Како да одземете часови од времето во Excel (2 лесни начини)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Во оваа статија, ќе објасниме како да одземеме часови од времето во ексел. Ако сакаме да одземеме која било количина часови од одредено време, лесно можеме да го одредиме тоа со користење на различни карактеристики на Excel. Microsoft Excel не обезбедува никаква посебна функција за одземање часови од времето. Значи, ќе примениме повеќе функции или формули за да одземе часови од времето во ексел.

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете да ја преземете работната книга за вежбање од овде.

Одземете часови од Time.xlsx

2 лесни начини за одземање часови од времето во Excel

Ќе ви покажеме два лесни начини за одземање часа од времето во ексел. За да го разјасниме концептот на оваа статија, ќе ви покажеме два лесни начини за одземање часови од времето во ексел.

1. Одземете помалку од 24 часа од времето во Excel

Кога сакаме за да одземеме одредена количина часови од времето во ексел, треба да разгледаме некои факти. Првото нешто што треба да размислиме е дали количината на часови што сакаме да ги одземеме е повеќе од 24 часа или не. Во овој прв метод, ќе покажеме како да одземе часови од времето ако износот на одземање е помал од 24 часови.

1.1 Примени го основниот метод за одземање часови

Прво и најважно, ќе го примениме основниот метод за одземање на помалку од 24 часа од времето во ексел. Од збирката на податоци, ниеможеме да видиме дека имаме распоред на стартно време од шест фудбалски натпревари. Да претпоставиме дека сите натпревари се презакажани и ќе започнат 2 часа порано. Значи, ни треба o за да одземе 2 часа од почетокот на сите фудбалски натпревари.

Ајде да го видиме водичот чекор по чекор за тоа како може да одземе помалку од 24 часови од времето:

ЧЕКОРИ:

 • Прво, ќе го поправиме форматот на времето како што е збирката на податоци што дадовме.
 • За да го направите ова, одете на јазичето Дома . Кликнете на паѓачкото мени од делот за броеви во лентата.
 • Потоа изберете Повеќе формати на броеви“ .

 • Второ, ќе се појави ново поле за дијалог. Изберете ја опцијата „Време“ од Категоријата.
 • Потоа од делот Тип изберете ја опцијата „*1:30 :00 PM” и притиснете OK .
 • Горните дејства ќе го постават форматот на времето за работниот лист како „*1:30:00 PM“ .

 • Трето, изберете ја ќелијата D5 и вметнете ја следната формула:
=C5-(2/24)

 • Потоа, притиснете Enter .

 • Горната команда одзема 2 часови од времето на започнување на ќелијата C5 и го враќа излезот во ќелијата D5 .

 • После тоа, изберете ја ќелијата D5 . Поместете го курсорот на глувчето до долниот десен агол на избраната ќелија така што ќе се претвори во плус (+) потпишете како следнава слика.
 • Потоа, кликнете на знакот плус(+) и повлечете ја Рачка за пополнување надолу во ќелијата D10 до копирајте ја формулата на ќелијата D5 во други ќелии. Можеме исто така да кликнете двапати на знакот плус (+) за да го добиете истиот резултат.

 • Сега, ослободете го клик на глувчето.
 • На крај, можеме да го видиме ажурираниот распоред за сите натпревари откако ќе одземеме 2 часа од почетокот.

1.2 Одземете часови со функцијата Excel TIME

Ќе ја извршиме претходната задача повторно со истата база на податоци што ја користевме порано. Но, овој пат ќе ја користиме функцијата ВРЕМЕ за да одземе 2 ​​ часа од почетокот на сите натпревари на следнава слика. Функцијата TIME ни овозможува да изградиме време со дискретни делови за секој час , минута и секунда .

Значи, да ги разгледаме чекорите за користење на функцијата TIME за одземање време помалку од 24 часови:

ЧЕКОРИ:

 • Прво, изберете ја ќелијата D5 . Вметнете ја следната формула во таа ќелија:
=C5-TIME(2,0,0)

 • Следно, притиснете Внесете . Ова дејство одзема 2 ​​ часа од времето на започнување на ќелијата C5 и го враќа излезот во ќелијата D5 .

 • Потоа, изберете ја ќелијата D5 . Знакот плус (+) нека биде видлив како следната слика со поместување на курсорот на глувчето надолниот десен агол на избраната ќелија.
 • Потоа, за да ја копирате формулата на ќелијата D5 во другите ќелии кликнете на знакот плус (+) и повлечете го Рачка за пополнување до ќелијата D10 . Друг начин да го направите ова е да кликнете двапати на знакот плус (+) за да го добиете истиот резултат.

 • Сега, ослободете го кликнувањето на глувчето.
 • Конечно, можеме да го видиме новиот распоред за сите натпревари откако ќе одземеме 2 ​​ часа од почетокот.

Прочитај повеќе: Како да се одземе минути од времето во Excel (7 методи)

Слични читања

 • Како да се одземе и прикаже негативното време во Excel (3 методи)
 • Формула на Excel за пресметување на работните часови минус ручек
 • Пресметај часови помеѓу два пати во Excel (6 методи)
 • Како да се одземе воено време во Excel (3 методи)

2. Excel одзема повеќе од 24 часа од времето

Горените два методи се применливи само за одземање помалку од 24 часа. Ако сакаме да одземеме повеќе од 24 часа од одредено време, треба да користиме друг пристап. За да го илустрираме овој метод, ќе ја користиме истата база на податоци, но овој пат имаме и датуми со време и ќе одземеме 26 часа од времето. Значи, ако одземеме повеќе од 26 часа од времето, датумот автоматски ќе се промени.

Значи, да ги видиме чекоритево врска со овој метод:

ЧЕКОРИ:

 • На почетокот, поставете го форматот на времето како збирката на податоци. Овде нашиот формат на време е Прилагоден формат .
 • Одете во Дома Кликнете на паѓачкото мени од делот Број во лентата.
 • Потоа изберете „Повеќе формати на броеви“ .

 • Следно, ќе се појави ново поле за дијалог. Од тоа поле изберете ја опцијата Прилагодено од Категоријата.
 • Впишете го форматот dd mmmm yyyy, hh:mm: ss AM/PM“ во полето од типот .
 • Сега, притиснете OK .
 • Значи, горенаведените дејства ќе поправете го форматот на времето за работниот лист како „ dd mmmm yyyy, hh:mm:ss AM/PM“ .

 • После тоа изберете, ќелијата D5 и вметнете ја следната формула:
=C5-(26/24)

 • Сега притиснете Enter . Ова дејство одзема 26 часови. Можеме да видиме дека претходниот датум на почетно време беше „ 28 февруари 2022 година, 12:30 часот“ а сегашното време на започнување е „27 февруари 2022 година, 22:30:00 часот“ .

 • Следно, за да се направи знакот плус (+) видлив како на следнава слика изберете ќелија D5 . Водете го курсорот на глувчето до долниот десен агол на избраното.
 • Потоа, повлечете ја Рачката за пополнување надолу во ќелијата D10 со кликнување на плус ( +) Ова дејство ја копира формулата на ќелијата D5 во други ќелии или кликнете двапати назнакот плус (+) .

 • Конечно, можеме да го видиме времето на започнување за сите натпревари откако ќе одземеме 26 часа.

Прочитај повеќе: Како да се одземе датумот и времето во Excel (6 лесни начини)

Заклучок

Како заклучок, оваа статија е водич за одземање часови од времето во ексел. За да ги ставите на тест вашите вештини, користете ја работната книга за вежбање што доаѓа со овој напис. Ве молиме оставете коментар подолу ако имате какви било прашања. Нашиот тим ќе се обиде да одговори што е можно поскоро. Во иднина, внимавајте на поинтересни решенија Microsoft Excel .

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.