Како да се подели колоната по прво место во Excel (со лесни чекори)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Со алатката текст во колона во Excel , можете лесно да ги поделите информациите за ќелиите одделени со запирки, празни места или други разграничувачи. Можеби ќе ве интересира да научите како да одвојувате колони во Excel користејќи формули. Во ова упатство, ќе покажеме како да се подели колоната во Excel со прво место.

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја оваа работна книга за вежбање за да вежбате додека ја читате оваа статија .

Split Column.xlsx

6 лесни чекори за поделба на колона според First Space во Excel

Во примерот подолу, ние вклучивме збирка податоци со многу Имиња на клиенти и нивните ИД на нарачки во истата ќелија. Од очигледни причини сакаме да ги поделиме или одделиме ID на нарачка и Имиња на клиенти во две независни колони.

Прво, ќе ја користиме функцијата FIND за да го најдеме бројот на првата позиција на празно место, проследено со функцијата LEFT за да го добиеме резултатот пред првото празно место од лево. Подоцна, ќе ја искористиме функцијата LEN во комбинација со функцијата FIND за да го лоцираме првото место од десно. Функцијата RIGHT потоа ќе се користи за извлекување на вредноста од десната страна пред првото празно место.

Чекор 1: Вметнете Функција FIND find_text аргумент

 • За да го пронајдете бројот на позицијата прв простор , напишете го find_text argument.
=FIND(" ",

Чекор 2: Внесете FIND Function во_текст Аргумент

 • Додека го бараме првиот простор во ќелијата B5 , напишете го во текстот аргументот со следнава формула.
=FIND(" ",B5)

 • Потоа, притиснете Enter за да ја видите позицијата на првото место од лево. Тоа резултира со 8 како што е прикажана сликата подолу.

Прочитајте повеќе: Поделете ја колоната во Excel со Word (5 ефективни начини)

Чекор 3: Примени ја функцијата LEFT на поделена колона по прво место

 • Прво, напишете ја функцијата LEFT текст аргумент како B5 со следнава формула.
=LEFT(B5

 • Вметнете аргумент [ num_chars ] користејќи ја функцијата FIND вредноста на Чекор 2 .
=LEFT(B5,FIND(" ",B5)-1)

 • Затоа, ќе резултира со ID на нарачката пред прво празно место.

 • Користете ја алатката Автоматско пополнување рачка за автоматско пополнување на ќелиите.

Чекор 4: Внесете ја функцијата FIND за да пронајдете простор

 • Како и претходно, напишете ја следнава формула за да го пронајдете просторот од лево.
=FIND(" ",B5)

 • Како последица на тоа, ќе се прикаже како 8 , бидејќи првиот простор е во 8-та позиција од лево.

Чекор 5: Ние e LEN Функција

 • Сега,користете ја функцијата LEN за да го броите вкупниот број на знаци, а потоа одземете го резултатот од функцијата FIND за да ја пронајдете локацијата на првото место од десно .
=RIGHT(B5,LEN(B5)-FIND(" ",B5))

 • Како резултат на тоа, ќе резултира со 12 бидејќи првиот простор е 12-ти знаци подалеку од десната страна.

Чекор 6: Примени ја функцијата RIGHT на поделена колона по прво место

 • Прво, внесете го текстот на функцијата RIGHT аргументот за да ја извлечете вредноста од ќелијата B5 со следново формула.
=RIGHT(B5

 • Второ, користете го резултатот од Чекор 5 како аргумент [ num_chars ] на функцијата RIGHT.
=RIGHT(B5,LEN(B5)-FIND(" ",B5))

 • Конечно, притиснете Enter за да го видите резултатот од десната страна и ќе го прикаже Името на клиентот .

 • Потоа, применете ја Алатката за рачка за автоматско пополнување за да ги пополните потребните ќелии.

Реа г Повеќе: Формула на Excel за поделба на една колона на повеќе колони (4 примери)

Заклучок

За да заклучиме, се надевам дека оваа статија ви даде некои корисни информации за тоа како да се поделат колоните во ексел со првиот простор. Сите овие постапки треба да се научат и да се применат во вашата база на податоци. Погледнете ја работната книга за вежбање и тестирајте ги овие вештини. Ние сме мотивирани дапродолжете да правите вакви упатства поради вашата вредна поддршка.

Ако имате какви било прашања - слободно прашајте не. Исто така, слободно оставете коментари во делот подолу.

Ние, тимот на Exceldemy , секогаш одговараме на вашите прашања.

Останете со нас & продолжи да учиш.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.