Анализа на чувствителност на една и две променливи во Excel (2 примери)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Написот покажува како да се изврши една и две променливи анализа на чувствителност во Excel. Анализата на чувствителност проучува како различните извори на несигурност можат да влијаат на конечниот излез во математичкиот модел. За среќа, можеме да направиме една и две променливи анализа на чувствителност во Excel со користење на некои едноставни формули. Ве молиме бидете во тек до крајот на статијата за да дојдете до темата.

Преземете ја работната книга за вежбање

One and Two Variable Sensitivity Analysis.xlsx

2 примери за извршување на една и две анализи на чувствителност на променливи во Excel

Неодамна еден од моите пријатели позајми пари од банка за да купи куќа. И од мене беше побарано да одредам колку месечната исплата ќе варира како што се менува вкупниот износ позајмен или должината на мандатот.

Во тоа време, ми падна на ум анализата што-ако во Excel бидејќи ми дозволува брзо да пробам различни вредности за формули.

Еве ги деталите за хипотеката. Мојот пријател планираше да позајми 200.000$ а каматната стапка е 3,40% . Рокот на хипотеката е 30 години што значи 360 месеци.

За почеток, применив само еднонасочна табела со податоци за да видам како се менуваат износот на хипотеката ќе влијае на плаќањето на хипотеката. Примената датотека Excel изгледа како подолу.

Ги имам сите потребни податоци - износ на хипотека, каматна стапка и месеци - во делот 1 и табелата со податоци во делот2.

Првично, ја користев следнава формула во ќелијата C7 и можете да видите дека мојот пријател треба да плаќа 886,96$ секој месец. Потоа, опсегот на износот на хипотеката беше ставен во колоната B од ќелијата B8 (прикажана подолу).

=PMT(C5/12, C6,C4)

1. Пример за еднонасочна анализа на чувствителност на променливата во Excel

Треба прво да ги преуредиме податоците за да го направиме начин променлива анализа на чувствителност . Ајде да ги поминеме следните делови за понатамошна дискусија.

Чекори:

 • Прво, ги избрав опсезите на табелата (ќелии B9: C16 во овој случај) кои започнуваат еден ред над првата влезна вредност (ред 9) и последниот ред е редот што ја содржи последната влезна вредност (ред 16).
 • Првата колона во опсегот е колоната што содржи влезови (колона Б) и последната колона е колоната со излези (колона В). Потоа кликнете на јазичето Податоци на лентата, изберете Што-ако анализа, и потоа кликнете на Табела со податоци (видете подолу за детали).

 • Дијалошко поле Табела со податоци (прикажано подолу) побарано откако ќе кликнете на Табела со податоци. Бидејќи нашата табела е ориентирана кон колона, јас само ја ставив референцата на влезната ќелија на колоната $C$4 и ја оставам ќелијата за внесување на редот празна.

 • Со кликнување на OK , ги добив следните резултати. Кога износот на хипотеката се намалува од 200.000$ на 140.000$ ,месечната исплата ќе се намали од 886,96$ на 620,87$ . И за другите променливи хипотеки, ја гледаме и месечната исплата.

 • Исто така направив еднонасочна табела со податоци за да го видам влијанието на промените во однос на месеците . Одоздола можете да видите дека мојата пријателка треба да плаќа околу 1419$ секој месец ако планира да се исплати за 15 години.

2. Пример за двонасочна анализа на чувствителност на променливи во Excel

Ние исто така би сакале да знаеме како месечната исплата варира бидејќи вкупната хипотека варира од 140.000$ до 260.000$ (во 20.000$ зголемувања) и должината на мандатот варира од 5 години до 35 години (за 5 години зголемувања).

Чекори:

 • Прво, сменивме два влеза и затоа создадовме двонасочна табела со податоци.
 • Го ставивме износот на хипотеката вредностите по првата колона (колона Б) од опсегот на табелата и вредностите на должината на терминот во седмиот ред.

Има една точка на која морам да ве потсетам. Двонасочна табела со податоци може да има само една излезна ќелија и мора да ја поставите формулата за излезот во горниот лев агол (Б9 во овој случај) од опсегот на табелата.

Како и со едно- начин табела, го избравме опсегот на табелата (ќелии B9: I16) и кликнавме на јазичето Податоци . Во групата Алатки за податоци , изберете Анализа што да се случи и потоа изберете Табела со податоци . Бидејќи постојат два извора нанесигурност и затоа, треба да ги пополнам и влезната ќелија и колоната влезната ќелија и колоната. Во нашиот случај, ќелијата C4 (износ на хипотека) е влезната ќелија на колоната, а ќелијата C6 (должина на мандатот на хипотека) е влезната ќелија на редот.

 • Во дијалогот за дијалог Табела со податоци , ја ставаме референцата на ќелијата „ $C$6 “ во Влезна ќелија на ред и „ $C$4 “ во Влезна ќелија на колона дел.

 • По кликнување на OK , ја гледате двонасочната табела со податоци прикажана на следниов начин. На пример, во ќелијата C8, кога износот на хипотеката е 140.000$ и должината на мандатот е 5 години или 60 месеци, месечната исплата е еднаква на $2,540,58 .

Прочитајте повеќе: Како да изградите табела за анализа на чувствителност во Excel (со 2 критериуми)

Работи што треба да се запаметат

На крај, имам неколку забелешки за вас:

 • Прво, додека ги менувате влезните вредности во работниот лист, вредностите се пресметуваат со промена на табела со податоци исто така. На пример, ако ја зголемите каматната стапка од 3,40% на 4,00% , месечната исплата ќе биде 2578$ (број во сино квадрат) дадена 5 години 120.000$ хипотека. Кога се споредувате со горната слика, од екранот подолу можете да видите дека сите вредности во оваа табела со податоци со две променливи се променети.

 • Следно , не можете да избришете или уредувате дел од табелата со податоци. Ако изберете ќелија воопсегот на табелата со податоци и случајно уредување, датотеката Excel ќе побара предупредувачка порака и повеќе не можете да ја зачувате или менувате, па дури и да ја затворите датотеката. Единствениот начин на кој можете да го затворите е со завршување на задачата од управувањето со задачи. Предизвикува губење време ако не сте ја зачувале датотеката пред да ја направите таа грешка.
 • Потоа, иако еднонасочната табела ориентирана кон колона (која исто така се применува во овој пост) се користи популарно, можете исто така да направите своја сопствена еднонасочна табела ориентирана кон ред. Само ставете ги влезовите во еден ред и пополнете ја само референцата на влезната клетка на редот во дијалог прозорецот Табела со податоци.
 • Потоа, кога правите двонасочна табела со податоци, не мешајте ја вашата ќелија за внесување ред и внесена ќелија за колона. Овој вид грешка може да резултира со голема грешка и бесмислени резултати.
 • Покрај тоа, Excel стандардно овозможува автоматско пресметување и тоа е причината зошто секоја промена во влезовите може да предизвика сите податоци во табелата со податоци повторно да се пресметаат . Ова е фантастична карактеристика. Меѓутоа, понекогаш, би сакале да ја оневозможиме оваа функција особено кога табелите со податоци се големи, а автоматското повторно пресметување е исклучително бавно. Во оваа ситуација, како можете да го оневозможите автоматското пресметување? Само кликнете на јазичето Датотека на лентата, изберете Опции , а потоа кликнете на јазичето Формули , изберете Автоматски освен за табели со податоци . Сега можете повторно да ги пресметате сите ваши податоци во табелата со податоци само кога ќе притиснетекопчето F9 (повторна пресметка).

Заклучок

Откако детално ќе го прочитате описот погоре, можеме да сметаме дека ќе научите како да анализирате една и две променливи анализа на чувствителност во Excel. Доколку имате подобри предлози или повратни информации, ве молиме оставете ги во делот за коментари.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.