Како да уредувате XML-датотека во Excel (со лесни чекори)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Овој туторијал ќе покаже како да уредувате XML датотека во ексел. XML е јазик за означување. Главно се користи за давање дефиниции за јазиците за означување. XML најчесто се користи за креирање формати за пренос на податоци или записи или кодирање одредена документација. Откако ќе ја поминете оваа статија, ќе научите како сами да ги уредувате XML датотеките во ексел.

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете да ја преземете работната книга за вежбање од овде.

Уреди XML File.xlsx

Чекор-по-чекор процедури за уредување на XML датотека во Excel

Нашата главна цел е да научиме како да уредувате XML датотеки во ексел. Ако правилно ги следите чекорите подолу, треба сами да го научите процесот. Чекорите се:

1. Лоцирање на локацијата на XML-датотеката

За да ја уредиме датотеката XML , прво, треба да ја уредиме датотеката XML и најдете го на вашиот десктоп. Чекорот е опишан подолу.

 • Прво, ќе отидеме на копчето Start на прозорците или само ќе одиме на копчето за пребарување за да ги најдеме XML's локација на датотеката.

 • Следно, изберете ја XML датотеката.

Прочитајте повеќе: Како да креирате XML мапирање во Excel (со лесни чекори)

2. Прикажување на содржината на XML во Excel

Во овој случај, нашата цел е да ја прикажеме содржината на датотеката XML во ексел. Ќе можеме да го направиме тоа ако го следиме подолучекори:

 • На почетокот, отворете празна работна книга користејќи Excel.

 • Следно, кликнете на XML датотека.
 • Потоа, повлечете ја датотеката XML во празната работна книга.

 • После тоа, изберете ја опцијата open Како XML табела и притиснете OK .

 • Конечно, ќе добиете резултати како сликата подолу.

3. Уредување на Excel документ

Сега, нашата Excel датотека е подготвени за уредување. Значи, да го исполниме чекорот следејќи го описот подолу.

 • Кликнете на опцијата Филтер текст и направете ги саканите промени во датотеката ексел.
 • По тоа, притиснете OK .

 • Потоа, ќе го добиете посакуваниот резултат.

Прочитајте повеќе: Како да се отстрани XML мапирање во Excel (со лесни чекори)

4. Зачувување уредена датотека како XML документ

Откако ќе ги направиме саканите промени, сега сакаме да ја извршиме датотеката. Но, пред тоа, мораме да го зачуваме уредениот документ сличен на описот подолу.

 • За почеток, одете во опцијата Датотека на изменетиот документ.
 • Второ, притиснете Зачувај како или притиснете Shift+S за да го зачувате саканиот документ.

 • Сега, изберете ја опцијата XML Data за да ја зачувате датотеката excel како XML-датотека .

 • Конечно, ќе го добиете посакуваниот резултат.

Работи што треба да ги запомните

 • Да се ​​знае точното име на датотеката е многу важно. Овој тип XML датотека е многу тешко да се лоцира бидејќи тие обично се складираат како внатрешни функции на компјутерот.
 • Многу е важно да ја зачувате датотеката инаку промените на работа.

Заклучок

Отсега натаму, следете ги погоре опишаните чекори на методот. Така, ќе научите како да ги уредувате XML датотеките во ексел Дозволете ни да знаеме дали имате повеќе начини за извршување на задачата. Следете ја веб-локацијата ExcelWIKI за повеќе написи како оваа. Затоа, не заборавајте да пуштите коментари, предлози или прашања доколку имате во делот за коментари подолу.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.