Како да се подели број со процент во Excel (3 соодветни примери)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Процентот е многу важен дел од нашето секојдневие. Да не зборуваме за неговата употреба во различни видови пресметки на табеларни пресметки. Во многу од тие сценарија, треба да поделиме број со процент. Како на пример, можеби ќе треба да ја дознаеме цената на автомобилот од аванс. Или пронајдете ја цената на артикалот од попустот што му е даден. Сценаријата се бескрајни. Ова упатство опишува како да се подели број со процент во Excel.

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете да ја преземете работната книга со сите примери што се користат за демонстрации подолу. Примерите се одделени со различни табеларни пресметки со различни процедури за делење број со процент во Excel.

Поделете број со процент.xlsx

Како да се подели број со процент во Excel

За поделување во која било форма во Excel, треба да напишете формула во ќелија. Формулите започнуваат со знак за еднаквост (=) проследен со функции или други оператори кои можеби ќе ви требаат. За поделба, треба да го внесете знакот за поделба (/) помеѓу дивиденда и делител. Како резултат на ова, Excel автоматски ќе ги подели двете и ќе го замени резултатот со дивиденда, делител и знак за поделба.

За да поделите број со процент во Excel, следите слична постапка. Само што овој пат делителот е процент. Може да го ставите знакот за процент откако ќе ја напишете вредноста на делителот. Или можете да земетецелата процентуална вредност од референтната ќелија и подели број со неа. Во секој случај, ќе го имате бројот поделен со процент и ќе го добиете истиот резултат.

За подетални објаснувања, видете ги примерите употребени подолу. Јас користев различни пристапи за различни примери за подобро разбирање на сите постапки за делење.

3 Соодветни примери за делење број со процент во Excel

За подобро разбирање, користам 3 различни примери за делење на броеви по проценти. За овие три примери користев три различни постапки поделба . Сè на сè, ова се трите различни постапки за делење броеви што се користат овде за проценти. Можете да користите било кој од овие и да го добиете истиот резултат.

1. Поделете вредност со процент во Excel

За првиот пример, ја користев следната база на податоци.

Ова е многу чест пример кој го содржи вкупниот попуст на различни производи и вкупниот попуст применет на производот во проценти. За да ја пронајдеме вистинската цена на производот од овие информации, треба да ја поделиме колоната за вкупен попуст со износот на попустот во проценти. Притоа, ќе видиме како можеме да поделиме број со процент во Excel.

Следете ги овие чекори за да видите како можете да поделите од референците на ќелиите.

Генеричка формула:

Вистинска цена =Вкупен попуст / попуст

Чекори:

 • Прво, изберете ја ќелијата во која сакате да ја зачувате вредноста.

 • Потоа, запишете ја следната формула во ќелијата.

=C5/D5

Овде вредностите од ќелијата C5 се дивиденди и процентуалниот број од ќелијата D5 е делител.

 • После тоа, притиснете Enter на тастатурата. Ќе го добиете резултатот поделба .

 • Сега повторно изберете ја ќелијата. Потоа кликнете и повлечете ја иконата Пополнете рачка до крајот на колоната за да ги добиете вредностите за остатокот од колоната.

Така можеш да делиш број со процент во Excel.

Прочитај повеќе: Како да делиш со децимали во Excel (5 соодветни примери)

2. Подели број со Специфичен процент во Excel

За следниот пример, ќе покажам како да се подели број по процент во Excel директно од број.

Јас го користам следнава база на податоци за демонстрација.

Оваа база на податоци се состои од секојдневните дополнителни профити на продавачот заработени од неговата продажба. Под претпоставка дека добива дополнителни 4% профит од продажбата што ја прави секој ден, ќе ја дознаеме продажбата што ја прави секој ден. За да го сториме тоа, треба да ја поделиме заработената добивка за 4% и резултатот ќе ни ја даде продажбата што ја направи тој ден.

За детален водич за оваа постапка,следете ги овие чекори.

Чекори:

 • Прво, изберете ја ќелијата во која сакате да го зачувате резултатот од поделбата.

 • Потоа запишете ја следната формула во ќелијата.

=C5/4%

 • Потоа, притиснете Enter на тастатурата. Следствено, ќе го добиете резултатот поделба .

 • За да ги добиете останатите броеви, изберете ја ќелијата повторно. Потоа кликнете и повлечете ја иконата Пополнете ја рачката до крајот на колоната. Ова ќе ја примени истата формула за останатите ќелии.

И на тој начин можете рачно да поделите број со процент во Excel.

Прочитајте повеќе: Како да се подели цел ред во Excel (6 едноставни методи)

3. Поделете број со процент користејќи референца на ќелија во Excel

Во овој пример, ќе ви покажам како можете да поделите број со процент во Excel со земање на процентот од референца на ќелија.

За демонстрација, ја користам следната база на податоци.

Оваа база на податоци се состои од неколку станови со бројот на авансни плаќања за киријата на секој од нив. Да претпоставиме дека треба однапред да платите 40% од киријата. Со оваа информација можеме да ја дознаеме киријата на секој стан. За да го направиме тоа, треба да го поделиме авансното плаќање со однапред платената кирија. Така резултатот ќе ја покаже вредноста на киријата на секој стан.

Доподелете го бројот со процент од референцата на ќелијата во Excel, користете ги овие чекори подолу.

Генеричката формула:

Изнајмување = авансно плаќање / кирија се плаќа во Напредно

Чекори:

 • Прво, изберете ја ќелијата во која сакате да ја зачувате вредноста.

 • Сега, запишете ја следната формула во ќелијата.

=C5/$D$11

Како што може да се види од сликата, ќелијата D11 е референтната ќелија овде. Користете апсолутна референца овде за да не се промени вредноста за другите ќелии.

 • Потоа, притиснете Enter на тастатурата. Следствено, ќе го имате бројот поделен со процентот.

 • Сега, треба да го дознаеме остатокот од вредноста. За тоа, повторно изберете ја ќелијата. Потоа кликнете и повлечете ја иконата Пополнете рачка до крајот на колоната за да ја реплицирате формулата за останатите ќелии.

И ова е уште еден начин на кој можете да поделите број со процент во Excel.

Прочитајте повеќе: Како да додавате и потоа да делите во Excel (5 соодветни примери)

Заклучок

Тоа беа различни сценарија со кои можете да поделите број со процент во Excel. Се надеваме дека го најдовте овој водич информативен и корисен. Ако имате какви било прашања или предлози, кажете ни подолу. За повеќе водичи како овој, посетете го Exceldemy.com .

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.