Како да се направи првиот изведен график на Excel (со лесни чекори)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Во ова упатство, ќе ги споделам со вас постапките чекор-по-чекор за да го направите првиот изводен график на Excel. Исто така, во текот на овој туторијал, ќе научите некои вредни функции и техники кои ќе бидат корисни во други задачи поврзани со ексел. Во последниот дел, ќе видиме како да го пронајдеме наклонот на дадена база на податоци.

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете да ја преземете работната книга за вежбање од овде.

Направете го првиот изводен график.xlsx

Чекор-по-чекор процедури за правење прв график со извод на Excel

Зедовме концизен сет на податоци за ова упатство за да го објасниме чекори јасно. Оваа база на податоци има 5 колони и 6 редови. Главните влезови за оваа база на податоци се колоните Цена и Побарувачка . Овде, Цената ќе биде во долари а Побарувачката ќе биде во бројот на единици.

Чекор 1: Вметнување на влезни податоци

Во овој прв чекор, ќе ги вметнеме потребните податоци за да го пресметаме првиот извод и да го генерираме графикот на excel . Дозволете ни да видиме како да го направиме ова.

 • Прво, одете во ќелијата B5 и вметнете ги податоците за Цената како на сликата подолу во ќелиите B5 до B10 .
 • Потоа, форматирајте ги ќелиите во колоната B како Сметководство .

 • Слично, вметнете ги Побарувај податоци во ќелиите C5 до C10 .

Чекор 2: Создавање варијацииКолони

За да го пресметаме првиот извод, треба да ја најдеме варијацијата во податоците Цена и Побарувачка . За ова, ќе користиме некои основни формули. Следете ги чекорите подолу.

 • За почеток, одете во ќелијата D5 и напишете 0 .
 • Следно, напишете го следново формула во ќелијата D6 :
=B6-B5

 • Сега, притиснете Enter клучете ја и копирајте ја формулата во ќелиите подолу.
 • Како резултат на тоа, ова ќе ја даде Варијацијата на цената .

 • Слично, вметнете ја формулата подолу во ќелијата E6 :
=C6-C5

 • Потоа, притиснете Enter и копирајте ја оваа формула во ќелиите подолу.

Прочитајте повеќе: Како да се направи диференцијација во Excel (со лесни чекори)

Чекор 3: Наоѓање на првиот извод

Откако ќе ги пресметаме варијациите, сега можеме да продолжиме да ја најдеме првата дериват користејќи друга едноставна формула. Ајде да видиме како можеме да го направиме ова.

 • За да го започнете овој чекор, напишете 0 во ќелијата F5 .
 • Потоа, вметнете следнава формула во ќелијата F6 :
=E6/D6

 • Сега, притиснете Внесете и копирајте ја оваа формула во ќелиите подолу користејќи Рачка за пополнување .

Прочитајте повеќе: Како да се пресмета изводот од точките на податоци во Excel

Чекор 4: Генерирање на првиот график на извод

Сега, бидејќи ги имаме сите потребниподатоци, можеме да продолжиме да генерираме график. Во Excel, има многу опции за креирање график, ние ќе ја направиме шемата Scatter за јасно да ја визуелизираме кривата.

 • Прво, изберете ги ќелиите од B5 до B10 и F5 до F10 држејќи го копчето Ctrl .

 • Потоа одете во табулаторот Вметни и од паѓачкото мени Scatter , изберете Scatter with Smooth Lines and Markers .

 • Следствено, ова ќе генерира деривативен график кој ја одразува промената во Побарувачката во однос на Цената .

Прочитај повеќе: Како да се пресмета вториот извод во Excel (2 соодветни примери)

извод Функција во Excel за наоѓање наклон

Функцијата SLOPE во ексел го враќа наклонот на регресивната линија врз основа на некои y и x вредности. Овој наклон е всушност мерка за стрмнината на варијацијата на податоците. Во Математика , ја користиме формулата како пораст во текот, што е промената на y вредности поделена со промената на x вредности.

Чекори:

 • Прво, одете до ќелијата C10 и внесете ја следната формула:
=SLOPE(C5:C9,B5:B9)

 • Конечно, притиснете го копчето Enter и ќе го добиете наклонот за влезните податоци.

Работи што треба да се запаметат

 • Ако има само еден сет точки, функцијата SLOPE ќе се врати #DIV/0!
 • Ако бројот на y и x вредности не се еднакви, формулата ќе се врати #N/A .
 • За да копирате формула во други ќелии, можете да кликнете двапати на Рачката за пополнување наместо да влечете.

Заклучок

Се надевам дека успеавте применете ги чекорите што ги прикажав во ова упатство за тоа како да направите прв изведен график на Excel. Иако работевме со мала база на податоци, можете да ги следите овие чекори за да генерирате графикони од повеќе големи збирки на податоци. Ако заглавите во некој од чекорите, препорачувам да ги поминете неколку пати за да ја отстраните секоја конфузија. И на крај, за да дознаете повеќе техники на excel , следете ја нашата веб-локација ExcelWIKI . Ако имате какви било прашања, ве молиме кажете ми во коментарите.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.