Име на табелата во Excel: Сè што треба да знаете

  • Споделете Го Ова
Hugh West

Табела во Excel е листа на податоци со повеќе редови и колони. Она што табелите на Excel нудат повеќе од конвенционален список со податоци е дека табелите на Excel овозможуваат повеќе функции како што се сортирање, филтрирање итн. преименување и така натаму.

Преземете ја работната книга за вежбање

Ви препорачуваме да ја преземете датотеката Excel и да вежбате заедно со неа.

Име на табела.xlsm

Креирање табела на Excel

Креирање табела на Excel е прилично лесно и тоа е само прашање на неколку кликања. Excel ни овозможува да трансформираме листа на податоци во табела на Excel. Сега ќе го научите процесот на креирање табела Excel од список со податоци.

За да креирате табела Excel од список со податоци, се што треба да направите е:

❶ Изберете целиот список со податоци.

❷ Потоа одете на лентата Вметни .

❸ После тоа кликнете на Табела .

Или можете да следите друг процес кој е

❶ Изберете го целиот список со податоци.

❷ Потоа притиснете CTRL + T .

По следење на кој било од процесите, ќе видите дијалог прозорец Креирај табела .

Каде што опсегот на табелата е веќе вметнат. Сè што треба да направите е само,

❸ Притиснете ја командата OK .

Откако ќе притиснете OK команда, ќе видите дека вашата листа на податоци е конвертиранаво табела со податоци на Excel како на сликата подолу:

Сè што треба да знаете за името на табелата во Excel

Во оваа статија, ќе користиме примерок од ценовникот на производи како збирка податоци за да се прикажат сите совети и факти за имињата на табелите во Excel. Значи, ајде да ѕирнеме на сетот на податоци:

Значи, без дополнителна дискусија, да се нурнеме директно во сите совети еден по еден.

1. Преименувајте табела со користење на полето за име на табела

Ако сакате да ја преименувате вашата табела веднаш по нивното креирање, само тогаш можете да ја користите оваа опција. Бидејќи лентата Дизајн на табела станува видлива веднаш по креирањето на нова табела. Други времиња оваа лента станува невидлива. Значи, кога ќе завршите со креирање нова табела, од вас се бара да ги следите чекорите подолу:

❶ Прво одете на лентата Дизајн на табела .

Потоа во Групата Својства , ќе ја најдете опцијата Име на табела .

❷ Уредете го името на вашата табела во полето Име на табела .

0>Стандардната табела, имињата се формираат како Табела1, Табела2 итн. За да можете да го уредувате името на вашата табела како што сакате.

Прочитајте повеќе: Името на полето за свртена табела не е валидно

2. Преименувајте табела користејќи го Управникот со имиња

Постои алтернативен начин што можете да го користите за да го промените името на вашата табела во секое време момент. Сè што треба да направите е,

❶ Одете во Формули ▶ Дефинирани имиња ▶ ИмеМенаџер.

Откако ќе ја притиснете командата Управник со имиња , ќе се појави прозорецот Управник со имиња . Од скокачкиот прозорец,

❶ Изберете го името на вашата маса.

❷ Потоа притиснете ја опцијата Уреди .

Потоа, ќе се појави уште едно поле за дијалог со име Уреди Име. Од полето за дијалог,

❶ Вметнете го името на табелата во полето Име .

❷ Потоа притиснете ја командата OK .

Тоа е сè што треба да направите за да го уредите името на вашата табела Excel.

Прочитајте повеќе: [Поправено!] Име на полето на Pivot Table Веќе постои

Слични читања

  • [Поправи] Името на стожерната табела не е валидно (7 причини со решенија)
  • Привотната табела не собира податоци во Excel (5 причини)
  • Користете референца за табела на Excel (10 примери)
  • Како да уредите стожерна табела во Excel (5 методи)

Правила за именување на табели

Постојат следниве ограничувања што треба да ги земете предвид при именувањето на вашата Табели на Excel. Ајде да ги добиеме правилата еден по еден:

  • Не можете постојано да го користите истото име на табелата. Односно, сите имиња на табелите треба да бидат единствени.
  • Просторите помеѓу два последователни збора не се дозволени при именувањето на табелите во Excel. Може да користите долна црта за да ги поврзете зборовите доколку е потребно.
  • Не можете да користите повеќе од 255 знаци во името на вашата табела. Ова значи дека користењето премногу долги имиња на табели е строгозабрането.
  • На почетокот на името на секоја табела, можете да користите или буква, или долна црта, или задна коса црта(\).
  • Не можете да користите референца на ќелија како име на табела .

Преименувајте колона од табела во Excel

За да го промените името на колоната на вашата табела, не треба да поминувате низ многу проблеми. Сè што треба да направите е,

❶ Изберете заглавие на колоната на табелата каде што сакате да внесете промени.

❷ Кликнете двапати на постојното име.

❸ Избришете го веќе постоечко име на неа.

❹ Напишете го вашето ново име на колона.

Тоа е едноставно тоа може да се направи. Бинго!

Добијте листа со сите имиња на табели во Excel

Постојат повеќе начини на кои можете да добиете листа на сите имиња на табели во Excel. Значи, ајде да разговараме за сите нив еден по еден.

1. Користење на полето за имиња

Ова е најбрзиот начин за прикажување на сите имиња на табели низ вашата работна книга на Excel. Лесно можете да го најдете полето за име на левата страна од лентата со формули како што е наведено на сликата подолу:

Ќе видите стрелка надолу во Полето за име . Сè што треба да направите е,

❶ Само кликнете на паѓачката стрелка.

Тоа е се што ви треба за да добиете список со сите имиња на табели низ вашата работна книга на Excel.

2. Користење на кодот VBA

Можете да го користите кодот VBA за да добиете список со сите имиња на табелите. Сè што треба да направите е,

❶ Притиснете ALT + F11 за да го отворите VBA уредник.

❷ Одете во Вметни ▶ модул.

❸ Копирајте го следниов код VBA .

5849

Залепи и Зачувај горната шифра во уредникот VBA .

Потоа вратете се на работниот лист на Excel и

❺ Притиснете ALT + F8 за да го отворите прозорецот Macro .

❻ Изберете ја функцијата GetTableNameList() од списокот со имиња на функцијата.

❼ Притиснете ја командата RUN .

Кога ќе се направени со сите горенаведени чекори, ќе добиете список со сите имиња на табели низ вашата работна книга на Excel како на сликата подолу:

Прочитајте повеќе: Како да користите табела Excel со VBA

Работи што треба да се запаметат

📌 Може да притиснете CTRL + T за да го претворите списокот со податоци во табела на Excel.

📌 Притиснете ALT + F11 за да го отворите уредникот VBA .

📌 Може да притиснете ALT + F8 за да се појави прозорецот Macro .

Заклучок

Симирам, ги разгледавме сите факти што треба да ги знаете за имињата на табелите во Excel. Ви се препорачува да ја преземете работната книга за вежбање прикачена заедно со овој напис и да ги вежбате сите методи со тоа. И не двоумете се да поставите какви било прашања во делот за коментари подолу. Ќе се обидеме да одговориме на сите релевантни прашања што е можно поскоро. И посетете ја нашата веб-локација Exceldemy за да истражите повеќе.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.