Како да се пресмета временската разлика во минути во Excel (3 лесни методи)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Додека работите со множество податоци зависни од времето, честопати треба да ја пресметате временската разлика во минути . Excel нема посебна функција за пресметување на временската разлика во минути за различни датуми. Така, во ова упатство, ќе ви покажеме како да ја пресметате временската разлика во минути за различни датуми во Excel .

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја оваа работна книга за вежбање на вежбајте додека ја читате оваа статија.

Временска разлика во минути.xlsm

3 практични пристапи за пресметување на временската разлика во минути во Excel

Следната слика дава збир на податоци што содржи некои записи со време на завршување и време на почеток. Прво, ќе користиме општа формула за да ја пресметаме временската разлика во минути. Подоцна, ќе примениме некои функции како што се DAYS , HOUR , MINUTE и SECOND за да го сториме истото. Дополнително, ќе го користиме кодот VBA за да ја пресметаме временската разлика во минути.

1. Користете ја формулата за пресметување временска разлика во минути во Excel

На почетокот, ќе користиме општа формула Excel за да го одземеме Времето на започнување од Времето на завршување .

Чекор 1: Најдете ја временската разлика во датумите

 • За да ја пронајдете разликата во датумите , напишете ја следнава формула.
= (C5-B5)

 • Затоа, ќе ги пресмета деновите'разлика помеѓу двата датума. Ќе го прикаже резултатот во децимални единици.

Чекор 2: Користете формула за пресметување на временската разлика

 • Внесете ја следнава формула за да го претворите бројот на денот во минути.
=(C5-B5)*24*60

 • Конечно, притиснете Enter за да ги добиете резултатите за минути .

 • Користете го Автоматско пополнување Алатка за примена на истата формула во следните ќелии.

Прочитајте повеќе: Формула на Excel за да ја пронајдете разликата помеѓу два броја

Слични читања

 • Ексел формула за наоѓање разлика помеѓу два броја
 • Како да се пресмета значајна разлика помеѓу две средини во Excel
 • Excel Pivot Tabel: Разлика помеѓу две колони (3 случаи)

2. Комбинирајте Функции DAYS, HOUR и SECOND за пресметување на временската разлика

Excel нема посебна функција за пресметување само на временската разлика во минути за два различни датуми . Но, можеме одделно да ја пресметаме разликата во бројот на денови , часови , минути и секунди . Потоа, ќе примениме формула за комбинирање на резултатите и броење на временската разлика во минути.

Чекор 1: Најдете ја разликата во денови

 • За да најдете разликата во денови, вметнете ја формулата со DAYSфункција .
=DAYS(C5,B5)

 • Затоа, ќе покаже ### бидејќи не е дефиниран специфичен формат.

 • Кликнете на форматот Број за да ја одредите вредноста на ќелијата.

 • Како резултат на тоа, ќе резултира со број на денови за два различни датуми.

 • Потоа, користете ја алатката Автоматско пополнување за автоматско пополнување на ќелиите.

Чекор 2 : Пресметајте ја временската разлика во минути

 • Впишете ја следнава формула со функцијата MINUTE за да ја пресметате разликата во минута за одреден ден ( 10 :30 часот до 10:53 часот ).
=MINUTE(C5-B5)

 • Затоа, ќе ја прикаже минутната разлика ( 23 минути ) во ќелијата E5 .

 • Едноставно, автоматски пополнете ја колоната со користење на Алатката за автоматско пополнување .

Чекор 3: Примени ја ВТОРАТА Функција

 • За броење на временската разлика во секунди, напишете ја f следната формула со ВТОРАта функција .
=SECOND(C5-B5)

 • Како последица , ќе ја најдете временската разлика во секунди.

 • Конечно, автоматски пополнете ја ќелијата со помош на Алатка за автоматско пополнување .

Чекор 4: Вметнете ја функцијата HOUR

 • Напишете ја следнава формула со HOURфункција .
=HOUR(C5-B5)

 • Следствено, ќелијата E5 ќе резултира со временска разлика во часови .

 • Конечно, автоматски пополнете ги сите ќелии со примена на Автоматско пополнување Handle Tool .

Чекор 5: Примени ја конечната формула

 • За да се комбинираат сите резултати користејќи ги функциите, напишете го следново за да ја пресметате временската разлика во минути.
=D5*24*60 +E5*60 + F5 + G5/60

 • Затоа, резултатот од временската разлика ќе го добиете во минути како на сликата прикажана подолу.

 • На крајот, применете ја алатката Автоматско пополнување да ги пополните сите ќелии во колоната.

3. Стартувај VBA код за пресметување временска разлика во минути во Excel

Покрај претходните делови, ќе ви покажеме како да користите VBA код за да ја пресметате временската разлика во минути. Придобивката од користењето на VBA кодот е тоа што можеме да избереме која било од двете ќелии со различни времиња и датуми и да ја пресметаме временската разлика во минути.

Чекор 1: Создадете модул

 • Прво, притиснете Alt + F11 за да го отворите VBA макрото .
 • Кликнете на Вметни табот .
 • Потоа, изберете ја опцијата Модул за да креирате нов модул.

Чекор 2: Залепете VBA-код

 • Залепете го следниов код VBA .
8440

Чекор 3: Стартувај гоПрограма

 • Зачувајте ја програмата и притиснете F5 за да ја извршите.
 • Изберете почетно време .
 • Притиснете Enter .

 • Изберете го крајот време .
 • Потоа, кликнете на OK .

 • Затоа, вашата временска разлика ќе го покаже резултатот во минути во ќелијата E5 .

Прочитајте повеќе: Како да се пресмета апсолутна разлика помеѓу два броја во Excel

Заклучок

Се надевам дека оваа статија ви даде упатство за тоа како да ја пресметате временската разлика во минути во Excel . Сите овие постапки треба да се научат и да се применат во вашата база на податоци. Погледнете ја работната книга за вежбање и тестирајте ги овие вештини. Мотивирани сме да продолжиме да правиме вакви упатства поради вашата вредна поддршка.

Ве молиме контактирајте со нас ако имате какви било прашања. Исто така, слободно оставете коментари во делот подолу.

Ние, тимот на Exceldemy , секогаш одговараме на вашите прашања.

Останете со нас и продолжете да учите.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.