Како автоматски да генерирате низа броеви во Excel (9 примери)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Често е здодевно, рачно да се серијалираат многу елементи во Excel. За среќа, прилично е лесно автоматски да се генерираат секвенци на броеви во Excel. За да се ослободите од ова монотоно прашање, ќе ви покажам неколку лесни и практични начини за автоматско генерирање на низа на броеви во Excel. За целите на демонстрација, користам Microsoft Office 365. Без грижи ако имате друга верзија.

Преземете ја работната книга за вежбање

Работната книга што се користи за демонстрацијата можете да ја преземете од врската за преземање подолу.

Автоматско генерирање на секвенца на броеви.xlsx

9 соодветни примери за автоматско генерирање на низа броеви во Excel

Првите работи прво, ајде да се запознаеме со работниот лист, кој е основа на нашите денешни примери. Во овој лист, имаме табела од 5 лица со нивната возраст. Користејќи го ова, ќе видите како автоматски да генерирате броеви за секој од нив. Општо земено, го гледате серискиот број што припаѓа лево од кој било одреден елемент. Но, бидејќи имаме намера да разгледаме различни начини на генерирање броеви, ние ги задржуваме методите на десната страна. За целите на демонстрација, го користев следниот примерок на податоци.

1. Основен метод на собирање

Во овој метод на серијализација, ќе го зголемиме претходниот број на ред за 1. Значи, ќе додадеме 1 на претходниот број на ред во нашата тековна ќелија.

Чекори:

 • Прво, изберете ја ќелијата D5 и ставете говредност како 1.
 • Второ, напишете ја следната формула на ќелијата D6 .

=D5+1

 • Трето, притиснете го копчето Enter и користете ја алатката AutoFill за да ја примените формулата на остатокот од колоната.

 • Конечно, ќе ја добиете посакуваната низа.

2. Метод за автоматско пополнување за автоматско генерирање на секвенца на броеви

Ако сакате да го користите методот Автоматско пополнување , имате две опции. Сепак, ги вклучува Рачка за пополнување и Серијата за пополнување . Оттука, поминете низ долунаведените делови за да ги примените на нашите податоци.

2.1 Користење Рачка за полнење

Во принцип, треба да вметнете вредност во ред и да ја изберете како активна ќелија. Потоа ќе видите мала кружна кутија долу десно за да ја завршите операцијата.

Чекори:

 • Иницијално, изберете ја активната ќелија D5 и ставете 1.
 • Слично, изберете ја ќелијата D6 и ставете 2.
 • Потоа, изберете ги ќелиите и ќе видите дека Filler икона во долниот десен агол.

 • На крај, повлечете ја надолу за да ја завршите операцијата.

2.2 Примена на серии за полнење за автоматско генерирање на секвенца на броеви

За методот Пополнете серии, не треба да вметнувате две вредности како претходно. Едноставно вметнете ја вредноста во еден ред, а остатокот од делот ќе биде завршенавтоматски.

Чекори:

 • На почетокот, изберете ја ќелијата D5 и внесете 1 како вредност.
 • Потоа, одете до командата Уредување од картичката Почетна и изберете Серија од опцијата Пополнете .

 • Овде, поставете Колони под Серија и Чекорна вредност: 1 и Стоп вредност: 5 од Серија Дијалог поле .
 • Следно, притиснете ок .

 • Конечно, ќе ја најдете низата.

3. Користење на функцијата ROW

Обично, Функцијата ROW го враќа бројот на редот на ќелијата во која сте моментално (активна ќелија). Значи, изберете празен ред од првиот за да добиете 1 каде било во базата на податоци.

Чекори:

 • Прво, напишете ја следната формула во ќелијата D5 .

=ROW(A1)

 • Конечно, користете ја алатката Автоматско пополнување на целата колона за да го добиете конечниот резултат.

4. Примена на секвенца за автоматско генерирање на функцијата COUNTA

Понатаму, друг метод што вреди да се спомене овде е функцијата COUNTA . Сепак, функцијата COUNTA го брои бројот на ќелии што не се празни во опсегот. Покрај тоа, овој метод ќе ви помогне да ги серијализирате редовите што не се празни.

Чекори:

 • Иницијално, напишете ја следната формула во ќелијата D5 .

=COUNTA($B$5:B5)

 • На крај, притиснете го Внесете го копчето и искористете ја алатката Автоматско пополнување за да го добиете резултатот.

5. Користење на функцијата OFFSET

Општо земено, функцијата OFFSET ја враќа референцата на ќелија или опсег на ќелии. Овде, треба да внесете три параметри во функцијата OFFSET . Сепак, поминете ги чекорите подолу за да ја завршите задачата.

Чекори:

 • Најпрво, вметнете ја следната формула во ќелијата D5 .

=OFFSET(E5,-1,0)+1

Тука, треба да изберете празна ќелија за првата вредност. Во спротивно, ќе покаже грешки.

 • Повторно, изберете ја ќелијата D6 и вметнете ја формулата подолу.

=OFFSET(D6,-1,0)+1

 • На крајот, примени ја алатката Автоматско пополнување , а излезот ќе биде како подолу.

6. Користење на функцијата SEQUENCE за автоматско генерирање на секвенца на броеви

Понатаму, можете да генерирате низа од броеви користејќи функција наречена SEQUENCE . Користејќи ја функцијата SEQUENCE , треба да наведете само еден параметар, редови.

Чекори:

 • Најпрво, запишете ги следната формула во ќелијата D5 .

=SEQUENCE(5)

 • На крајот, ќе го обезбеди конечниот резултат.

7. Направете низа со повторувачки броеви

Во овој дел ќе ви покажам како автоматски да креирате низа со повторливи броеви. Обично, ќе го повтори бројот по aодредена вредност. Еве, ја користев функцијата IF . Сепак, можете да ги следите чекорите подолу за лесно да ја завршите задачата.

Чекори:

 • Најпрво, кликнете на ќелијата D5 и ставете ја вредноста како 1.
 • Потоа, внесете ја следната формула на ќелијата D6 и притиснете Enter .

=IF(D5=3,1,D5+1)

 • Конечно, примени ја алатката Автоматско пополнување за да ја добиеш конечната низа.

8. Креирајте низа на броеви игнорирајќи ги празните ќелии

Често, можеби ќе треба да работите со голем број секвенци со празни ќелии, а не сакате да обезбедите низа од броеви во празните ќелии. Овде, ја комбинирав функцијата IF и функцијата COUNTA . Сепак, следете ги чекорите подолу за да креирате низа на броеви што ги игнорира празните ќелии. За целите на демонстрација, малку ја променив базата на податоци.

Чекори:

 • Првично, запишете ја следната формула во ќелијата D5 .

=IF(C5"",COUNTA($C$5:C5),"")

Преглед на формулата

Формулата ги користи функциите IF и COUNTA и го враќа серискиот број. Еве како функционира оваа формула:

 • COUNTA($C$5:C5)—-> ја брои ќелијата C5 .
  • Излез: 1
 • =IF(C5””,COUNTA($C$5:C5),””)— -> ја проверува празната ќелија и го враќа серискиот број како 1 за непразна ќелија и белешка за празна ќелија.
  • Излез: 1
 • Потоа, притиснете го копчето Enter и користете го Автоматско пополнување алатка за целата колона.

 • Конечно, излезот ќе се појави на следната слика.

9. Користење на релативна референца именуван опсег

На крај, но не и најмалку важно, можете да користите релативна референца со име опсег за автоматско генерирање на секвенца на броеви. Поради оваа причина, треба да дефинирате одредено име како функција. Сепак, поминете низ следните чекори.

Чекори:

 • Најпрво, одете во картичката Формули и изберете ја командата Дефинирајте име .

 • Второ, напишете UP како Име и вметнете следнава формула во Се однесува на .

=INDIRECT("R[-1]C",FALSE )

 • Трето, притиснете Во ред .

 • Повторно, изберете ја ќелијата D5 и внесете ја формулата подолу.

=SUM(UP,1 )

 • Конечно, ќе го добиете посакуваниот излез.

Како автоматски да генерирате низа броеви со текст во Excel

Покрај тоа, можете да ги користите функциите TEXT и ROW на Excel за да креирате бројна низа со текст. Ајде да го поминеме описот подолу за да ја завршиме задачата.

Чекори:

 • Прво, напишете ја следнава формула во ќелијата D5 .

=B5&TEXT(ROW(A1)-1,"-00-")&C5

Разложување на формулата

Наформулата ги користи функциите TEXT и ROW и го враќа корисничкото име. Еве како функционира оваа формула:

 • ROW(A1)—-> го враќа бројот на редот на ќелијата A1 , што е 1 .
 • ROW(A1)-1—-> станува
  • Излез: 0
 • TEXT(0,”-00-“)—-> се претвора во текстуален формат на 0 .
 • TEXT(ROW( A1)-1,”-00-“)—-> се поедноставува на
  • Излез: ' -00- '
 • B5&TEXT(ROW(A1)-1,”-00-“)&C5—-> резултира во
 • „Lynn“ & „-00-“ & засилувач; „25 Years“—-> ја враќа серијата со текстови.
  • Излез: Lynn-00-25 години
 • На крај, користете ја алатката Автоматско пополнување за да го примените истото формула на целата колона.

Заклучок

Ова се сите чекори што можете да ги следите за автоматско генерирање на секвенци на броеви во Excel . Се надеваме, сега можете лесно да ги креирате потребните прилагодувања. Искрено се надевам дека научивте нешто и уживавте во овој водич. Ве молиме известете нè во делот за коментари подолу ако имате какви било прашања или препораки.

За повеќе информации како ова, посетете ја Exceldemy.com .

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.