Како да споредите текст во Excel и да ги нагласите разликите (8 брзи начини)

  • Споделете Го Ова
Hugh West

Во некои случаи, можеби ќе треба само да споредуваме текстови на низи и да ги истакнеме нивните сличности или разлики во Excel. Оваа статија ќе ве води со осум лесни методи за споредување текст во Excel и за истакнување на разликите.

Преземете ја книгата за вежбање

Можете да го преземете бесплатниот образец на Excel од овде и да вежбате сами.

Споредете текст и означете ги Differences.xlsm

5 брзи начини за споредување текст во Excel и истакнување разлики за истиот ред

Прво да се запознаеме со нашата база на податоци. Два последователни месеци ставам неколку најпродавани книги во онлајн продавница. Сега ќе ги споредам и ќе ги истакнам разликите користејќи некои лесни техники. Прво, ќе покажам како да го направам тоа за истите редови.

Метод 1: ТОЧНАТА функција

Функцијата EXACT се користи за споредување на две низи или податоци едни со други и ни дава резултат дали и двата податоци се точно совпаѓаат или не. Ајде да го користиме за нашиот прв метод. За да го прикажам излезот, додадов нова колона со име „Забелешка“.

Чекор 1:

⏩Активирајте Ќелија D5

=EXACT(B5,C5)

⏩Потоа притиснете го копчето Enter .

Чекор 2:

⏩ После тоа двоен клик на иконата Пополнете ја рачката за да ја копирате формулата за другите ќелии.

Сега погледнете го излезот што го прикажува FALSE за различни вредности и ТОЧНО за соодветните вредности во истиот ред.

Прочитајте повеќе: Споредете две ќелии во Excel и вратете ТОЧНО или НЕТОЧНО (5 брзи начини )

Метод 2: Булова логика

Можеме да ја извршиме истата операција користејќи едноставна Булова логика. За различните вредности, ќе се прикаже ТОЧНО и НЕТОЧНО за соодветните вредности во истиот ред.

Чекор 1:

⏩Напишете ја дадената формула во Ќелија D5

=B5C5

⏩Притиснете го копчето Enter и применете иконата Пополнете ја рачката за да ја копирате формулата.

Еве го нашиот излез-

Метод 3: Функцијата IF

Ако ја користите функцијата IF со Булова логика, тогаш можеме да го добиеме излезот со нашиот наведен текст. Поставив дека ќе се прикаже „Единствено“ ако добие различен текст и „Слично“ ако го добие истиот текст.

Чекори:

⏩Во Ќелија D5 напишете ја формулата-

=IF(B5C5,"Unique","Similar")

⏩Потоа само кликнете на копчето Enter и користете ја Рачка за пополнување алатка.

Сега ќе го добиете излезот со наведен текст.

Прочитај повеќе : Вратете ДА ако 2 ќелии се совпаѓаат во Excel (10 методи)

Метод 4: Условно форматирање со формула

Условно форматирање е многу удобна опција за споредување текст и истакнување на разликите во Excel. Овде можеме да користиме однапред избрани бои за да ги истакнеме разликите.

Чекор1:

⏩Изберете го опсегот на податоци B5:C12

⏩Потоа кликнете на следниов начин: Дома > Условно форматирање > Ново правило

Ќе се отвори дијалог прозорец за форматирање.

Чекор 2:

⏩ Притиснете U се формула за да одредите кои ќелии да се форматираат од полето Изберете тип на правило .

⏩Подоцна, напишете ја формулата дадена подолу во Формат вредности каде оваа формула е вистинита поле-

=$B5$C5

⏩Кликнете Форматирај.

Потоа „<1 Ќе се појави дијалог прозорецот>Format Cells' .

Чекор 3:

⏩ Изберете ја саканата боја од <Опција 1>Пополнете . Избрав светло зелена боја.

⏩Притиснете Ок и ќе се врати во претходниот дијалог прозорец.

Чекор 4:

⏩ Во овој момент, само притиснете OK .

Сега гледате дека сите различни вредностите во истиот ред сега се означени со избраната боја.

Прочитајте повеќе: Како да споредите две ќелии и да ја промените бојата во Excel (2 начини)

Метод 5: Excel VBA макроа

Наместо да користиме вградени функции, можеме да кодираме во Excel за да ја извршиме саканата операција. Во овој метод, ќе ги истакнам разликите во истиот ред користејќи VBA шифри.

Чекор 1:

Десен-клик вашиот глушец до насловот на листот за да го отворите прозорецот VBA .

Чекор 2:

⏩Напишете ги шифрите дадени подолу-

3817

⏩Подоцна, притиснете ја иконата Run за да ги извршите шифрите.

Сега ќе се отвори прозорец за дијалог за да го изберете првиот опсег на податоци.

Чекор 3:

⏩Изберете го опсегот B5:C12

⏩Притиснете OK па ќе се отвори друго поле за дијалог за да го изберете вториот опсег на податоци.

Чекор 4:

⏩Поставете го опсегот на податоци C5:C12

⏩Притиснете Во ред повторно.

Чекор 5:

⏩Сега за да ги нагласите разликите, само притиснете Не копче.

Сега видете, различен текст во истите редови сега се означени со црвена боја.

3 брзи начини за споредување текст во Excel и истакнување разлики за сите редови

Метод 1: условно форматирање

Можеме да го користиме Условно форматирање алатка за споредување текст во ексел и истакнување разлики за сите редови без никаква формула.

Чекор 1:

⏩ Изберете го опсегот на податоци B5:C12

⏩Потоа кликнете на следниов начин: Дома > Условно форматирање > Означете ги правилата за ќелии > Дупликат вредности .

Ќе се отвори дијалог прозорец.

Чекор 2:

⏩ Изберете ја опцијата Единствена и саканата боја од полето Форматирајте ги ќелиите што содржат .

⏩Конечно, само притиснете OK .

Сите различни текстови сега се означени со нашата избрана боја.

Метод 2: Функции IF+COUNTIF

За да споредиме текст во ексел и да ги истакнеме разликите сега ќе направимекомбинираат две функции кои се - функцијата IF и функцијата COUNTIF . Овде, ќе го провериме текстот на Колона B дали се вообичаени во Колона C или не се во ниеден ред. Функцијата IF проверува дали некој услов е исполнет и враќа една вредност ако е точно и друга вредност ако е неточна. COUNTIF се користи за броење ќелии во опсег што исполнува еден услов.

Чекори:

⏩Впишете ја формулата во Ќелија D5

=IF(COUNTIF($C$5:$C$12,$B5)=0,"No match in C","Match in C")

⏩Притиснете го копчето Enter .

⏩Конечно, користете го <1 Иконата>Пополнете рачка за да ја копирате комбинираната формула.

Сега лесно можеме да ги дознаеме разликите од сликата подолу-

Распределување на формулата:

COUNTIF($C$5:$C$12,$B5)=0

Функцијата COUNTIF ќе ја провери вредноста на Cell B5 низ опсегот C5:C12 без разлика дали е еднаква или не. Ако е еднакво, тогаш ќе се врати 1, инаку 0. Значи излезот ќе се врати како-

FALSE

IF(COUNTIF ($C$5:$C$12,$B5)=0,„Нема совпаѓање во C“, „Соклопи во C“)

Конечно, ќе се прикаже функцијата IF „Нема совпаѓање во C“ за FALSE и „Match in C“ за TRUE . Ќе се врати како-

Нема совпаѓање во C

Метод 3: Функции ISERROR+VLOOKUP

На крај, ајде да користиме друга комбинација на функции за извршување на претходната операција. Ќе ги примениме функциите ISERROR и VLOOKUP . Тоа ќе бидепроверете го текстот на Колона Б до Колона В , ако добие невообичаен текст тогаш ќе покаже ТОЧНО ако не, тогаш ќе покаже ФАЛС . Функцијата ISERROR во Excel проверува дали некоја вредност е грешка и враќа TUE или FALSE . Функцијата VLOOKUP се користи за барање вредност во најлевата колона од табелата и ја враќа соодветната вредност од колоната надесно.

Чекори:

⏩Впишете ја дадената формула во Ќелија D5

=ISERROR(VLOOKUP(B5,$C$5:$C$12,1,0))

⏩Потоа само притиснете Enter копчете и користете ја алатката Пополнете рачка за да ја копирате формулата.

Сега видете го излезот на сликата подолу-

Распределба на формулата:

VLOOKUP(B5,$C$5:$C$12,1,0)

Функцијата VLOOKUP ќе провери Ќелија B5 низ опсегот C5:C12 . Ако најде заедничка вредност, тогаш ќе ја покаже таа вредност во спротивно ќе покаже #N/A . Значи, се враќа за Ќелија B5

#N/A

ISERROR(VLOOKUP(B5 ,$C$5:$C$12,1,0))

Потоа функцијата ISERROR ќе покаже „ TRUE “ за #N /A и „ FALSE “ за други излези. За Ќелија B5 ќе се врати како-

„ВИСТИНА“

Заклучок

Се надевам сите методи опишани погоре ќе бидат доволно добри за да се спореди текстот во Excel и да се истакнат разликите. Слободно поставете какви било прашања во делот за коментари и ве молам дајте миповратни информации.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.