Како да креирате карта за резултати во Excel (со детални чекори)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Картата за резултати е моќна алатка со која можете да ги одредите и визуелизирате финансиските, клиентите, внатрешните бизниси, учењето и развојот на вашата компанија. Тоа е погодна алатка за многу компании. Сега, ако со нетрпение очекувате да креирате карта за резултати за вашата компанија, дојдовте на вистинското место. Во оваа статија, ќе ви ги покажам сите чекори за креирање картичка за резултати во Excel.

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете бесплатно да ја преземете нашата работна книга за вежбање од овде!

Карта за резултати за продажба на компанија.xlsx

Чекори за создавање карта за резултати во Excel

Да речеме, имате неделен извештај за продажба за 8 вработени. Сега, сакате да креирате карта за резултати од нивниот извештај за продажба. Следете ги чекорите подолу внимателно за да го постигнете посакуваниот резултат.

Во овој напис, ја користевме верзијата Office 365 на Microsoft Excel. Но, можете да користите која било друга верзија што ви е достапна. Ако се соочите со какви било проблеми во врска со верзиите, слободно коментирајте подолу.

📌 Чекор 1: Визуелизирајте ја неделната продажна картичка со условно форматирање

Прво, треба да ја креирате неделната продажна картичка од извештај за продажба.

 • За да го направите ова, прво и основно, изберете C6:F13 ќелии >> одете во картичката Дома >> Условно форматирање алатката >> Поставки на икони опција >> изберете ја првата опција од Насока група.

 • Сега, по овој избор, одете во картичката Дома >> Условно форматирање алатка >> Управување со правила опција.

 • Како резултат на тоа, Управникот со правила за условно форматирање Ќе се појави прозорец .
 • Подоцна, изберете го правилото Поставете икони >> кликнете на копчето Уреди правило... .

 • Во овој момент, прозорецот Уреди правило за форматирање ќе се појави.
 • Следува, изберете ги двата типа како Број во опцијата Type од групата Icon .
 • За иконата зелена , напишете 4001 во полето Вредност .
 • Подоцна, напишете 3501 во Вредност поле за иконата жолта .
 • Конечно, кликнете на копчето OK .

 • Во овој момент, повторно ќе се појави прозорецот Управник со правила за условно форматирање . Потоа, кликнете на копчето OK .

Како резултат на тоа, ќе видите дека вашата неделна продажна картичка е успешно креирана. И, би изгледало вака.

Прочитај повеќе: Како да направите карта за резултати за крикет во Excel (со лесни чекори)

📌 Чекор 2: Создадете колона за вкупни резултати од продажбата користејќи ленти со податоци

Сега, можеби ќе сакате да направите карта за резултати од вкупната продажба со ленти.

 • Со цел за да го направите ова, изберете ги ќелиите G6:G13 >> одете во картичката Дома >> Условно форматирање Алатка >> Податоци ленти опција >> првата опција од опцијата Цврсто пополнување .

Следствено, лентите со податоци ќе бидат поставени во колоната за вкупна продажба. И, исходот би изгледал вака.

Прочитај повеќе: Како да се пресмета вкупниот резултат во Excel (4 лесни начини)

📌 Чекор 3: Создадете контролна табла за да го запишете трендот на перформансите на продажбата со опцијата Excel Sparklines

Сега, можеби ќе треба да ја прикажете контролната табла за да ги запишете трендовите на перформансите на продажбата.

 • За да го направите ова, на самиот почеток, креирајте нова колона со име Контролна табла .

 • Сега, кликнете на H6 ќелија >> одете во картичката Вметни >> Sparklines групата >> Линија алатката.

 • Како резултат на тоа, ќе се појави прозорецот Create Sparklines .
 • Во полето Data Range: , напишете C6:F6 . Последователно, кликнете на копчето OK .

 • Како резултат на тоа, линијата на тренд за Џон ќе се појави во H6 ќелија.

 • Потоа, кликнете на ќелијата H6 >> одете на картичката Sparkline >> штиклирајте ги опциите Висока точка и Ниска точка .

 • Сега, високите и ниските точки се видливи во линијата на трендот.
 • Следува, поставете го курсорот во долната десна позиција на H6 ќелија.
 • Подоцна, ќе се појави црна рачка за полнење . Сега, повлечете го надолу за да го копирате трендот.

Конечно, сите трендови на вработените се видливи и целата карта за резултати е подготвена. Конечниот исход треба да изгледа вака.

Прочитајте повеќе: Како да креирате систем за бодување во Excel (со лесни чекори)

Заклучок

Накратко, во оваа статија, ви ги покажав сите чекори за да креирате карта за резултати во Excel. Внимателно прочитајте ја целата статија и вежбајте соодветно. Се надевам дека оваа статија ќе ви биде корисна и информативна. Добредојдени сте да коментирате овде доколку имате дополнителни прашања или препораки.

И, посетете го ExcelWIKI за да дознаете повеќе за многу повеќе решенија, совети и трикови за проблеми со Excel. Ви благодариме!

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.