Функцијата TRIM не работи во Excel: 2 решенија

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Microsoft Excel има огромен број корисни функции Excel , од кои едната е Excel TRIM функцијата , која им ја олеснува работата на корисниците. Меѓутоа, во многу околности, функцијата TRIM не работи од различни причини. Значи, денешната статија ќе ви помогне да одредите што да направите ако Excel TRIM не работи во базата на податоци.

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја оваа работна книга за вежбање за да вежбате додека ја читате оваа статија.

TRIM не работи.xlsx

Како функционира функцијата TRIM во Excel

Во Excel , Функцијата за скратување може да ги намали дополнителните водечки и задоцнети празни места пронајдени во ќелиите што содржат текст. Вообичаено, празнините што се дадени пред зборот се нарекуваат Водечки празни места .

Празните што се дадени на крајот на зборот се нарекуваат Заостанати простори .

Функцијата TRIM е,

=TRIM(текст)

Онаму каде што текстот е потребен аргумент за функцијата TRIM до отсечете го текстот или бројот.

Од нашата база на податоци , ќе научиме како функционира функцијата TRIM . Ве молиме следете ги упатствата за да ја научите процедурата за работа на функцијата TRIM !

Чекори:

 • Прво, изберете ќелија каде што ние ќе ја напише функцијата TRIM , од нашата база на податоци избираме ќелија C5 и внесуваме функцијата TRIM . Функцијата TRIM е,
=TRIM(B5)

 • Откако ќе притиснете Enter на вашиот тастатура , ќе можеме да отстраниме празни пред и потоа од Am a z o  n , што е дадено подолу од екранот.

 • Сега, поставете го вашиот курсо r на Долно-десно од клетката C5 и веднаш знакот автоматско пополнување ќе се појави пред вас и ќе го повлечете надолу.
 • Со влечење на знакот автоматско пополнување надолу, ќе можете да ги скратите празнините на целата колона B во колона C .

2 соодветни начини да се поправи функцијата TRIM што не работи во Excel

Додека увезувате или копирате текстуални податоци во табела на Excel, работниот лист повремено носи непотребни празни места на податоците што сте ги увезле. Вообичаено, функцијата TRIM() може да ги извлече овие непотребни празни места. TRIM() , понатаму, не секогаш ја извршува задачата. Денес, ќе научиме два соодветни начини да ја поправиме функцијата TRIM што не работи во Excel. Еве преглед на сетот за нашата денешна задача.

1. Примени ја функцијата SUBSTITUTE за да ја поправиме функцијата TRIM што не работи

Можеме да ја примениме функцијата SUBSTITUTE за да поправиме функцијата TRIM да не работи во Excel. Мора да ја користиме функцијата ЗАМЕНА на два начина. Ајде да ги следиме чекорите подолу за да научиме.

1.1 Вметнете ја основната функција SUBSTITUTE

Во овапод-метод, ќе ја научиме основната функција SUBSTITUTE . Ве молиме следете ги инструкциите за да научите!

Чекори:

 • Прво, изберете клетка каде што ќе ја примениме функцијата SUBSTITUTE и ќе избереме ќелија D5 од нашата база на податоци за да ја примениме функцијата SUBSTITUTE .

 • Откако ќе изберете ќелија D5 , напишете ја функцијата SUBSTITUTE во Формула Лента . Функцијата SUBSTITUTE во Formula Bar е,
=SUBSTITUTE(B5, " ", "")

 • Сега, притиснете Enter на вашата тастатура и ќе можете да добиете Amazon во клетката D5 како враќање од функцијата SUBSTITUTE .

 • Потоа, поставете го вашиот курсор на Долно-десно страна на ќелијата D5 и ни се појавува знакот автоматско пополнување . Сега, повлечете го знакот за автоматско пополнување надолу.

 • Додека го завршувате горенаведениот процес, ќе можете да го замените Празни места со Празно до целата колона D со примена на функцијата SUBSTITUTE , а функцијата TRIM не може да го направи она што е дадена на сликата од екранот.

1.2 Користење на функциите SUBSTITUTE и CHAR

Можеме да ги користиме <Функциите 1>TRIM, SUBSTITUTE, и CHAR за отстранување на празни места што не се прекршуваат од линијата текст. Ве молиме следете ги чекорите за да научите!

Чекори:

 • Прво,изберете ќелија C5 од нашата база на податоци за да ги примените функциите TRIM, SUBSTITUTE и CHAR за да ги отстраните дополнителните празни места.

 • Сега, напишете ги функциите TRIM , SUBSTITUTE, и CHAR во Лента со формули и напишете ги функциите SUBSTITUTE, и CHAR внатре функцијата TRIM во функцискиот дијалог прозорец. Формулата е ,
=TRIM(SUBSTITUTE(B5,CHAR(160), 0))

 • Потоа, притиснете Enter на тастатурата и ќе добиете Am a z o n како излез од овие функции.

 • На крајот, поставете го вашиот курсор на Доле-десно страна на ќелија C5 и ни се појавува знакот автоматско пополнување . Сега, повлечете го знакот за автоматско пополнување надолу за да го добиете посакуваниот излез.

Прочитајте повеќе: Скратете Правилни знаци и празни места во Excel (5 начини)

2. Изведете Најди & засилувач; Изберете команда за да се поправи функцијата TRIM што не работи

Во овој метод, ќе научиме како да ја поправиме функцијата TRIM што не работи во Excel со користење на Најди & Изберете Команда. Овде, сакаме да го замениме Празно место со Празно од нашата база на податоци. Ајде да ги следиме упатствата подолу.

Чекори:

 • Од картичката „Дома“, одете на,

Почетна → Уредување → Најдете & засилувач; Изберете → Замени

 • Откако ќе кликнете на опцијата Замени , се појавува прозорец Најди и замени нагоре.

 • Од прозорецот Најди и замени , дај Простор во Најди што се задржува кутијата и Замени со
 • Потоа, кликнете на полето Замени ги сите .

 • Сега, пред вас се појавува ново поле за дијалог со име Microsoft Excel кое се прикажува со Сè завршено. Направивме 54 замени.
 • Потоа притиснете OK.

 • По завршувањето на горенаведеното процес, ќе можете да го замените Простор со Празно таа TRIM функцијата не може да го направи што е дадено на сликата подолу.

Прочитајте повеќе: Како да скратите дел од текстот во Excel (9 лесни методи)

Работи да запомните

👉Ако Excel TRIM не работи, може да наидете на проблеми покрај празнините што не се прекршуваат. Може да се соочите со тие проблеми особено ако работите со изворен материјал базиран на HTML.

👉 Функцијата SUBSTITUTE е корисна за менување на кој било код ASCII со кој било друг код.

Заклучок

Се надевам дека сите соодветни методи споменати погоре за да се поправи функцијата TRIM сега ќе ве поттикнат да ги примените во вашата Excel табели со поголема продуктивност. Добредојдени сте слободно да коментирате доколку имате какви било прашања или прашања.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.