Не може да се групираат датумите во Стожерната табела: 4 можни решенија

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Функцијата за групирање датуми во Excel е многу моќна алатка која ќе ве спаси од многу мака. Ви помага да ги анализирате податоците во голем работен лист додека ги групирате податоците по датуми, недели, месеци, четвртини и години. Функцијата за групирање датуми, сепак, не работи секогаш. Понекогаш, ќе видите дека копчето Групно поле на јазичето Анализа/Опции на лентата Алатки за PivotTable е оневозможено или сиво. Може да добиете грешка, „ Не може да се групира тој избор “. Во ова упатство, ќе погледнеме зошто не можеме да ги групираме датумите во стожерната табела и како можеме да го решиме проблемот.

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја оваа практика книга за да ја вежбате задачата додека ја читате оваа статија.

Поправете ја свртувачката табела Dates.xlsm

4 лесни методи за решавање на проблемот со групните датуми во Стожерна табела

Да претпоставиме дека имаме голем работен лист на Excel кој содржи информации за различни овошја и зеленчук што една земја ги увезла во три различни земји во Европа. Датотеката Excel има Име на производ , извезен Износ , Увозник Земја , Датум на нарачка и Датум на испорака . Ќе ги користиме колоните Датум на нарачка и Датум на испорака на овој Excel за да го решиме проблемот со групните датуми во стожерната табела. Ќе користиме Филтер , Оди во специјално и VBA макро за да го решиме проблемот зошто не можеме да групирамедатуми во стожерната табела . Сликата подолу покажува дека ја добиваме грешката „ Не може да се групира тој избор “ додека се обидуваме да ги групираме датумите за овој работен лист на Excel.

Забелешка : Ако не знаете како да вметнете стожерна табела во работниот лист на Excel, погледнете го ова упатство чекор-по-чекор за да научите како да вметнете стожерна табела во Excel.

Метод 1: Заменете ги исчезнатите или искривените вредности на датуми во групни датуми во стожерната табела

Чекор 1:

 • Единствениот начин за да се избегне оваа грешка додека се обидувате да ја користите функцијата Групно поле за датуми е дека сите ќелии во колоните датум во изворните податоци мора да содржат датуми или ќелиите може да биде празно . Ако има некои ќелии во полето за датум на изворните податоци што содржат текст или грешки , тогаш функцијата на групата НЕ ќе работи. На пример, имаме некои вредности на датумот на грешка како сликата подолу во нашите изворни податоци.

 • Во повеќето случаи, поради овие неисправни вредности на датум, не можеме да ги групираме датумите во стожерните табели во Excel.
 • За да го решиме овој проблем, мораме да вметнеме датуми на оние ќелии кои немаат вредност на датум. Ако ќелиите имаат вредности на датум на грешка како на сликата погоре, треба да ги исправиме грешките.
 • За овој пример, ги поправивме 3-те датуми на грешка што ги гледаме погоре.

Чекор 2:

 • Сега, за да ги групираме датумите, ќе создадеме стожермаса прво. Ќе ги повлечеме ќелиите како на сликата подолу за да ја создадеме стожерната табела.

 • Нашата стожерна табела ќе биде како на сликата подолу.

Чекор 3:

 • Сега, ќе избереме која било ќелија што содржи година. Потоа ќе кликнеме со десното копче на ќелијата. Ќе се појави прозорец. Ќе кликнеме на Група од тој прозорец.

 • Сега ќе се појави друг прозорец со наслов Групирање . Можеме да избереме како сакаме да ги групираме нашите податоци. Избравме Четвртини и Години за да ги групираме нашите податоци по.
 • Потоа, ќе кликнете на OK .

 • Сега, ќе видиме дека нашите информации се групирани по четвртини и Години .

Прочитајте повеќе: Како да се користи стожерната табела на Excel за да се групираат датумите по месеци и година

Метод 2: Филтрирајте за да ги откриете искривените вредности на датумот до Групни датуми во стожерните табели

Сега ќе разгледаме неколку начини да ги откриеме искривените вредности или вредностите на датумот на грешка. Постојат 3 лесни начини да дознаете такви датуми. Првиот го користи филтерот за да ги пронајде вредностите на датумот со грешки. Следете ги овие чекори за да го користите филтерот за да ги пронајдете датумите со грешки.

Чекор 1:

 • Изберете ги сите ќелии во опсегот на податоци. Потоа, кликнете на опцијата Филтер под Податоци.

 • Сега, кликнете на малиот стрелка надолу на десната страна на Датум на испорака Ќе видите дека паѓачкото мени за филтри ги групира сите вредности на датумот во оваа колона по Година и Датум. Сите текст и датум на грешка вредностите се наведени на дното на листата.

Чекор 2 :

 • Можеме да видиме дека оваа колона содржи некои датуми кои биле внесени во погрешен формат. Excel не ги сметал овие како датуми кога биле внесени во ќелијата и затоа ги идентификувал како текст.
 • За да ги филтрирате вредностите Text и ERROR , отштиклирајте ги сите ставките за датум Или отстранете го штиклирањето покрај опцијата Избери ги сите . Потоа изберете го текстот и ставките за грешка.
 • Кликнете ОК .

 • Колоната сега ќе се филтрира за прикажување само на вредностите текст и грешка .

Чекор 3:

 • Следниот чекор е да се утврди зошто вредностите не се во правилен формат на датум и да ги поправите. Ги коригиравме сите филтрирани датуми со грешки. Погледнете ја сликата подолу.

 • Сега, повторно ќе кликнете на опцијата Филтер .

 • Опсегот на податоци ќе биде вратен во почетната форма, а неисправните датуми ќе се поправат овој пат.

 • Сега, можеме да ги групираме датумите бидејќи нема искривен датум во нашите податоци.

Прочитајте повеќе: Како да ја групирате стожерната табела по месец во Excel

Слични читања

 • Како да се групиратепо година во Стожерна табела на Excel (3 лесни методи)
 • Како да се групираат датумите по филтер во Excel (3 лесни методи)

Метод 3 : Откријте ги вредностите на датумот на грешка користејќи го специјалното мени GoTo за групирање датуми во Стожерната табела

Мениото GoTo Special во Excel е прекрасна карактеристика што ни овозможува да избираме ќелии што содржат различни типови податоци како што се константи, празни места, формули, коментари итн. Можеме да го користиме и за да ги избереме ќелиите што содржат податоци од специфични типови.

Чекори:

 • Прво, ќе ја избереме целата колона од полето за датум. Можеме да ги притиснеме CTRL+SPACE заедно.
 • Одете во Најди & Изберете во табулаторот Дома . Изберете Оди во Специјално од паѓачкото мени.

 • Ќе Избереме <1 Радио копче>Константи .
 • Потоа Отштиклирајте го полето за избор Броеви .
 • Кликнете OK .

 • Ќе бидат избрани сите ќелии што содржат текст или вредности за грешка. Потоа можеме да примениме различна боја за полнење за да ги истакнеме овие ќелии за да можеме да ги поправиме во следниот чекор. За овој пример, избравме Црвена како боја за пополнување за да ги означиме датумите со вредности на грешка.

Прочитајте повеќе: Excel Pivot Tabel Group по седмици

Метод 4: Откријте ги вредностите на датумот на грешка со VBA до групирање вредности на датум во Excel

Можеме да користиме и VBA за одредување на типот на податоцина клетка. Постојат неколку начини да го направите ова. Лесниот начин е да се користи функцијата CellType која ќе земе вредност на ќелијата како аргумент и ќе го врати типот на податоци на таа ќелија.

 • Кликнете ALT+F11 за да го отворите Visual Basic Можете исто така да го отворите од картичката Програмер .

 • Кликнете на копчето Вметни и изберете Модул .

 • Запишете го следниот код во прозорецот што се појавува.
5367
 • Кликнете на јазичето Датотека и зачувајте датотеката Excel.

 • Сега, ќе се вратиме на нашиот изворен работен лист и ќе ја напишеме следната функција како подолу во ќелијата G5 :
=CellType(F5)

 • По притискање на ENTER , ќе го добиеме податочниот тип на ќелија F5 . Функцијата ќе го врати Датум како тип на податок.

 • Ќе ја повлечеме рачката за пополнување надолу за да ја примениме функцијата на останатите од ќелиите во Датум на испраќање Ќе дознаеме дека го прикажува типот на податоци како Текст за датумите со вредности на грешка.

 • Ќе ја истакнеме ќелијата со тип на податоци како Текст како што направивме претходно. Во следниот чекор, ќе ги исправиме тие ќелии.
 • Откако ќе ги поправиме тие ќелии, можеме да ги групираме датумите како што направивме во Метод 1 .

Работи што треба да се запаметат

 • Можете и да го користите VBA CellType функција за одредување на типот на други податоци во ќелијата.
 • Изберете Нов работен лист кога креирате стожерна табела. Ако изберете Постоечки работен лист , ќе се креира стожерна табела во вашиот постоечки лист што ги содржи податоците. Постои значителен ризик од искривување на податоците ако ја креираме стожерната табела во нашиот постоечки работен лист.

Заклучок

Во оваа статија, научивме како да го решиме проблемот кога не можеме да групираме датуми во стожерна табела во Excel. Ако имате какви било прашања или препораки за овој напис, ве молиме оставете коментар подолу. Имајте убав ден!!!

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.