Како да се сиви неискористените ќелии во Excel (3 брзи методи)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Доколку барате решение или некои посебни трикови за сивило неискористени ќелии во Excel, тогаш сте слетале на вистинското место. Постојат 3 лесни начини за сивило неискористени ќелии во Excel. Оваа статија ќе ви го покаже секој чекор со соодветни илустрации за да можете лесно да ги примените за вашата цел. Ајде да навлеземе во главниот дел од статијата.

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете да ја преземете работната книга за вежбање од овде:

Сиви неискористени ќелии .xlsx

3 Методи за сивило неискористени ќелии во Excel

Да претпоставиме дека имате работен лист што содржи податоци во ќелиите од опсегот B2:D12 . И сакате да ги сиви преостанатите ќелии од работниот лист. Во овој дел, ќе ви покажам 3 брзи и лесни методи за сивилото на неискористените ќелии во Excel на оперативниот систем Windows. Детални објаснувања за методите и формулите ќе најдете овде. Ја користев верзијата на Microsoft 365 овде. Но, можете да користите кои било други верзии по ваша достапност. Ако некој метод не функционира во вашата верзија, тогаш оставете ни коментар.

1. Примени условно форматирање на сиви неискористени ќелии

Можете да користите условно форматирање за сивило на неискористените ќелии на работниот лист. Следете ги чекорите подолу:

📌 Чекори:

 • Прво, изберете ги сите ќелии од работниот лист со кликнување на горниот лев агол од работниот лист.

 • Потоа, одетево картичката Дома и кликнете на Условно форматирање.
 • Под ова, изберете ја опцијата Ново правило .
<. 0>
 • Сега, ќе се појави прозорец со име „Ново правило за форматирање“ .
 • Овде, изберете го типот на правило велејќи „ Форматирајте само ќелии што содржат“.
 • Потоа, изберете „ Празно “ во полето „ Форматирајте само ќелии со “.
 • После тоа, одете во опцијата Формати .

 • Потоа, нов прозорец со име „ Форматирајте ги ќелиите “ ќе се појави.
 • Одете на картичката Пополнете овде.
 • И изберете која било сива нијанса како боја на заднина .
 • Конечно, притиснете OK .

 • Исто така, кликнете OK во „Ново правило за форматирање“.
 • И кликнете на опцијата Примени во „ Условно форматирање“.
 • Како резултат, ќе видите дека сите ќелии освен оние што содржат податоци се сиви.

Прочитај повеќе: Како да ги отстраните неискористените ќелии во Excel (8 лесни начини)

Слични читања

 • Што е преглед на податоци во Excel?
 • Како да креирате различни погледи за различни корисници во Excel
 • Што е приказ на распоред на страници во Excel? (Детална анализа)

2. Користете го копчето за преглед на прекин на страницата

Алтернативно, постои уште една карактеристика во Excel што автоматски ги бележи неискористените ќелии со користење на прекин на страницата. Следете ги чекоритеподолу-

📌 Чекори:

 • Отворете ја работната книга и одете во Преглед
 • Потоа, кликнете на Преглед на прекин на страницата

 • Како резултат, ќе видите дека ќелиите со податоци се одделени на страницата 1 , а останатите ќелии се сиви.

Прочитај повеќе: Што Дали е приказ на прекин на страницата во Excel?

3. Сиви неискористени ќелии со функција за пополнување боја

Можете да ја користите функцијата Пополнете боја за да ги посивите неискористените ќелии во работниот лист. За ова, треба да ги изберете неискористените ќелии и да ги примените сите нијанси на сива боја за да ги пополните ќелиите. Следете ги чекорите подолу:

📌 Чекори:

 • Прво, кликнете на заглавието на редот од следниот ред по крајот на базата на податоци.
 • Потоа, притиснете ја стрелката Ctrl + Shift + надолу на тастатурата.
 • Ќе видите дека сите редови под сетот се избрани.

 • Сега, само притиснете го десното копче на глувчето за да ги отворите опциите.
 • Тука, кликнете на Боја за полнење

 • Потоа изберете нијанса на сива боја за да се примени како боја за полнење на избрани ќелии.

 • Можете да ја користите и функцијата Пополнете боја од горната лента.
 • Вие ќе го најдете во Дома

 • Како резултат на тоа, ќе видите дека сите редови под базата на податоци се пополнети со сива бојабоја.

 • Потоа, мора да сивило преостанатата ќелија на десната страна од сетот.
 • За ова, кликнете на заглавието на колоната E по крајот на сетот.
 • Потоа, притиснете го копчето Ctrl + Shift + Десна стрелка на тастатурата за да ги изберете сите колони од десната страна на колоната.

 • Откако ќе ги изберете сите преостанати колони одете во боја за полнење опција со десно кликнување на глувчето на која било ќелија.
 • И изберете ги сите нијанси на сиво како боја за полнење.

 • Како резултат на тоа, ќе видите дека сите празни ќелии на десно и долу страните на сетот се посиви.

Прочитајте повеќе: Како да Прикажи само работна површина во Excel (3 брзи трикови)

Работи што треба да ги запомниме

 • Користењето на функцијата Условно форматирање ќе ни овозможи да ги посивиме сите неискористените ќелии од работниот лист. Значи, тоа е најдобриот соодветен метод.
 • Користењето на функцијата Преглед на прекин на страницата ќе создаде воден печат на бројот на страницата во базата на податоци. Значи, може да стане проблематично за корисникот.
 • И користењето на опцијата Пополнете боја е еден вид рачен метод за примена на боја. Мора рачно да ги изберете сите неискористени ќелии, а потоа да примените боја на нив

Заклучок

Во оваа статија, откривте како да ги избелувате неискористенитеќелии во Excel. Се надевам дека оваа статија ви беше корисна. Можете да ја посетите нашата веб-локација ExcelWIKI за да дознаете повеќе содржини поврзани со Excel. Ве молиме, искажете ги коментарите, предлозите или прашањата доколку имате во делот за коментари подолу.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.