Како да додадете дебела рамка во Excel (4 лесни методи)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Додека работите со густи податоци и комплицирани структури во работните листови на Excel, понекогаш станува тешко да се читаат. За да ги избегнете овие последици, можете да додадете граница. Вметнувањето граница низ базата на податоци може да ни помогне да разликуваме делови и да се фокусираме на конкретни податоци. Освен тоа, го прави работниот лист порепрезентативен. Границата е линија што опкружува ќелија или група ќелии. За да ја направите вашата граница поатрактивна и да ја истакнете, можете исто така да ја згуснете вашата граница. Excel ни обезбедува функции за додавање дебели граници на кутиите. Во оваа статија, ќе ви покажеме неколку едноставни и лесни методи за додавање дебела рамка на кутијата во Excel. Значи, да започнеме.

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја следнава работна книга за вежбање. Тоа ќе ви помогне да ја реализирате темата појасно.

Thick Box Border.xlsx

Што е дебелина на границата во Excel?

Во Microsoft Excel, има тенка линија што е поставена како стандардна. За да ја направите оваа линија поизразена, можеби ќе треба да ја задебелите границата. Значи, дебелината на границата значи вметнување длабока линија и отстранување на стандардната граница. Постојат неколку начини да се направи граничната линија дебела. Се обидовме да ги покриеме скоро сите. Мислиме дека ќе можете да ја промените дебелината на вашата граница откако ќе го прочитате овој напис.

4 методи за додавање на дебелото поле Excel

Во Excel, постојат неколку начиниза да додадете дебела рамка на кутијата. Во сите случаи, излезот останува ист како што сакаме да додадеме дебела рамка на кутијата. Разговаравме за 4 методи за додавање дебела рамка на кутијата. За да го направиме ова, ние создаваме база на податоци од Оценки според Одделот за студенти .

Да не зборуваме, го користевме Верзија на Microsoft 365 . Можете да користите која било друга верзија по ваша погодност.

1. Користење на дијалогот за форматирање ќелија за додавање дебели надворешни граници

Можете да го користите полето за дијалог Форматирај ќелија за да додадете дебели граници. Од таму може да се прилагодат сите граници. Во нашиот пример, ги згуснуваме надворешните граници на нашата база на податоци. Можете да задебелите која било друга граница по ваша желба. Следете ги чекорите подолу за да го направите тоа.

📌 Чекори:

 • Прво, изберете го целиот опсег на податоци каде што сакате да ставите границите.
 • Второ, одете во картичката Дома >> изберете ја стрелката Поставки за фонтови од Групата со ленти со фонтови .

Забелешка : Вие може да го користи CTRL + SHIFT + F за да ги отвори Поставките за фонтови .

 • Дијалошко поле од Форматирајте ги ќелиите со излегување .
 • Потоа, изберете Граница >> изберете ја дебелата линија >> изберете го Надворешна рамка .
 • На крај, проверете дали прегледот е во ред или не и потоа притиснете OK .

 • Следствено, вашите надворешни граници на ќелиите ќе бидат создадени исто како и сликатаподолу.

Прочитајте повеќе: Како да додадете граници на ќелии внатре и надвор во Excel (5 методи)

2. Користење на копче Borders за додавање дебела долна рамка

Можеме да го користиме вграденото копче за граници под јазичето Дома за да додадеме дебела граница на нашата база на податоци. Постојат различни типови на граници во паѓачкото мени Граница , меѓу нив, ја користиме Дебелиот долен раб во нашата база на податоци. Следете ги едноставните чекори за да го направите тоа.

📌 Чекори:

 • Првично, изберете ја ќелијата каде што сакате да ја ставите границата .
 • Второ, одете во картичката Дома >> изберете го паѓачкото мени Граница >> изберете Дебела долна рамка.

 • Конечно, ќе го добиете посакуваниот излез.

Прочитајте повеќе: Како да ги примените сите граници во Excel (4 брзи методи)

Слични читања

 • [Поправено!] Границата на табелата не се прикажува во прегледот за печатење (2 решенија)
 • Како да печатите граници при прекин на страницата во Excel (2 Брзи методи)
 • Отстранете ја границата на страницата во Excel (3 методи)
 • Како да ги отстраните границите во Excel (4 брзи начини)

3. Употреба на приспособен стил на граница за додавање на горната и дебелата долна рамка

Можете да ја приспособите границата според вашите претпочитани со командата Стилови на ќелии . Првично, треба да креирате сопствен стил на граница и потоа да го примените на вашиотработен лист. Овој процес е прилично корисен бидејќи можете да го прилагодите со боја и други карактеристики. Ви ги покажавме чекорите за подобра визуелизација.

📌 Чекори:

 • Прво, одете во Дома табот и изберете Стилови на ќелии .
 • Под Стилови на ќелии изберете Нов стил на ќелија .

 • Потоа, оттаму ќе се појави волшебник за дијалог со име Стил , креирајте име во полето Име на стил како што го создадовме нашиот Горна и долна дебела рамка и потоа кликнете на Формат .

 • Друг Формат Ќе се појави полето за дијалог Cells . Од опцијата Граница , изберете ја Дебела Граница >> изберете Боја за да ја приспособите границата >> изберете ја горната и долната граница поединечно и притиснете ОК .

 • Повторно, полето Стил ќе се појави. Сега, кликнете OK .

 • За примена на овој формат, изберете го целиот опсег на податоци и одете во Почетна картичката >> Стилови на ќелии >> потоа кликнете на Горна и долна дебела граница во делот Прилагодено .

 • На крајот, вие ќе ги добие сите горните и долните граници исто како на сликата подолу.

Прочитајте повеќе: Како да ја смените бојата на рабовите во Excel (3 соодветни начини)

4. Примена на кратенка на тастатура

Користење на тастатуратакратенка, можете да ја задебелите границата на вашата база на податоци. Меѓу сите методи, тоа е лесно и заштедува време. Иако ви заштедува време, не можете да ги користите сите опции за граници. Исто така, не можете да го приспособите.

📌 Чекори:

 • Така, за нанесување надворешна дебела граница едноставно притиснете ALT + H + B + T . Ќе создаде граница исто како на сликата подолу.

Слично, можете да користите ALT + H + B + H за дебелото дно. Освен тоа, притиснете ALT + H + B + C за да ги додадете горните и дебелите долни граници.

Прочитајте повеќе: Како да додадете или отстраните граници на ќелиите во Excel

Дел за вежбање

Обезбедивме дел за вежбање на секој лист од десната страна за вашата пракса. Ве молиме направете го тоа сами.

Заклучок

Тоа е сè за денешната сесија. И ова се некои лесни методи за додавање дебела рамка на кутијата во Excel. Ве молиме известете не во делот за коментари доколку имате какви било прашања или предлози. За подобро разбирање, преземете го практичниот лист. Посетете ја нашата веб-локација, Exceldemy , едношалтерски давател на решенија за Excel, за да дознаете различни видови на методи на Excel. Ви благодариме за вашето трпение при читањето на оваа статија.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.