Како да додадете поле за избор во Excel без да користите картичка за програмери (3 методи)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Во оваа статија, ќе научиме да додаваме поле за избор во excel работниот лист без да ја користиме картичката Програмер . Ние користиме поле за избор за да изберете или отселектираме која било опција во Excel. Најчестиот начин за додавање поле за избор е да го користите табот Програмер. Но, можеме да користиме и други методи за многу лесно да додадеме поле за избор. Денес, ќе разговараме за овие методи за додавање полиња за избор во ексел без користење на картичката Програмер.

Преземете ја книгата за вежбање

Преземете ја книгата за вежбање овде.

Додај поле за избор без Developer.xlsm

3 методи за додавање поле за избор во Excel без користење на картичката за програмери

За да ги објасниме овие методи, ќе користиме база на податоци што содржи информации за одделот, возраста и присуството на некои вработени. Овде, ќе ги користиме полињата за избор за да го одбележиме присуството на вработените.

1. VBA за додавање поле за избор во Excel без користење на картичката за програмери

Во ова првиот метод, ќе користиме VBA кој е програмски јазик за Excel. VBA значи Visual Basic за апликации . Ние користиме VBA за извршување на различни задачи. Исто така, можеме да го користиме ова за да додадеме полиња за избор на нашиот работен лист. Во овој метод, нема да ја користиме картичката Програмер .

Ајде да ги следиме чекорите подолу за да дознаеме повеќе за овој метод.

ЧЕКОРИ:

 • Прво, притиснете Alt + F11 за да го отворите Microsoft Visual Basic заАпликации прозорец.
 • Второ, одете до Вметни и изберете Модул. Ќе се појави прозорецот Модул .
 • Трето, напишете го кодот во Модулот:
6477

 • Сега, притиснете Ctrl + S за да го зачувате кодот.
 • Потоа, притиснете Alt + F8 за да го отворите прозорецот Macro .
 • Следно, изберете го кодот од прозорецот Макро и Изврши го .

 • По извршувањето на кодот, ќе се појави поле за внесување.

 • Потоа, треба да го изберете опсегот каде што сакате да ги додадете полињата за избор. Избравме Cell E5 to E10 .

Забелешка: Можете исто така да изберете една ќелија за да додадете поле за избор во таа конкретна ќелија.

 • Конечно, кликнете OK за да ги видите резултатите како подолу.

 • Можете да ги означите полињата како подолу за да ја броите посетеноста.

Прочитајте повеќе: Како да вклучите проверка на правопис во Excel (3 начини)

2. Примени ја алатката за пополнување на рачката за додавање повеќе полиња за избор во Excel без користење на програмер

Можеме да ја користиме Рачката за пополнување за додавање повеќе полиња за избор во ексел без користење на картичката Програмер . Но, треба да имаме поле за избор веќе присутно во базата на податоци. Да претпоставиме дека имаме база на податоци што содржи поле за избор во Cell E5. Ќе ја користиме Рачката за пополнување за да ги пополниме останатите ќелии сополиња за избор.

Ајде да обрнеме внимание на чекорите подолу за да ја научиме оваа техника.

ЧЕКОРИ:

 • На почетокот, поставете го курсорот на малото зелено правоаголно поле во долниот лев агол на ќелијата.
 • Ќе се појави црн знак плус. Тоа е Рачка за пополнување .
 • Сега, повлечете ја Рачката за пополнување надолу.

 • Откако ќе ја повлечете Рачката за пополнување надолу, ќе видите полиња за избор во останатите ќелии.

 • Конечно, за да ги обележите полињата за избор, поставете го курсорот на празните полиња и кликнете со глувчето со левото глувче.

Слични читања

 • VBA за проверка дали ќелијата е празна во Excel (5 методи)
 • [Поправена!] Проверката на правопис не работи во Excel (4 решенија)
 • Excel VBA: Проверете дали постои лист (2 едноставни методи)

3. Копирај & засилувач; Залепете за да вметнете повеќе полиња за избор без користење на картичката за програмери во Excel

Во последниот метод, ќе ја користиме опцијата copy-paste за да додадеме повеќе полиња за избор на нашиот работен лист. Тоа е исто така лесен метод. Овде ќе ја користиме претходната база на податоци.

Ајде да ги набљудуваме чекорите подолу.

ЧЕКОРИ:

 • На прво место, изберете ја ќелијата што го содржи полето за избор.
 • Сега, притиснете Ctrl + C за да го копирате полето за избор.

 • После тоа, изберете ги ќелиите каде што сакате да го залепите полето за избор. Ние имамеизбрана Ќелија E6 до E10.

 • Конечно, притиснете Ctrl + V за да ги залепите полињата за избор и потоа притиснете го копчето Esc .

 • На крајот, користете го глувчето за да ги обележите полињата за присуство.

Работи што треба да се запаметат

Постојат одредени работи што треба да ги запомниме кога додаваме поле за избор на нашиот работен лист.

 • Во Метод-1, ги покажавме чекорите за вметнување повеќе полиња за избор. Можете исто така да го користите истиот код за да додадете едно поле за избор без да го користите табот Програмер.
 • Во Метод-2, ја влечевме Рачката за пополнување надолу за да додадете полињата за избор. Во овој случај, двоен клик на Рачката за пополнување нема да работи.
 • Бидете особено внимателни кога ги бришете полињата за избор. За да избришете поле за избор, треба да го ставите курсорот на полето за избор и да кликнете со десното копче, а потоа притиснете Избриши од тастатурата.

Заклучок

Ние покажаа 3 лесни и брзи методи за додавање поле за избор во работниот лист на Excel без користење на картичката Програмер. Се надевам дека овие методи ќе ви помогнат да додадете полиња за избор на вашиот работен лист. Понатаму, ја додадовме книгата за вежбање на почетокот на статијата. Можете исто така да ја преземете и вежбате книгата за вежбање. Најпосле, доколку имате какви било прашања или предлози, слободно прашајте во делот за коментари подолу.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.