Како да користите повеќе формули на Excel во една ќелија (со лесни чекори)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

За обезбедување интерактивни табеларни пресметки кои произведуваат резултати врз основа на влезните податоци. Сето ова е овозможено со формулите на Microsoft Excel и системот за референтни ќелии. За да извршите пресметки и да добиете резултат, можете да пишувате формули на која било ќелија и да упатувате на други ќелии. За да извршите неколку операции и да прикажете различни излези врз основа на вашите процедури и околности, повремено треба да користите многу формули во една единствена ќелија. Во оваа статија, ќе покажеме како да користите повеќе Microsoft Excel формули во една ќелија.

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете да го преземете следново Работна книга на Excel за подобро разбирање и вежбање сами.

Повеќе Excel Formulas.xlsx

Чекор-по-чекор процедури за користење на повеќе Excel Формули во една ќелија

Во оваа статија, ќе научите како да користите повеќе формули Excel во една ќелија со користење на операторот Ampersand . Еве. Ќе примениме две посебни Excel формули во една ќелија, како што се функцијата SUM и функцијата AVERAGE . Да претпоставиме дека имаме примерок збир на податоци.

Чекор 1: Создавање множество податоци

Во овој чекор, функцијата SUM и функцијата AVERAGE се применуваат во две различни ќелии за да се прикаже разликата помеѓу повеќе Excel формули кои се користат во една ќелија и повеќе формули во различниќелии.

 • Тука сакаме да ја одредиме вкупната продажба за сите продавачи и нивната просечна продажна вредност.
 • Потоа, ги применуваме SUM и ПРОСЕЧНИ функции за одредување на вкупната продажба и просечната продажна вредност во две различни ќелии, соодветно.

 • На крајот, ќе го набљудувате конечни резултати од вкупната продажба и просечната продажба.

Прочитај повеќе: Како да се примени истата формула за повеќе ќелии во Excel (7 начини)

Чекор 2: Вметнување на првата формула

 • Прво, применете ја првата формула на следниот начин.
 • Затоа, запишете следнава формула.
="Total Sales = "& SUM(C5:C12)

 • Потоа, притиснете ENTER .

 • Како резултат на тоа, ќе ги видите резултатите за првата формула на сликата подолу.

Прочитајте повеќе: Како да ја примените формулата на целата колона без влечење во Excel

Чекор 3: Користење на операторот Ampersand

Ако сакаме да комбинираме или примени го одделете ги Excel формулите во една ќелија, затоа го користиме операторот Ampersand за да ставиме повеќе формули во една ќелија.

 • Овде во овој чекор, ние користете го операторот Ampersand на последната позиција од првата формула SUM за да додадете друга формула во истата ќелија.

Читајте Повеќе: Excel VBA: Вметнете формула со релативна референца (Сè што е можноНачини)

Чекор 4: Вметнување втора формула

Во овој чекор, ќе ви покажеме како да ја комбинирате втората формула со првата формула во една ќелија со користење на Формула Амперсанд <2.

 • Значи, пополнете ги следните две формули во овој дел за да ги користите формулите Excel во една ќелија со користење на операторот Ampersand .
 • Потоа, запишете ја следната формула на следниот начин.
="Total Sales = "&SUM(C5:C12)&", "&"Average Sales = "&AVERAGE(C5:C12)

 • После тоа, притиснете ENTER .

Прочитајте повеќе: Како да го користите методот Point and Click во Excel (3 примери)

Чекор 5: Прикажување конечни резултати

 • Значи, ова е нашиот последен чекор каде што ќе го видите исходот од користењето на два различни формули во една ќелија.

Заклучок

Во оваа статија, го опфативме чекор по чекор процесот како да се користат повеќекратни Excel формули во една ќелија . Искрено се надеваме дека уживавте и научивте многу од оваа статија. Дополнително, ако сакате да прочитате повеќе статии за Excel , можете да ја посетите нашата веб-локација, Exceldemy . Ако имате какви било прашања, коментари или препораки, ве молиме оставете ги во делот за коментари подолу.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.