Како да направите трговски весник во Excel (со лесни чекори)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Додека работиме со Microsoft Excel , понекогаш треба да направиме трговски дневник. Една од најважните обврски за професионалните трговци е водење на трговски дневник. Тоа го олеснува одлучувањето за следниот чекор и го олеснува следењето на растот. Меѓутоа, особено за дневните трговци со голем обем, оваа активност брзо одзема многу време. Дневникот за тргување ви помага лесно да ја одржувате вашата трговска патека. Денес, во оваа статија, ќе научиме четири брзи и соодветни чекори за ефикасно правење дневник за тргување во Excel со соодветни илустрации.

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја оваа работна книга за вежбање за да вежбате додека ја читате оваа статија.

Trading Journal.xlsx

Вовед во тргување весник

Трговската книга која го чува нивното лично трговско искуство се нарекува трговско списание. Списанието за тргување ги доловува пазарните избори за да можете да се вратите назад и да ги идентификувате сите недостатоци во процедурата, управувањето со ризикот или дисциплината. Можете да промените сè ако можете да го измерите. Ако сте свесни за тоа како постапувате, може да престанете да ги повторувате истите грешки и да учите од сопствените грешки. Трговците треба да ги забележуваат нивните влезови, излези, емоции, нивоа на стрес и големината на позицијата.

Едноставно опишано, дневник за тргување е местото каде што би ги запишувале настаните од секој ден, како на пр.како:

 • Профит
 • Загуби
 • Тргувањето што сте го постигнале.
 • Тргувањето што сте го имале на ум, но не сте го завршиле.
 • Дополнителни релевантни податоци.

4 брзи чекори за правење трговски весник во Excel

Да речеме, имаме база на податоци што содржи информации за неколку Занаети. Ќе направиме трговско списание во Excel користејќи математички формули, функцијата SUM и создавајќи водопад табела . Еве преглед на збирката податоци за денешната задача.

Чекор 1: Создадете збирка податоци со соодветни параметри

Во овој дел, ќе создадеме база на податоци за да направиме трговски весник во Excel . Ќе направиме база на податоци што ќе содржи информации за неколку трговии. Нашиот сет го содржи името на трговската компанија, видовите на тргување, количината на занаети, влезната и излезната цена на тргувањето за еден ден, добивката и загубата, провизијата, и така натаму. Значи, нашата база на податоци станува.

Чекор 2: Примени математичка формула

Во овој чекор, ќе ја примениме математичката формула за пресметување на провизијата и нето добивка/загуба. Лесно можеме да го направиме тоа. Ќе ја пресметаме комисијата 0,5% користејќи ја формулата за математичко множење. Ајде да ги следиме упатствата подолу за да научиме!

 • Прво, изберете ја ќелијата I10 за практичноста на нашата работа.
 • По изборот на ќелијата I10 , запишете го долу математичкотоформула.
=E10*0.5%

 • Каде E10 е трговијата Количина и 5% е провизија .

 • Оттука, притиснете Enter на вашата тастатура.
 • Како резултат на тоа, ќе можете да го добиете враќањето на математичката формула и враќањето е 2,50$ .

 • Потоа, Автоматско пополнување математичката формула до останатите ќелии во колоната I која е дадена на сликата од екранот.

 • Повторно, изберете ја ќелијата J10 за практичноста на нашата работа.
 • По изборот на ќелијата J10 , запишете ја долунаведената математичка формула за одземање.
=H10-I10

 • Каде H10 е профит или загуба , а I10 е провизија .

 • Оттука, притиснете Enter на вашата тастатура.
 • Како резултат на тоа, ќе можете да го добиете враќањето на математичката формула и враќањето е 557,50$ .

 • После тоа, Автоматско пополнување математичката формула на останатите ќелии во колоната J која е дадена на сликата од екранот.

Чекор 3: Извршете ја функцијата SUM

Во овој дел, ќе ја примениме функцијата SUM за да ја пресметаме Нето добивката или загубата . Од нашата база на податоци, можеме лесно да ја примениме функцијата SUM за да ја пресметаме Нето добивката или загубата . Да го следимеинструкции подолу за да научите!

 • Прво, изберете ја ќелијата J10 за практичноста на нашата работа.
 • Откако ќе ја изберете ќелијата J10 , запишете ја функцијата SUM подолу.
=SUM(J10:J16)

 • Оттука, притиснете Внесете на вашата тастатура.
 • Како резултат на тоа, ќе можете да го добиете враќањето на функцијата SUM и враќањето е 393,96$ .

 • Оттука, ќе го пресметаме вкупниот биланс на сметката користејќи математичка формула за сумирање.
 • Формулата е,
=G4+G5

 • Каде G4 е почетното салдо на сметката и G5 е вкупниот профит или загуба .

Чекор 4: Направете табела за водопад

Во ова дел, ќе создадеме табела за водопади за да ја разбереме нето добивката или загубата на трговскиот весник. Ајде да ги следиме упатствата подолу за да научиме!

 • Прво, изберете го опсегот на податоци за да нацртате графикон за водопади.
 • Од нашата база на податоци, избираме C10 до C16 и J10 до J16 за практичноста на нашата работа.
 • По изборот на опсегот на податоци, од вашиот Вметни лента, одете на,

Вметни → графикони → Препорачани графикони

 • Како резултат на тоа , пред вас ќе се појави дијалог-кутија Вметни графикон .
 • Од полето за дијалог Вметни графикон , одете на,

Сите графикони → Водопад→ Во ред

 • Оттука, ќе можете да креирате графикон Водопад кој е даден на сликата подолу од екранот.

Работи што треба да се запаметат

👉 #Не/не! се појавува грешка кога формулата или функцијата во формулата не успеат за да ги пронајдете референтните податоци.

👉 #DIV/0! грешката се случува кога вредноста се дели со нула(0) или референцата на ќелијата е празна.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.