Како да споредите 3 колони за совпаѓања во Excel (4 методи)

  • Споделете Го Ова
Hugh West

Во случај на анализа на податоци во Excel, меѓусебната споредба помеѓу колоните или списоците е еден од најзгодните пристапи. Постојат повеќе начини на располагање без разлика дали треба да споредите две или повеќе колони. Но, ние ќе бидеме доста конкретни во однос на бројот на споредливи колони низ статијата. Ќе научите 4 различни методи за споредување на 3 колони за совпаѓања во Excel, сите чекор по чекор.

Преземете ја работната книга за вежбање

Ви препорачуваме да ја преземете датотеката Excel и да вежбате заедно со неа .

Споредете 3 колони за Matches.xlsx

4 методи за споредување 3 колони за совпаѓања во Excel

Користевме примерок годишен извештај за приходи за да се демонстрираат 4 методи за споредување на 3 колони за совпаѓања во Excel. Ќе се обидеме да ги најдеме совпаѓањата меѓу колоните C , D и E додека разговараме за методите подолу.

Значи, без понатамошна дискусија, ајде да скокнеме директно во методите еден по еден.

1. Споредете 3 колони во Excel за совпаѓања користејќи ја функцијата IF заедно со функцијата AND

Можете да ги комбинирате и функцијата IF заедно со И функцијата за да извршите операција за пребарување за да ги пронајдете совпаѓањата и да ги идентификувате со специфични дела како „Match“, „No Match“, „ Да“, „Не“, „Точно“, „Неточно“ итн. Како и да е, следете ги чекорите подолу за да видите како функционира. Ајде да одиме:

🔗 Чекори:

❶ напрво, изберете Ќелија F5 ▶ за да го зачувате резултатот што одговара.

❷ Потоа, напишете

=IF(AND(C5=D5,D5=E5),"Yes","No")

во ќелијата.

❸ После тоа, притиснете го копчето ENTER .

❹ Сега, повлечете ја иконата Пополнете рачка до крај од колоната F .

Тоа е тоа.

2. Означете ги податоците што се совпаѓаат со спојување на 3 колони во Excel со поставување ново Правило

Можете да поставите Ново правило и да ги форматирате соодветните записи во Excel. Сепак, еве ги чекорите кои ќе ви помогнат да го научите овој метод. Следете го соодветно:

🔗 Чекори:

❶ Прво, изберете целата база на податоци.

❷ Потоа, одете до лентата Дома .

❸ И кликнете на Условно форматирање .

❹ Од паѓачкото мени, изберете Ново Правило .

❺ Во овој момент, ќе се појави прозорецот Ново правило за форматирање .

❻ Оттогаш ќе се појави до прозорецот, изберете Користете формула за да одредите кои ќелии да се форматираат .

❼ После тоа напишете

=AND($C5=$D5,$D5=$E5)

во рамките на вредностите Формат каде што оваа формула е вистинита: полето.

❽ Сега, притиснете го копчето OK .

Кога ќе завршите со сите претходни чекори, ќе ги добиете сите соодветни податоци означено.

Слични читања:

  • Како да се споредат 4 колони во Excel (6 методи)
  • Споредете три колони во Excel и вратете вредност (4 начини)

3. Споредете 3 колони за совпаѓања во Excel користејќи IF со функцијата COUNTIF

Во овој дел, ги вклучивме функцијата IF и функцијата COUNTIF за да ги пронајдеме совпаѓањата меѓу колоните C, D и E. Исто така, ќе ги наведеме совпаѓањата со „Да“ и „Не“ за несовпаѓањата. Еве ги чекорите подолу што треба да ги следите, продолжи.

🔗 Чекори:

❶ Најпрво, изберете Ќелија F5 ▶ за да го зачувате резултатот што одговара.

❷ Потоа, напишете

=IF(COUNTIF(C5:D5,C5)+COUNTIF(D5:E5,E5)=2,"No","Yes")

во ќелијата.

❸ После тоа, притиснете го копчето ENTER .

❹ Сега, повлечете ја иконата Пополнете рачка до крај од колоната F .

Тоа е тоа.

4. Означете ги соодветните записи со скенирање 3 колони во Excel

Можете да ја користите опцијата Дупликати вредности под опцијата Условно форматирање за да ги означите соодветните записи во Excel. Во врска со ова, следете ги чекорите подолу кои ќе ви помогнат да ве водиме.

🔗 Чекори:

❶ Прво, изберете колони C , D и E .

❷ Потоа, одете на лентата Дома .

❸ И кликнете на Условно форматирање .

❹ После тоа одете до опцијата Означете ги правилата за ќелии .

❺ Сега изберете го Duplicate Values… опција од паѓачката листа.

❻ Така ќе се отвори нов прозорец со име Duplicate Values . Притиснете го копчето OK одтоа.

Штом ќе завршите со сите претходни чекори, ќе ги добиете сите совпаднати записи означени вака:

Работи што треба да се запаметат

📌 Секогаш бидете внимателни додека го вметнувате опсегот во формулите.

📌 Прво изберете го датата на податоци пред да преминете во Условно форматирање .

📌 Не заборавајте да ја земете бојата за форматирање ќелии додека користите Условно форматирање .

Заклучок

Симирам, извршувајте споредби помеѓу колони за наоѓање совпаѓања или несовпаѓања е една од најзгодните алатки за анализа на податоците во Excel. Дознавајќи го фактот, ви олеснивме со четири супер лесни методи што можете да ги користите за да споредите 3 колони во Excel за совпаѓање. Ви препорачуваме да ги практикувате сите заедно со приложената датотека Excel и да ја пронајдете вашата најдобра погодна.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.