Како да печатите избрани ќелии во Excel (6 ефективни начини)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Како што употребата на Excel се зголемува на дневна основа, можеби ќе треба да имаме печатена хартиена копија од нашата табела на Excel. Во зависност од вашата работа, можеби ќе сакате да ја испечатите целата работна книга или да ги испечатите избраните ќелии во Excel. Целта на оваа статија е да објасни како да печатите избрани ќелии во Excel.

Вам е лесно да испечатите цел лист бидејќи Microsoft Excel ќе ги испечати сите податоците на работниот лист стандардно, без оглед на верзиите (Excel 2010 , Excel 2013 , Excel 2016 , Excel 2019) . Но, за печатење на специфичен избор на ќелии треба да направите некои прилагодувања пред печатењето. Оваа статија ќе прикаже два многу лесни и едноставни начини за печатење избран опсег на ќелии.

Преземете ја работната книга за вежбање

За ваша погодност, ја споделивме работната книга за вежбање. Можете да го преземете од овде.

Печатење избрани ќелии.xlsx

6 ефективни начини за печатење одбрани ќелии во Excel

Првите работи прво, ајде прво да знаеме за листот Excel, кој е користен како пример за оваа статија. Овој Excel лист е за деталите за клиентите и за следење на кредитни картички. Има 4 колони, Име на клиент , Е-пошта , Телефонски број и Тип на кредитна картичка . Ќе го користиме овој лист на Excel за да објасниме како да се печатат избраните ќелии .

1. Користете ја опцијата за печатење за печатење избрани ќелии

Првиот метод е лесен како што сугерира името, ги избирате саканите ќелии и потоа ја користите Опција за печатење за печатење. Да започнеме,

Чекори:

 • Прво, изберете го опсегот на ќелии што сакате да ги печатите, да претпоставиме дека сакате да го испечатите Името на клиентот Само , Адреса и Е-пошта . Затоа изберете го тој дел.
 • Следно, Кликнете на картичката Датотека (горе лево на Microsoft Excel).

 • Потоа, изберете Печати или едноставно притиснете Ctrl + P .

 • Потоа, на опцијата Excel Print Settings кликнете на иконата од списокот со поставките за областа за печатење.
 • Следно, ќе најдете неколку опции. Изберете го последниот Избор за печатење .

 • Конечно, ќе ја видите областа за преглед што ги прикажува само избраните ќелии. Кликнете на „ Печати “ за да го завршите процесот.

2. Вклучете команда за областа за печатење во Excel

Во оваа начин, ќе поставиме област за печатење пред да го активираме печатењето. Овој метод може да биде многу корисен ако често печатите избрана област. Можете многу лесно да ја креирате вашата област за печатење. Ако ја истражите лентата на Excel, ќе најдете Изглед на страница . Ќе ја користиме функцијата Print Area на таа картичка.

Чекори:

 • Прво, изберете ја областа (ќелиите) на листот.
 • Второ, на јазичето Изглед на страница , ќе видите опцијанаречена Област за печатење .
 • Кликнете на иконата од списокот на Областа за печатење .
 • Следно, Кликнете вклучено Поставете област за печатење .

Тоа ќе ја заврши задачата наместо вас. Вашата област за печатење е избрана. Сега можете да го испечатите избраниот дел.

 • Конечно, притиснете Ctrl + P .
 • Потоа, ќе ја видите областа за преглед што ги прикажува само избраните ќелии . Кликнете на „ Печати “ за да ги испечатите избраните ќелии.

3. Печатете одбрани ќелии во Excel со команда за печатење наслови

Во овој метод ќе ја избереме областа, која ќе се дефинира како област за печатење во дијалогот Поставување страница . За да ја исполните задачата, потребна ви е функцијата Печати наслови . Ајде да ги видиме чекорите.

Чекори:

 • Прво, кликнете на Изглед на страница (ако сте на друго јазиче).
 • Потоа, таму ќе видите голем број опции. Кликнете на Печати наслови .

 • Потоа, ќе се појави ново поле за дијалог ( како на сликата подолу). Во овој дијалог прозорец, Внесете вашиот опсег на ќелии во Печати област .

 • Или, Кликнете на стрелката .
 • Потоа во полето за дијалог Поставување страница – Област за печатење , изберете го опсегот на ќелии што сакате да ги испечатите.

 • Откако ќе ја изберете областа за печатење притиснете Enter или кликнете на стрелката од овој дијалог прозорец. Сега ќе ја видите страницата Поставете дијалог прозорец како што следува.
 • Потоа, можете да ги проверите опциите што сакате да ги користите оттука натаму.
 • Можете директно да печатите од тука со кликнување на Отпечатете, или само кликнете на OK и зачувајте го за подоцна.
 • Засега, кликнувам OK . Областа за печатење е поставена.

 • Конечно, за да проверите дали работи притиснете Ctrl + P и ќе можете за да го видите прегледот за печатење.

4. Примени го полето за дијалог за поставување страница за да се печати специфичен избор на ќелии

Тука, ќе го користиме Поставување страница дијалог прозорец за печатење избрани ќелии во Excel. За овој метод, ќе ви треба групата Поставување страница . Ајде да ги видиме чекорите.

Чекори:

 • На почетокот, одете во картичката Изглед на страница .
 • Потоа, изберете ја опцијата дијалог поле од Поставување страница .

 • Следно, <1 Ќе се појави полето за дијалог>Поставување страница .

 • Потоа, одете во јазичето Лист .
 • Потоа, изберете ја Превршина за печатење .
 • Конечно, изберете ОК и вашите избрани ќелии ќе бидат поставени како Област за печатење .

 • Тука, можете да го проверите прегледот за печатење за да видите дали работи. Притиснете Ctrl + P за да го видите прегледот за печатење.

5. Поставете област за печатење со користење на именуван опсег во Excel

Досега видовме како се поставува областа за печатење. Откако ќе ја поставите областа,изберете ги ќелиите кои се вклучени во вашата област за печатење и погледнете кон Поле за име , можете да видите нешто интересно овде. Да, откако ќе ја дефинирате областа за печатење, Excel ќе го знае опсегот и ќе го именува како Print_Area . Отсега па натаму секогаш кога ќе го изберете опсегот, Поле со име ќе се прикажува Print_Area како активна ќелија.

Во овој метод, ќе го користиме ова именуван опсег директно за печатење на избраните ќелии во Excel. Ајде да ги видиме чекорите.

Чекори:

 • Прво, изберете ги ќелиите.
 • Второ, во Поле за име напишете Print_Area .

Како што е поставена вашата област за печатење, следниот пат кога ќе печатите, оваа област ќе биде стандардно избрано .

 • Следно, притиснете Ctrl + P за да го видите прегледот за печатење.
 • Конечно, ќе ја видите областа за преглед што се прикажува само избраните ќелии.
 • Кликнете на „ Печати “ за да ги испечатите избраните ќелии.

6. Користете го прегледот за прекин на страницата за печатење избрани ќелии

Во овој метод, ќе го користиме Преглед на прекин на страницата за печатење на избраните ќелии во Excel. Страница Преглед на прекини ви овозможува да работите со прекини на страници. Ајде да видиме како можете да го користите ова за да ги испечатите избраните ќелии.

Чекори:

 • На почетокот, одете во картичката Прикажи .
 • Потоа, изберете Преглед на прекин на страницата .

 • Потоа, кликнете награница и влечете ја како следнава слика.

 • Овде, можете да видите дека ја преместивме границата на посакуваното позиција.

 • После тоа, поместете ги другите граници до посакуваните позиции.

 • Понатаму, изберете Normal View за да излезете од Page Break Preview .

 • Конечно, вашата област за печатење е избрана. Сега, притиснете Ctrl + P за да го видите прегледот за печатење.
 • Овде, ќе видите дека областа за преглед ги прикажува само избраните ќелии. Кликнете на „ Печати “ за да го завршите процесот.

Дел за вежбање

Овде, дадовме лист за вежбање за да вежбате како да печатите избрани ќелии во Excel.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.