Како да вметнете паѓачки календар во Excel (со брзи чекори)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Во Microsoft Excel, не е напорно да се вметне паѓачкиот календар. Од паѓачкиот календар, можете лесно да внесете кој било датум . Можете исто така да креирате врска до ќелијата со паѓачки календар каде што ќе биде видлив вашиот дефиниран датум. Во оваа статија, даваме вреден преглед за тоа како да вметнете паѓачки календар во Excel. Се надевам дека ќе ви биде прилично лесен за користење.

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја оваа работна книга за вежбање

Вметнете паѓачки календар.xlsm

Постапка чекор-по-чекор за вметнување паѓачки календар во Excel

За да вметнете паѓачки календар во Excel, ќе ви покажеме како да го направите тоа чекор-по-чекор. Сите следни чекори се навистина лесни за употреба и го подобрува вашето знаење за ексел за да го примените за поголема цел.

Чекор 1: Овозможете ја картичката за програмери во лентата

Пред да направите било што за вметнување паѓачкиот календар во Excel, треба да го прикажете табот Програмер на лентата. Како корисник на Excel, кога ја отворате работната книга на Excel, првенствено, нема јазиче Програмер на лентата. Значи, треба да го промените со прилагодување на лентата.

Чекори

 • Првенствено, кликнете на јазичето Датотека . Во картичката Датотека , изберете го Опции .

 • Тоа ќе го отвори Опции за Excel дијалог прозорец. Изберете Прилагоди ја лентата .

 • Сега, во десниот агол, има Приспособете ја лентата , изберете Главни јазичиња од таму и во Главни јазичиња , кликнете на полето за опции Програмер . После тоа, кликнете на „ OK . Ова ќе го отвори табот Програмер на лентата.

Прочитајте повеќе: Како да вметнете Ден и датум во Excel (3 начини)

Чекор 2: Вметнете паѓачки календар

За да вметнете паѓачки календар, треба да ги следите следните чекори.

Чекори

 • Прво, изберете ја картичката Програмер . Од групата Контроли , изберете ја опцијата Вметни .

 • Сега, во Вметни опција, кликнете на Повеќе контроли од ActiveX Controls .

 • A <1 Ќе се појави полето за дијалог>Повеќе контроли , изберете Microsoft Date and Time Picker Control 6.0 (SP4) . Кликнете на „ OK “.

 • Сега, кликнете на која било ќелија каде што сакате да го ставите ова .

 • По вметнувањето на паѓачкиот календар, ќе видите формула EMBEDDED во лентата со формула.

Прочитајте повеќе: Како да вметнете избирач на датум во Excel (со процедура чекор-по-чекор)

Чекор 3: Приспособете го паѓачкиот календар

Откако ќе го вметнете вашиот паѓачки календар во претпочитаната ќелија, можете да го приспособите овој паѓачки календар.

Чекори

 • Можете да го приспособите вашиот паѓачки календар со едноставно влечењетоа.

 • Можете да ги промените Својствата на вашиот паѓачки календар со десен клик на паѓачкиот календар. Но запомнете, за да го направите ова мора да го задржите Режимот за дизајн вклучен .

 • Во Својства дијалог прозорец, можете да ја промените висината, ширината и уште некои работи.

 • Можете да го ставите паѓачкиот календар на кое било место со само влечење на тоа место.

Прочитајте повеќе: Како да вметнете датум во Excel (7 едноставни методи)

Слични читања

 • Како да се комбинираат датумот и времето во една ќелија во Excel (4 методи)
 • Промени Датуми автоматски користејќи формула во Excel
 • Како автоматски да се пополни датумот во Excel кога ќелијата се ажурира

Чекор 4: Поврзете го паѓачкиот календар со Ќелија во Excel

Во Карактеристики на паѓачкиот календар, може да видите дека има опција „ LinkedCell “. Excel не може да прочита ниту еден датум од вашиот паѓачки календар, па затоа треба да го поврзете со ќелија.

Чекори

 • Од Програмер табот, вклучете го Режимот за дизајн.

 • Сега, кликнете со десното копче на паѓачкиот календар и од Контекстното мени , изберете Својства .

 • Во Карактеристики дијалог прозорец, ставете кој било број на ќелија во опцијата LinkedCell .

 • Сега, свртете го Режим на дизајн исклучено и изберете кој било датум во паѓачкиот календар, тој ќе се појави во таа наведена ќелија.

 • Може да се појави прозорец за дијалог за предупредување. Кликнете на „ OK “.

 • Променете ја вредноста Полето за проверка од Неточно to True во полето за дијалог Properties за прифаќање на нула вредности.

 • Ако сакате да видете го VBA-кодот поврзан со ова, само кликнете со десното копче на паѓачкиот календар и изберете Прегледај код .

Прочитајте Повеќе: Excel автоматски внесува датум кога податоците се внесуваат (7 лесни методи)

Вметнете паѓачки календар во целата колона

Друга интересна работа може да се направи со користење паѓачки календар. Можете да вметнете паѓачки календар во целата колона или повеќе колони. Секогаш кога ќе кликнете на која било ќелија, ќе се отвори календар и од таму можете да изберете датум. И двете од овие работи може да се направат особено со VBA кодови.

1. Спуштај календар за една колона

Чекори

 • Како сакаме да вметнеме паѓачки календар за една колона. Прво, вметнете го паѓачкиот календар користејќи ги горенаведените чекори.
 • Сега, кликнете со десното копче на паѓачкиот календар и изберете Прегледај кодови .

 • Кога ќе ја отворите опцијата за преглед код, ќе се појави визуелен основен интерфејс и има случајни кодови во тој лист. Ако треба да го приспособите, па избришете го и копирајте го следновокод и залепете го таму.
8752
 • Сега, исклучете го Режимот за дизајн .
 • Изберете која било ќелија во дадените ќелии во кодот VBA , ќе најдете паѓачки календар во секоја ќелија во рамките на границата на ќелијата.

Објаснување на кодот VBA:

8938

Овој код означува дека треба да го изберете името на листот каде сакате да ја примените оваа шифра и бројот на избирачот датум. Можете исто така да ги менувате вредностите за висина и ширина.

7479

Овој код означува дека ако изберете која било ќелија во овој опсег, паѓачкиот календар ќе биде видлив во секоја ќелија во овој опсег.<Својството 3>

3885

Top ја означува вредноста на горните предмети на одредената ќелија.

Left својството ја означува следната десна ќелија на наведената ќелија.

LinkedCell c го поврзува паѓачкиот календар со наведената ќелија.

2963

Ова означува дали изберете која било друга ќелија освен оваа дадена ќелија, паѓачкиот календар нема да биде видлив.

Прочитајте повеќе: Како автоматски да вметнувате датуми во Excel (3 едноставни трикови)

2. Календар надолу за повеќе колони

Ако сакате да го користите вашиот паѓачки календар за повеќе колони, можеме да ги следиме овие чекори. Запомнете, треба да вметнете повеќе паѓачки календари за да го направите ова.

Чекори

 • Вметнете повеќе паѓачки календари од Програмер картичката.
 • Поставете ги овие паѓачки календари во вашиотсаканата позиција со влечење.
 • Би сакале да вметнеме паѓачки календар во колоната B и колоната D . Десен-клик на паѓачкиот календар и изберете Прегледај код . Сега, копирајте го следниов код и залепете го во тој лист.
7465
 • Тоа ќе создаде два паѓачки календари во колоната B и колоната D во даден опсег. Може да ставите кој било датум од паѓачкиот календар во тој опсег.

Забелешка:

Треба да го промените CheckBox од Неточно во Точно за да избегнете каква било порака за грешка.

Прочитајте повеќе: Excel Macro: Insert Датум и време во ќелија (4 примери)

Проблем со паѓачкиот календар

Ако сте активен корисник на Microsoft 365 или Microsoft Excel 2019, нема да го најдете паѓачкиот календар. Овој паѓачки календар е достапен само во Microsoft Excel 2007 и 32-битни верзии на Excel 2010, 2013 и 2016 година.

Заклучок

Разговаравме за процесот чекор-по-чекор за вметнување капка долу календар во Excel. Исто така, се обидовме да покажеме како да користиме паѓачки календар и за една колона и за повеќе колони. Се надевам дека можете да стекнете многу знаење од оваа статија. Ако имате какви било прашања, слободно прашајте во делот за коментари и не заборавајте да ја посетите нашата страница Exceldemy за повеќе знаење.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.