Како да се спојат датотеките на Excel врз основа на колона (3 методи)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Написот ќе ви даде неколку основни совети за тоа како да ги споите датотеките на Excel врз основа на колона . Понекогаш, може да имаме различни информации за истите луѓе или ставки во различни работни книги на Excel. Затоа, можеби ќе бараме да ги споиме тие информации во еден лист Excel. Во оваа статија, имаме податоци за имињата на некои луѓе и нивната ознака во една работна книга на Excel и нивните имиња и плати во друга работна тетратка. Ќе ги прикажеме нивните имиња , ознаки и плати во еден работен лист .

Следната слика покажува имињата и соодветните ознаки кои ги зачувавме во датотека со име Merge Files .

И ова сликата ги прикажува имињата и платите во датотеката со име Спојување датотеки (пребарување) .

Преземи Вежбајте работна книга

Спојување датотеки.xlsx

Спојување датотеки (пребарување).xlsx

3 начини за спојување на датотеки на Excel врз основа на колона

1. Користење на функцијата Excel VLOOKUP за спојување датотеки врз основа на колона

Примената на функција VLOOKUP е многу ефикасен начин за спојување на датотеки на Excel врз основа на колона. Овде, ќе ја донесеме колоната Плата од датотеката Спојување датотеки (пребарување) и ќе ја ставиме во датотеката со име Спојување датотеки . Ајде да ја поминеме процедурата подолу.

Чекори:

 • Прво, направете колона за плати во Спојувајте датотеки и напишете ја следнава формула во ќелијата D5 од таа датотека.
=VLOOKUP($B5,'[Merge Files (lookup).xlsx]lookup'!$B$5:$C$11,2,FALSE)

Овде, функцијата VLOOKUP ја бара вредноста во ќелијата B5 , ја бара оваа вредност во опсег B5:C11 од датотеката Спојување датотеки (пребарување) (имајте на ум дека треба да користиме Апсолутна референца на ќелија ) и ја враќа соодветната плата за момчето во ќелијата B5 . Го поставивме бројот на индексот на колоната како 2 бидејќи платите се во втората колона . Сакаме точно совпаѓање на имињата затоа избравме НЕТОЧНО .

 • Притиснете го копчето ENTER и ќе го видите плата на Џејсон Кембел чие име е во ќелијата B5 .

 • После тоа , користете ја Рачката за пополнување за Автоматско пополнување долните ќелии.

Така можете да ги споите датотеките на Excel врз основа на колона со користење на функцијата VLOOKUP .

Прочитајте повеќе: Како да се спојат датотеката Excel со етикетите за пошта (со лесни чекори)

2. Спојување датотеки на Excel врз основа на колона со функции INDEX и MATCH

Можеме да ја користиме и комбинацијата на функции INDEX и MATCH спојување на датотеки на Excel врз основа на колона. Овде, ќе ја донесеме колоната Плата од датотеката Спојување датотеки (пребарување) и ќе ја ставиме во датотеката со име Спојување датотеки . Ајде да поминеме низ процедуратаподолу.

Чекори:

 • Прво, направете колона за плати во Спојување датотеки и напишете ја следната формула во ќелијата D5 од таа датотека.
=INDEX('[Merge Files (lookup).xlsx]lookup'!$C$5:$C$11,MATCH($B5,'[Merge Files (lookup).xlsx]lookup'!$B$5:$B$11,0))

Овде, функцијата MATCH ја бара вредноста во ќелијата B5 и го враќа бројот на редот од Спојување датотеки (пребарување) датотека за соодветната вредност на B5 . Потоа функцијата INDEX ја враќа поврзаната Плата од опсегот C5:C11 во датотеката Спојување датотеки (пребарување) . Имајте на ум дека треба да ја користите Апсолутна референца на ќелија , во спротивно ќе се соочите со неочекувани грешки.

 • Притиснете го копчето ENTER и ќе го видите плата на Џејсон Кембел чие име е во ќелијата B5 .

 • По тоа, користете ја Рачката за пополнување за Автоматско пополнување пониски ќелии.

Така можете да ги споите датотеките на Excel врз основа на колона со користење на INDEX и MATCH функции .

Прочитајте повеќе: Како да се спојат датотеките на Excel во едно користејќи CMD (4 чекори)

Слични читања

 • Како да комбинирате повеќе работни листови во една работна книга
 • Како да се спои датотеката Excel во документот Word

3. Примена на уредувачот на Power Query за спојување датотеки на Excel врз основа на колона

Ако ви е малку тешко користењето формула(и), можете да го користите Уредникот на Power Query од табот со податоци за да се спојат датотеките врз основа на колона . Само следете го процесот подолу.

Чекори:

 • Отворете нов работен лист и изберете Податоци >> Преземи Податоци >> Од датотека >> Од работна книга на Excel

 • Ќе се појави прозорецот Увези податоци , изберете Спој датотека и Отвори

 • Потоа ќе се појави прозорецот Навигатор . Изберете побарување за напојување додека ги зачувуваме имињата и ознаките во овој лист од датотеката со име Спојување датотеки .
 • Изберете Load >> Load To

 • Ќе видите дијалог поле . Изберете Само креирај врска и кликнете Во ред .

Оваа операција ќе го додаде листот за барање за напојување од датотеката Спојување датотека во Прашања & Врски дел.

 • Потоа повторно изберете Податоци >> Преземи податоци >> Од датотека >> Од работна книга на Excel

 • Увезете податоци ќе се појави прозорец, изберете Спојување датотеки (пребарување) и Отвори

 • Потоа <1 Ќе се прикаже прозорецот>Навигатор . Изберете плата како што ги зачувуваме имињата и платите во овој лист од датотеката со име Спојување датотеки (пребарување) > ќевидете дијалог поле . Изберете Само креирај врска и кликнете Во ред .

Оваа операција ќе го додаде листот за плата од датотеката Спојување датотеки (пребарување) во Прашања & Врски дел.

 • Сега, изберете Податоци >> Добијте податоци >> ; Комбинирајте прашања >> Спојување

 • Потоа Спој ќе се појави прозорец. Изберете power query од првата паѓачка икона и плата од втората паѓачка икона .
 • Кликнете на Колоните за имиња на двете прашања .
 • Кликнете Во ред .

Следната табела ќе се појави во Power Query Editor .

 • Кликнете на означената икона во колоната за плата и изберете Плата .
 • Потоа кликнете Во ред .

Ќе видите Име , Означување и Плата заедно во Уредник на Power Query .

 • Потоа, изберете Затвори & засилувач; Вчитај .

Оваа операција ќе ги прикаже информациите во нова Табела на Excel во нов лист .

Така, можете да ги споите датотеките на Excel врз основа на колона со користење на Уредувач на Power Query .

Прочитајте повеќе: Како да споите повеќе датотеки на Excel во еден лист со VBA (3 критериуми)

Дел за вежбање

Овде, ви го претставувам базата на податоци на овој член така штоможете сами да вежбате.

Заклучок

На крајот, овој напис ви покажува неколку лесни методи како да ги споите датотеките на Excel врз основа на колона . Ако ги внесете податоците рачно, ова ќе ве чини многу време и непријатности. Затоа развивме формула(и) и команда за спојување на ексел-датотеки врз основа на колона . Ако имате подобри идеи или повратни информации, ве молиме споделете со мене во полето за коментари. Вашите вредни мисли ќе ми помогнат да ги збогатам моите претстојни написи.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.