Скратете ги вистинските знаци и празни места во Excel (5 начини)

  • Споделете Го Ова
Hugh West

Понекогаш нашите ќелии со податоци може да имаат некои дополнителни знаци прикачени десно што не е потребно. Можете да ги исечете овие знаци од десната страна на вашата податочна ќелија. Во оваа статија, ќе прикажам пет методи за отсекување на вистинските знаци во Excel.

Да речеме дека имаме база на податоци каде што е дадено растојанието покриено од различни учесници на маратон. Има неколку празни места на крајот од секое Име на учесник и ќелиите во колоната Покриено растојание ги имаат нумеричките вредности како и единечни милји. Сега ќе ги скратиме празнините и знаците што ја означуваат единицата оддесно.

Преземете ја работната тетратка за вежбање

Скратете ги десните знаци во Excel.xlsm

5 Методи за скратување на десните знаци

1. Функција TRIM за отстранување дополнителни празни места од десната страна

Понекогаш вашите ќелии со податоци може да имаат дополнителни празни места на десниот крај. Можеме да ја користиме функцијата TRIM за да ги отстраниме овие празни места. Како што споменавме, има неколку празни места на крајот од името на секој учесник,

За да ги отстраните овие празни места, напишете ја следнава формула во празна ќелија ( C7)

=TRIM(A7)

Тука, функцијата TRIM ќе ги отстрани празнините од десниот крај

Притиснете ENTER за да ги отстраните сите дополнителни празни места.

Повлечете ја ќелијата C7 за да примените истата формула во сите други ќелии.

2. Текст во колониКарактеристики за скратување на десните празни места

Можете да ги користите и функциите Текст во колони за да ги скратите вистинските празни места. Овој метод ќе бара резервна колона десно од колоната од каде што ќе ги отстраните празнините. Прво, вметнете колона десно до колоната од каде што ќе го отстраните просторот.

Сега одете на Податоци> Data Tools и изберете Text to Columns .

Сега ќе се појави прозорец Text to Column Wizard . Изберете Фиксна ширина и кликнете на Следно .

Во вториот чекор, поместете ја вертикалната линија покрај податоците до крај од вашите податоци и изберете Следно .

Сега ќе видите, сите ваши податоци се означени со црна боја. Изберете Заврши .

Потоа, ќе се појави прозорец за потврда. Притиснете OK .

Сега ќе видите, нема празни места на десниот крај на вашата база на податоци.

3. Функција LEFT и LEN за скратување на десните знаци

Со комбинација од функцијата LEFT и функцијата LEN можете лесно да ги скратите десно знаци од вашите податочни ќелии. Внесете ја следната формула во празна ќелија ( C7 ),

=LEFT(B7,LEN(B7)-6)

Тука, функцијата LEFT покажува дека формулата ќе ги врати знаците од избраната ќелија, B7 од LEFT и LEN(B7)-6 делот покажува дека последните 6 знаци одвкупната должина на ќелијата B7 ќе биде изземена при враќањето на функцијата LEFT .

Притиснете ENTER и можете да видите дека се отстранети вистинските знаци кои се милји за нашата база на податоци.

Повлечете ја ќелијата C7 за да ја примените истата формула во сите други ќелии.

4. Добивање нумеричка вредност со отсекување на десните знаци

Со претходниот метод, добиваме текстови како враќање во излезната ќелија. Ако сакате да ги добиете нумеричките вредности, треба да ја користите функцијата VALUE во вашата формула. За да ја добиете нумеричката вредност откако ќе ги исечете вистинските знаци, напишете ја следнава формула во ќелијата C7 ,

=VALUE(LEFT(B11,LEN(B11)-6))

Тука, VALUE функцијата ќе го претвори враќањето на функцијата LEFT во нумерички вредности.

Притиснете ENTER. Ќе видите формулата ги скрати вистинските знаци. Исто така, ќе го прикаже враќањето на десната страна на излезната ќелија, C7 што покажува дека враќањето е нумеричка вредност.

Повлечете го C7 ќелија за да се примени истата формула во сите други ќелии. Како резултат на тоа, ќе го добиете растојанието поминато без единицата милји во нумерички формати во излезните ќелии за сите учесници.

5. Скратете ги десните знаци со помош на VBA

Друг начин за отсекување на вистинските знаци во Excel е правење приспособена функција користејќи Visual Basic апликации(VBA) . Прво притиснете ALT+F11 , ќе се отвори прозорецот VBA . Сега кликнете со десното копче на листот од левиот панел за да се отвори паѓачкото мени. Проширете го Вметни со кликнување на него и избирање Модул .

Ќе отвори Модул(код) прозорец.

Вметнете го следниов код во прозорецот Module(Code) .

4059

Кодот ќе создаде приспособена функција со име TRIMLASTX што ќе скрати дефиниран број знаци од десната страна на избраната ќелија.

Сега затворете го VBA прозорец и напишете ја следната формула во ќелијата C7,

=TRIMLASTX(B7,6)

Тука, B7 е избраната ќелија и 6 го означува бројот на знаци кои ќе се отстранат.

Притиснете ENTER и ќе видите формулата ги скрати вистинските знаци.

Повлечете ја ќелијата C7 за да ја примените истата формула во сите други ќелии.

Заклучок

Можете да ги исечете знаците од десно во Excel со кој било од горенаведените методи. Ако се соочите со каква било конфузија, ве молиме оставете коментар.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.