Како да отстраните макроа од Excel (5 соодветни начини)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Во оваа статија, ќе ви покажам како да ги отстраните Макроата од датотека во Excel. Ќе научите како да ги отстранувате макроата едно по едно или да ги отстранувате сите макроа заедно.

Преземете ја работната книга за вежбање

Избришете макроа од Excel.xlsm

5 лесни начини за отстранување макроа од Excel

Овде имаме Работна книга на Excel со 5 Macros , имено Macro_1, Macro_2, Macro_3, Macro_4 и Macro_5 соодветно.

<. 8>

Денес нашата цел е да ги отстраниме Макроата од оваа работна книга.

1. Изберете и отстранете макроа од полето за дијалог за макро во Excel

Можете да ги отстраните Макроата од вашата работна книга со избирање од полето за дијалог наречено Макро .

Чекор 1: Отворање на полето за дијалог за макроа

➤ Одете во алатката Macros под делот наречен Код од картичката Програмер во лентата со алатки на Excel.

➤ Кликнете на Макроа .

Забелешка: Јазичето Програмер стандардно е скриено јазиче во Excel. Затоа кликнете овде за да видите како да го отворите табот Програмер во случај да не го најдете.

Чекор 2: Бришење на саканото макро

➤ Ќе се отвори дијалог прозорец наречен Macro .

➤ Изберете го Macro што сакате да го избришете, а потоа кликнете на Избриши од десниот панел.

Еве, ќе избришам Macro_5 .

Ќе го најдете посакуваното Macro избришано од вашата работна книга.

Работи што треба да ги запомните:

 • Ова е најкорисен метод за отстранување на макроата , бидејќи не треба да ги отстранувате сите макроа во овој метод.
 • Можете да ги отстраните макроата што не ги сакате, а останатото што ви треба да го задржите. Значи, многу е погодно.

2. Користете клуч за кратенка за бришење макроа од полето за дијалог за макро во Excel

Исто така, постои копче за кратенка за отстранување на Макроа од полето за дијалог Макро .

Чекор 1: Притискање на копчето за кратенка за да се отвори полето за макро дијалог

➤ Притиснете ALT+F8 на вашиот тастатура.

➤ Ќе се отвори полето за дијалог Macro .

Чекор 2: Бришење на саканото макро

➤ Потоа следете го чекорот споменат во Методот 1.

➤ Изберете го Макрото што сакате да го избришете, а потоа кликнете на Избриши од десниот панел .

Еве, повторно ќе избришам Macro_5 .

Ќе го најдете избраното Макро избришана од вашата работна книга.

Работи што треба да се запаметат:

 • Ова е исто така еден од најлесните методи за бришење на посакуваното Макро .
 • Но, мора да останете во кој било од вашите работни листови додека го притискате копчето за кратенка. Во спротивно, нема да работи.

Слични читања:

 • Како да се отстранат формулите во Excel: 7 ЛесноНачини
 • Отстранете го Strikethrough во Excel (3 начини)
 • Како да отстраните броеви од ќелија во Excel (7 ефективни начини)

3. Изберете и избришете макроа од модулите во Excel

Можете да го користите овој метод ако Макроата се создадени со вметнување Модули во вашата работна книга.

Чекор 1: Отворање на прозорецот VBA

➤ Одете во алатката Visual Basic во делот Код од картичката Програмер во лентата со алатки на Excel.

➤ Кликнете на Visual Basic .

Чекор 2: Избирање на модулот со макро

➤ Ќе се отвори прозорецот VBA .

➤ Изберете го Модул што го содржи макрото што сакате да го избришете од десната лента за лизгање под делот Модули .

Овде избрав Модул5 .

Чекор 3: Отстранување на модулот со десен клик

➤ Откако ќе го изберете саканиот модул , кликнете со десното копче на глувчето.

➤ Од достапните опции, кликнете на Отстрани го модулот .

Чекор 4: Проверка на полето за предупредување

➤ Ќе најдете поле за предупредување кое ве прашува дали сакате да го извезете модулот пред да го отстраните или не.

➤ Кликнете на Не .

Ќе го најдете избраниот модул отстранет од работната книга .

Работи што треба да се запаметат:

 • Овој метод е исто така корисен, но единственото ограничување е тоа штоизбраниот модул ќе биде трајно избришан во овој метод.
 • Тоа значи, ако го избришете Module5 , тој ќе биде трајно избришан. Подоцна, ако отворите нов модул, тој ќе се вика Module6 , а не Module5 .
 • За да го избегнете овој проблем, изберете Да во чекор 4 . Потоа ќе биде побарано да зачувате Основна датотека (*.bas) слична на името на модулот ( Module5 овде). Зачувајте го.

4. Стартувај клуч за кратенка за да отстраниш макроа од модулите во Excel

Исто така има копче за кратенка за отворање на прозорецот VBA и бришење на саканите модули.

Притиснете ALT+F11 на вашата тастатура. Ќе се отвори прозорецот VBA .

Потоа следете ги чекорите опишани во Метод 3 . Изберете го саканиот модул, кликнете со десното копче на него, а потоа отстранете го модулот.

Посакуваниот модул ќе се отстрани од вашата работна книга.

5. Избришете ги сите макроа заедно со зачувување како xlsx датотека во Excel

Ако сакате да ги избришете сите макроа заедно, користете го овој метод.

Чекор 1: Отворање на картичката Датотека

➤ Кликнете на јазичето Датотека на најдесната страна од лентата со алатки на Excel.

Чекор 2: Зачувување на работната книга како работна книга на Excel

➤ Зачувајте ја работната книга како Работна книга на Excel наместо Работна книга со овозможена макро-Excel .

Ќе ги најдете сите макроа отстранети автоматскиод вашата работна книга.

Заклучок

Користејќи ги овие методи, можете да ги отстраните Макроата од вашата работна книга, или еден по еден или од сите Макроата заедно. Дали имате прашања? Слободно прашајте не.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.