Откријте ги колоните не работи во Excel (4 прашања и решенија)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Во многу случаи, може да откриете дека опцијата откриј колони не работи во Excel. Понекогаш, решенијата за овој проблем се многу лесни, но тешко се наоѓаат. Оваа статија ги разгледува четирите прашања во врска со откријте ги колоните во Excel што не работат заедно со нивните решенија.

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете да ја преземете работната книга за вежбање од врската подолу.

Откријте ги колоните што не работат.xlsx

4 прашања во врска со Откријте ги колоните не работи во Excel и нивните решенија

Може да има некои случаи каде што опциите за откријат колони во вашиот Excel не функционираат. Понекогаш, тоа ни одзема многу време и станува досадно. Но, всушност, постојат некои едноставни решенија за сите проблеми.

На пример, да разгледаме база на податоци од Неделна продажба како што е прикажано на сликата од екранот подолу. Сега, ќе ја скриете Колона C . Потоа ќе видиме 4 проблеми во врска со откривањето на колоните кои не работат во Excel заедно со нивните решенија.

Тука, користевме Microsoft Excel 365 верзија за овој напис. Значи, проблемите што ги решаваме ќе бидат за оваа верзија.

1. Ширината на колоната е многу мала или нула во Excel

Понекогаш, може да видите скриена колона како што е прикажано на сликата подолу од екранот. Но, во реалноста, ширината на колоната е поставена на нула или многу мала.

Сега, кога ја користите опцијата за откријат колона, таане работи во Excel. Тоа е затоа што никогаш претходно не сте ја криеле колоната. Наместо тоа, ја поставувате ширината на колоната на многу мал број или нула. Во овој случај, ширината на Колона C се поставува на нула.

Во овој момент, следете ги чекорите подолу за да решете го проблемот.

 • Прво, одете на линијата помеѓу колоните B и D .
 • Потоа, маркер како што е прикажано на ќе се појави долунаведената слика од екранот.
 • Сега, повлечете го маркерот надесно за да ја зголемите ширината на колоната.

 • Конечно, вие ќе го има вашиот излез како што е прикажано на сликата подолу.

Прочитајте повеќе: Откријте ги колоните во Excel Кратенката не работи (6 Решенија)

2. Заштитен работен лист спречување да се откријат колоните во Excel

Друга причина поради која не можете да ги откријат колоните во Excel може да биде тоа што работниот лист на кој работите е заштитен . Ова може да се случи ако некој го заштити работниот лист пред да го сподели со вас.

Сега, можете да видите дека опцијата за сокривање на колоната не се ни појавува, а камоли да работи на сликата од екранот подолу.

Во овој момент, за да го решите ова прашање, следете ги чекорите подолу.

 • На самиот почеток, одете на Преглед таб.
 • Следно, кликнете на Отстрани го листот .

 • Конечно, обидете се да го откријат колона сега и ќе имате излез како што е прикажано подолуслика од екранот.

Прочитај повеќе: Како да се сокријат и откријат колоните во Excel (7 брзи методи)

Слични читања

 • Како да се сокријат колоните во Excel (4 едноставни методи)
 • Скриј колони на Excel Врз основа на вредноста на ќелијата без макро
 • Како да се сокријат редови и колони во Excel (10 начини)
 • Excel VBA за да се сокријат колоните врз основа на критериуми (6 корисни примери)
 • Како да се сокријат повеќе колони во Excel (5 лесни методи)

3. Овозможена опција за замрзнување панели што предизвикува проблем на Откријте ги колоните во Excel

Во претходните верзии на Microsoft Excel, понекогаш кога ги имате овозможено Замрзнати панели , тоа може да ве спречи да ги откријат колоните во Excel. Овој проблем не се појавува во Microsoft 365 верзијата.

Сега, за да го решите овој проблем, следете ги чекорите подолу.

 • Прво, одете на Прикажи ја картичката .
 • Потоа, кликнете на Замрзнување панели од опциите Прозорец .
 • Потоа, изберете Одмрзнете ги панелите .

 • На крајот, ова ќе го реши вашиот проблем.

Прочитајте повеќе: Како да се откријат колоните во Excel одеднаш (4 брзи начини)

4. Не може да се откријат првите неколку колони

Исто така, во постарите верзии на Microsoft Excel, може да се соочите со проблеми додека се обидувате да ги откриете првите неколку колони. Овие проблеми не се појавуваат во верзијата Microsoft 365 . Вооние постари верзии, треба да ја изберете колоната пред да ја откријат колоната што ја сакате.

Сега, за да го решите овој проблем, следете ги чекорите подолу.

 • Прво, одете на Дома таб.
 • Потоа, изберете Најди & засилувач; Изберете .
 • Потоа, кликнете Оди на .

 • Потоа, вметнете A:A како референца.
 • Следствено, кликнете на OK .

 • Конечно, кликнете со десното копче на линијата што се појавува на вашиот лист и откријте ја вашата колона .

Прочитајте повеќе: Скриј или Откриј колони врз основа на изборот на паѓачката листа во Excel

Заклучок

Во овој напис, разговараме за 4 можните причини за проблемот со откривање на колоните што не работат во Excel заедно со нивните решенија. Последно, но не и најмалку важно, се надевам дека го најдовте она што го баравте од оваа статија. Ако имате какви било прашања, ве молиме оставете коментар подолу. Исто така, ако сакате да прочитате повеќе написи како оваа, можете да ја посетите нашата веб-страница ExcelWIKI .

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.