Како да броите само видливи ќелии во Excel (5 трикови)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Понекогаш, во Excel, треба да броиме само видливи ќелии. На пример, кога применувате Филтер за ексел податоци, одредени редови стануваат скриени. Освен тоа, додека работиме во ексел, честопати намерно ги криеме редовите. Во такви случаи, можеби ќе бараме да го броиме видливиот број на редови. Оваа статија ќе ве води како да ги броите само видливите ќелии.

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете да ја преземете работната книга за вежбање што ја користевме за подготовка на овој напис.

Count only Visible Cells.xlsx

5 трикови за броење само видливи ќелии во Excel

Обично, можеме да ја користиме функцијата COUNTA за да добијте го бројот на постоечките редови во базата на податоци. Меѓутоа, кога редовите се кријат рачно или со примена на опцијата Филтер , функцијата COUNTA не го дава видливиот број на редови. Значи, ќе ви ја покажам примената на други функции на Excel за да го добиете бројот на само видливи ќелии. За илустрација, имам база на податоци што содржи податоци за продажбата на некои прехранбени производи. Сега, прво ќе ги сокријам ќелиите и ќе ви покажам како да броите видливи редови.

1. Функција SUBTOTAL на Excel за броење само видливи ќелии

Можеме користете ја функцијата SUBTOTAL во ексел за броење видливи ќелии. Прво, ќе применам Филтер на мојата база на податоци и потоа ќе ги пресметам видливите редови.

Чекори:

 • Прво, изберете го база на податоци ( B4:E13 ) и одете во Податоци > Филтер . Или можете да притиснете Ctrl + Shift + L за да примените филтрирање во базата на податоци.

 • Како резултат на тоа, паѓачката икона за филтрирање е видлива подолу.

 • Потоа, ги филтрирав податоците за продажба за Corn Flakes (види слика од екранот). Сега напишете ја формулата подолу во Cell C16 и притиснете Enter од тастатурата.
=SUBTOTAL(3,B5:B13)

 • Следствено, ќе го добиете бројот на редови само за Corn Flakes што е 6 .

Овде, во горната формула, 3 ѝ кажува на функцијата каков тип на броење треба да изврши во опсегот B5:E13 .

⏩ ​​ Забелешка:

 • Можете да ја користите и формулата подолу за да го пронајдете бројот на видливи ќелии.
=SUBTOTAL(103,B5:E13)

Прочитајте повеќе: Формула на Excel за броење ќелии со текст (преземете бесплатна работна книга)

2. Добијте го бројот на видливи редови само со критериуми (комбинација на функции на Excel )

Овој пат ќе го најдам бројот на видливи ќелии со критериуми. На пример, рачно го сокрив редот 11 од мојата база на податоци. Сега ќе го пресметам видливиот број на редови што содржат валани овес користејќи комбинација од функции на Excel (на пр. SUMPRODUCT , OFFSET , SUBTOTAL функции ). За ваша информација, има вкупно 3 редови кои содржат вилан овес .

Чекори:

 • На почетокот, напишете госледнава формула во Ќелија C18 и притиснете Внесете .
=SUMPRODUCT((B5:B13=C16)*(SUBTOTAL(103,OFFSET(B5,ROW(B5:B13)-MIN(ROW(B5:B13)),0))))

 • Следствено, еве го бројот на видливи клетки за Вален овес .

🔎 Како функционира формулата?

 • (B5:B13=C16)

Горниот дел од формулата се враќа : { НЕТОЧНО; ТОЧНО; НЕТОЧНО; ТОЧНО; НЕТОЧНО; НЕТОЧНО; ТОЧНО; НЕТОЧНО; НЕТОЧНО }

 • РЕД(B5:B13)

Тука, функцијата ROW го враќа бројот на редови во опсегот B5:E13 .

{ 5;6;8 ;9;10;11;12;13 }

 • MIN(ROW(B5:B13))

Потоа функцијата MIN го дава најмалиот ред во опсегот B5:E13 .

 • (SUBTOTAL(103,OFFSET(B5,ROW(B5:B13 )-MIN(ROW(B5:B13)),0)))

Потоа, горниот дел од формулата се враќа:

{ 1 ;1;1;1;1;1;0;1;1 }

 • SUMPRODUCT((B5:B13=C16)*(SUBTOTAL(103,OFFSET(B5 ,ROW(B5:B13)-MIN(ROW(B5:B13)),0))))

Конечно, горната формула враќа { 2 } , што е бројот на видливи ќелии кои содржат Вален овес .

Прочитај повеќе: Како да се бројат празните ќелии во Excel со состојба (3 методи)

3. Функција AGGREGATE во Excel за броење само видливи ќелии во Excel

Можете да ја користите функцијата AGGREGATE за да го пронајдете бројот на видливи ќелии. На пример, ќе ги бројам видливите редови од филтрираната база на податоци за CornFlakes .

Чекори:

 • Прво, напишете ја формулата подолу во Cell C15 и притиснете Enter .
=AGGREGATE(3,3,B5:B13)

 • Како последица на тоа, ќе го добиете бројот на видливи редови само .

Прочитајте повеќе: Бротајте празни ќелии во Excel (4 начини)

Слични читања

 • Како да броите непарни и парни броеви во Excel (3 лесни начини)
 • Броење на бројот на ќелии со Датуми во Excel (6 начини)
 • Excel Број на ќелии во опсегот (6 лесни начини)
 • Excel VBA за да изберете прва видлива ќелија во Филтриран опсег

4. Комбинација на функции COUNTA, UNIQUE и FILTER за пресметување на единствени видливи ќелии

Сега, ќе ги бројам видливите редови што содржат единствени вредности. За да го направам тоа, ќе ја користам комбинацијата од функциите COUNTA , UNIQUE и FILTER . Ќе ја користиме горната база на податоци каде што е скриен редот 11 .

Чекори:

 • Прво, додадов дополнителна колона „ Видливо “ во мојата база на податоци. Ја користев формулата подолу за помошната колона.
=SUBTOTAL(3,B5)

 • Овде, дополнителната колона додадено погоре ја покажува видливоста на соодветните редови.
 • Потоа го пресметав вкупниот број на видливите редови користејќи ја формулата подолу:
=SUM(F5:F13)

 • Сега доаѓа главниот дел од овој метод. Напишете го подолуформула во Ќелија C17 и притиснете Внесете .
=COUNTA(UNIQUE(FILTER(B5:B13,F5:F13)))

 • На крајот, горната формула ќе го врати резултатот подолу.

🔎 Како функционира формулата?

 • FILTER(B5:B13,F5:F13)

Во овој дел функцијата FILTER ги филтрира сите прехранбените артикли што се видливи и се враќаат:

{ „Пченкарни снегулки“;„Овесни ролати“; „Пченкарни снегулки“; „Мешани ореви“; „Пченкарни снегулки“; „Пченкарни снегулки“;“ Суво овошје“;„Пченкарни снегулки“;„Пченкарни снегулки“ }

 • УНИКАТЕН(ФИЛТЕР(B5:B13,F5:F13))

Потоа функцијата ЕДИНСТВЕНО ги враќа уникатните прехранбени продукти од филтрираните производи кои се:

{ „Пченкарни снегулки“;„Овесни валани“;„Мешани ореви“ ;„Сува овошје“ }

 • COUNTA(ЕДИНСТВЕН(ФИЛТЕР(B5:B13,F5:F13)))

Во на крајот, функцијата COUNTA го враќа бројот на видливи уникатни прехранбени производи како подолу.

{ 4 }

Забелешка:

 • Запомнете дека можете да ја користите оваа формула само во Excel 2021 и Microsoft 365 како Функциите ЕДИНСТВЕНИ и ФИЛТЕР не се достапни во постарите верзии на excel.

Поврзани содржини: Како да се брои празно Ќелии во Excel (5 начини)

5. Комбинација на функции на Excel за да се прикаже бројот на единствени видливи ќелии

Слично на претходниот метод, ќе ги пресметам видливите единствени вредности во ексел користејќи формула за низа. И во овој метод ќе додадеме помошникколона за да го добиете крајниот резултат. Ќе ја користам комбинацијата од функциите SUM , IF , ISNA и MATCH во формулата. Формулата што ја користев во овој метод беше објавена во Excel Expert Newsletter , издаден на 20 јули 2001 година (повеќе не е достапна).

Чекори:

 • Прво, ја користев формулата подолу во помошната колона. Оваа формула е внесена како низа (резултатот е наведен во сина боја како подолу).
=IF(SUBTOTAL(3,OFFSET(B5:B13,ROW(B5:B13)-MIN(ROW(B5:B13)),,1)),B5:B13,"")

 • Потоа напишете ја следнава формула во ќелијата C16 и притиснете Enter .
=SUM(N(IF(ISNA(MATCH("",F5#,0)),MATCH(B5:B13,B5:B13,0),IF(MATCH(F5#,F5#,0)=MATCH("",F5#,0),0,MATCH(F5#,F5#,0)))=ROW(B5:B13)-MIN(ROW(B5:B13))+1))

 • Конечно, ќе откриете дека има четири уникатни прехранбени производи присутни во видливите редови од нашата база на податоци.

🔎 Како функционира формулата?

Оваа формула е прилично долга, ја објаснив накратко.

 • IF(ISNA(MATCH(“”,F5#,0)),MATCH(B5:B13,B5:B13,0),АКО(MATCH(F5#,F5#,0)=MATCH(“”,F5#, 0),0,MATCH(F5#,F5#,0)))

Иницијално, горниот дел од формулата се враќа:

{ 1 ;2;1;4;1;1;7;1;1 }

 • ROW(B5:B13)-MIN(ROW(B5:B13))+1 )

Следно, овој дел од формулата враќа:

{ 1;2;3;4;5;6;7;8;9 }

 • SUM(N(IF(ISNA(ISNA MATCH(F5#,F5#,0)=MATCH(“”,F5#,0),0,MATCH(F5#,F5#,0)))=ROW(B5:B13)-MIN(ROW(B5: Б13))+1))

Во заклучок, горната формулавраќа:

{ 4 }

Прочитај повеќе: Excel Брои ќелии со броеви (5 едноставни начини)

Заклучок

Во горната статија, се обидов да дискутирам за неколку методи за детално броење само видливите ќелии во Excel. Се надеваме дека овие методи и објаснувања ќе бидат доволни за да ги решите вашите проблеми. Ве молам известете ме ако имате какви било прашања.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.