Проверете дали ќелијата содржи делумен текст во Excel (5 начини)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Можеби ќе треба да барате одреден збор низ вашата база на податоци за да извлечете некои витални информации. За да ја исполните целта, сè што треба да направите е да ја проверите секоја ќелија низ вашиот работен лист дали некоја од нив го содржи вашиот наменет збор во неа. Со цел да ви помогнеме во овој поглед, измисливме 5 начини во овој блог пост што можете да ги користите за лесно да проверите дали некоја ќелија содржи делумен текст во Excel.

Преземете ја работната книга за вежбање

Ви се препорачува да ја преземете датотеката Excel и да вежбате заедно со неа.

Ако ќелијата содржи делумен текст.xlsx

5 начини да Проверете дали ќелијата содржи делумен текст во Excel

Во оваа статија, ќе користиме примерок ценовник на производи како збирка податоци за да ги прикажеме сите методи. Значи, ајде да ѕирнеме на сетот на податоци:

Значи, без дополнителна дискусија, да се нурнеме директно во сите методи еден по еден.

1. Проверете дали делумниот текст содржи на почетокот

Ако барате делумно совпаѓање на почетокот на вашите текстови, тогаш можете да ги следите чекорите подолу:

❶ Изберете ќелија E5 ▶ за да го зачувате резултатот од формулата.

❷ Внесете ја формулата:

=IF(COUNTIF(B5,"MTT*"),"Yes","No")

во ќелијата.

❸ Притиснете го копчето ENTER .

❹ Сега повлечете ја иконата Пополнете рачка до крајот на Делумен текст колона.

Кога ќе завршите со сите чекорипогоре, ќе го видите резултатот на формулата како на сликата подолу:

␥   Распределба на формулата

 • COUNTIF (B5,”MTT*”) ▶ враќа 1 ако MTT постои на почетокот на текстот инаку враќа 0.
 • =IF(COUNTIF(B5,”MTT*”)” Да“, „Не“) ▶ враќа Да ако МТТ постои на почетокот на текстот инаку враќа бр.

Прочитај повеќе: Како да се користи VLOOKUP Ако ќелијата содржи збор во текст во Excel

2. Истражете ако делумен текст содржи на крајот

Можете да ги следите чекорите подолу ако со нетрпение очекувате да истражувате делумен текст што постои на крајот од текстот.

❶ Изберете ја ќелијата E5 ▶ за да го зачувате резултатот од формулата.

❷ Внесете ја формулата:

=IF(COUNTIF(B5,"*NPP"),"Yes","No")

во ќелијата.

❸ Притиснете го копчето ENTER .

❹ Сега повлечете ја иконата Пополнете рачка до крајот на Делумен текст колона.

Кога ќе завршите со сите чекори погоре, ќе го видите резултатот на формулата како на сликата подолу:

␥   Распределба на формулата

 • COUNTIF(B5,”*NPP”) ▶ враќа 1 ако NPP постои на крајот од текстот во спротивно враќа 0.
 • =IF(COUNTIF(B5,”*NPP”),”Yes”,”No”) ▶ враќа Да ако NPP постои на крајот од текстот инаку враќа бр.

Прочитајте повеќе: Ако ќелијата содржи текст, тогаш вратете ја вредноста во друга ќелија користејќи формула на Excel

3. Проверете дали делумен текстСодржи на која било позиција

Ако сакате да извршите слепо пребарување низ базата на податоци, т.е. да барате делумно совпаѓање на која било позиција, тогаш можете да ги поминете следните чекори:

❶ Изберете ќелија E5 ▶ за да го зачувате резултатот од формулата.

❷ Внесете ја формулата:

=IF(COUNTIF(B5,"*NQ*"),"Yes","No")

во ќелијата.

❸ Притиснете го копчето ENTER .

❹ Сега повлечете ја иконата Пополнете рачка до крајот на Делумен текст колона.

Кога ќе завршите со сите чекори погоре, ќе го видите резултатот од формулата како на сликата подолу:

␥   Распределба на формулата

 • COUNTIF(B5,”*NQ*”) ▶ враќа 1 ако NQ постои на која било позиција од текстот инаку враќа 0.
 • =IF(COUNTIF(B5,”*NQ*”),”Да”,”Не”) ▶ враќа Да ако NQ постои на која било позиција од текстот, во спротивно враќа бр.

Прочитајте повеќе: Како да ја вратите вредноста ако ќелиите содржат одреден текст од список

4. Испитајте дали делумен текст со специфичен Карактерот содржи на почетокот

Сега ќе ги означиме сите ќелии што го содржат делумниот текст, 1VX40NQ проследено со кој било знак. Сега следете ги чекорите подолу за да видите како да го направите тоа.

❶ Изберете ќелија E5 ▶ за да го зачувате резултатот од формулата.

❷ Внесете ја формулата:

=IF(COUNTIF(B5,"?1VX40NQ"),"Yes","No")

во клетката.

❸ Притиснете го копчето ENTER .

❹ Сега повлечете ја иконата Пополнете рачка до крајот на Делумен текст колона.

Кога ќе завршите со сите чекори погоре, ќе го видите резултатот од формулата како на сликата подолу:

␥   Распределба на формулата

 • COUNTIF(B5,”?1VX40NQ”) ▶ враќа 1 ако постои 1VX40NQ проследено со кој било знак; инаку враќа 0.
 • =IF(COUNTIF(B5,”?1VX40NQ”),”Да”,”Не”) ▶ враќа Да ако постои 1VX40NQ проследено со кој било знак; инаку враќа бр.

Прочитајте повеќе: Ако ќелијата содржи специфичен текст, тогаш додадете 1 во Excel (5 примери)

5. Прегледајте ако делумен текст со специфичен знак содржи на почетокот

Сега да ги побараме сите ќелии со делумен текст OP666 и завршуваат со кои било три знаци. За да ја видите постапката, следете ги чекорите подолу:

❶ Изберете ќелија E5 ▶ за да го зачувате резултатот од формулата.

❷ Внесете ја формулата:

=IF(COUNTIF(B5,"OP666???"),"Yes","No")

во ќелијата.

❸ Притиснете го копчето ENTER .

❹ Сега повлечете ја иконата Пополнете рачка до крајот на Делумен текст колона.

Кога ќе завршите со сите чекори погоре, ќе го видите резултатот од формулата како на сликата подолу:

␥   Распределба на формулата

 • COUNTIF(B5,”OP666???”) ▶ враќа 1 ако OP666 се наоѓа низ текстовите и завршува со три ликови; инаку враќа 0.
 • =IF(COUNTIF(B5,”OP666???”),”Да”,”Не”) ▶ враќа Даако OP666 се наоѓа низ текстовите и завршува со кои било три знаци; инаку враќа бр.

Прочитај повеќе: Како да се сумира ако ќелијата содржи специфичен текст во Excel (6 начини)

Работи за Запомнете

📌 Може да користите која било од двете знаци, ѕвездичка( * ) или знак прашалник( ? ).

Заклучок

Да резимираме, разговаравме за 5 методи за да провериме дали ќелијата содржи делумен текст во Excel. Ви се препорачува да ја преземете работната книга за вежбање прикачена заедно со овој напис и да ги вежбате сите методи со тоа. И не двоумете се да поставите какви било прашања во делот за коментари подолу. Ќе се обидеме да одговориме на сите релевантни прашања што е можно поскоро. И посетете ја нашата веб-локација ExcelWIKI за да истражите повеќе.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.